• BIST 9092.9
  • Altın 2325.324
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0246
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Kalp Hastalarında Yanlış Spor Ani Ölümlere Neden Oluyor

Kalp Hastalarında Yanlış Spor Ani Ölümlere Neden Oluyor
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Avrupa Kardiyoloji Derneği Eğitim Komitesi üyesi Prof.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Avrupa Kardiyoloji Derneği Eğitim Komitesi üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, yanlış sporun kalp hastalarında ani ölümlere neden olabileceği uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Bülent Görenek, kalp krizlerinin günümüzde ani ölümlerin en sık sebebi olduğuna dikkat çekti. Doğru beslenme ve sporun, kalp krizlerin önlenmesinde son derece önemli olduğunu kaydeden Görenek, "Ancak ülkemizde egzersiz konusunda oldukça yanlış uygulamaların olduğunu üzülerek görmekteyiz. Koroner kalp hastası olan bir kişinin egzersiz programı mutlaka hafif olmalıdır. Bu tür riskli kişilere kalp hastalığı olmayan kişilere olduğu gibi yoğun spor önermek yanlıştır. Çünkü kaldıramayacakları seviyede bir spor bu hastalarda ani ölümlere sebep olabilmektedir. Bu bakımdan kalp hastası olan kişiler aşırı egzersizden kaçınmalıdır. İdeal olanı günde 1 saat kadar tempolu yürüme, kendini zorlamadan yarım saat kadar yüzme ya da rampa yukarı olmamak şartı ile yavaş tempoda bisiklete binmektir. Bu egzersizler de yine doktor kontrolü altında yapılmalıdır" dedi.

"ÖNEMLİ OLAN AĞIR SPOR YAPMAK DEĞİL, DENGELİ VE DÜZENLİ EGZERSİZ YAPMAYI BİR YAŞAM BİÇİMİ HALİNE DÖNÜŞTÜRMEKTİR"

"Daha fazla egzersiz kalpteki plakların aniden çatlamasına ve ölüme neden olabilmektedir" diyen Görenek, şöyle devam etti:

"Kalp hastası kişilerin terleyip, soluk soluğa kalacak kadar spor yapması uygun değildir. Bu kişilerin göğüste ağrıya sebep olabilecek spor dallarından da kaçınmaları gerekir. Dolayısıyla, bu kişilerin müsabaka sporlarından ve sağlıklı olduğunu spor yaparak kanıtlamaya çalışmak gibi bir ruh halinden de kesinlikle kaçınması gerekmektedir. Kalp doktorları olarak, kalp damar hastalığı olan kişilerin doktor kontrolü altında yapabilecekleri egzersizleri, kalbi yormayacak şekilde tempolu yürüme, bisiklete binme ve yüzme olarak sıralayabiliriz. Bunun dışında kalan ağır spor dalları, kalp damar hastası bireyler için kesinlikle macera arayışı demektir. Zaten önemli olan ağır spor yapmak değil, dengeli ve düzenli egzersiz yapmayı bir yaşam biçimi haline dönüştürmektir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim