• BIST 8876.85
  • Altın 2240.894
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.1251
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Kalp Hastaları Gribe Dikkat

Kalp Hastaları Gribe Dikkat
Grip özellikle kalp hastalarında daha büyük risk oluşturuyor. Kardiyoloji uzmanı Doç.

Grip özellikle kalp hastalarında daha büyük risk oluşturuyor. Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akif Çakar, kalp hastalığı bulunanların, sağlıklı kişilere göre daha ağır seyreden gripten korunmak için daha fazla özen göstermesi gerektiğini bildirdi.

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Çakar, devam eden kış mevsimiyle birlikte ortaya çıkan gribe, özellikle kronik kalp hastalarının daha fazla dikkat etmesi gerektiğine işaret etti.

KALP HASTALARINDA DAHA AĞIR SEYREDİYOR

Yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, kalp damar hastalığı, kalp kapak hastalığı, doğumsal kalp hastalığı bulunanlarda soğuk algınlığı ve gribin daha ağır seyrettiğini vurgulayan Doç. Dr. Mehmet Akif Çakar, korunma amaçlı olarak bu hastaların kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak kalmalarını, el yıkama gibi kişisel hijyen kurallarına azami özen göstermelerini ve doktorlarına danışarak senelik grip aşısı vurulmalarını önerdi.

AŞI FAYDALI

Her yıl kış mevsimi başlamadan önce ciddi kalp hastalığı olanların aşı yaptırmasının çok faydalı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çakar, ayrıca grip şikâyetleri olan kalp hastalarının bilinçsiz bir şekilde, doktorlarına danışmaksızın herhangi bir grip ilacı kullanmamaları önerisinde bulundu.

FELÇ İHTİMALİ ARTABİLİR

Kalp hastalarında gribin seyri ile ilgili de bilgiler aktaran Çakar, "Geçirilen soğuk algınlığı, grip benzeri durumlarda kan basıncı, kalp hızı ve tüm kalp fonksiyonları kötü etkilenmektedir. Kalp hızı ve kan basıncındaki ileri değişiklikler kalp krizi, kalp yetersizliği, öldürücü ritim bozuklukları, felç gibi istenmeyen olayların oluşması ihtimalini artırmaktadır" dedi.

BESLENME VE DİNLENMEYE DİKKAT

Gribal enfeksiyonlara karşı alınması gereken önlemlerden de söz eden Çakar, hastaların beslenme ve dinlenme dengesinin çok dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti. Hastaların uyku düzenine dikkat etmesi, düzenli beslenmesi ve bol miktarda sebze meyve yemeye ağırlık vermesi gerektiğine vurgu yapan Çakar, soğuk havalardan mümkün olduğu kadar kaçınılması ve soğuk sıcak dengesine dikkat edilmesi önerilerinde bulundu.

HEMEN DOKTORA BAŞVURULMALI

Kronik hastalığı bulunan hastaların, öksürük, balgam ve ateşlenme gibi enfeksiyon bulguları baş gösterdiğinde çok geç kalmadan mutlaka bir doktora başvurmaları gerektiğine işaret eden Çakar, bunun erken dönemde önlem alınması ve hastalığın tedavi edilebilmesi açısından çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim