• BIST 9050.24
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Kalkınma Bakanı Yılmaz: “Cizre Ve Silopi’de Hayatı Rahatlatıcı Çalışmalarımız Var”

Kalkınma Bakanı Yılmaz: “Cizre Ve Silopi’de Hayatı Rahatlatıcı Çalışmalarımız Var”
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Habur Sınır Kapısı'nda yaptığı açıklamalarda, "Cizre ve Silopi'de hayatı rahatlatıcı çalışmalarımız var" dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Habur Sınır Kapısı'nda yaptığı açıklamalarda, "Cizre ve Silopi'de hayatı rahatlatıcı çalışmalarımız var" dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TRT'nin özel röportajında soruları yanıtladı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki terörün bölgedeki hayatı olumsuz etkilediğini belirten Yılmaz, "Şubat'ın 5'inde Mardin'de Sayın Başbakanımız kapsamlı bir eylem planı ilan etmişti, birlik, demokrasi ve huzur eylem planımız 10 maddeden, güvenlik sadece bunun bir boyutu, onun ötesinde demokratikleşmeden ekonomik gelişmeye, sosyal politikalardan çeşitli konulardaki düzenlemelere kadar çok kapsamlı bir eylem planı ilan etti biliyorsunuz. Bugün de bölgemizde bir terörle mücadele var, maalesef terör örgütü sivil vatandaşlar içine, şehirler içine silahlı unsurlarıyla girdi biliyorsunuz ve buradaki hayatı, iş hayatını da, sosyal hayatı da büyük oranda etkileyen bir hadise oldu bu. Ancak bununla ilgili çok kapsamlı, çok kararlı bir mücadele var ve bugün geldiğimiz noktada çok şükür önemli bir mesafe almış durumdayız. Özellikle Şırnak tabi bu konuda en fazla sorun yaşayan illerimizden biri oldu. Burada, Cizre'de, Silopi'de çalışmalar tamamlandı, tamamıyla buralar biliyorsunuz terör örgütünden, bu silahlı unsurlardan temizlendi, şimdi buralarda hayatı rahatlatıcı çalışmalarımız var. Bir taraftan zarar gören esnafımızla, vatandaşımızla ilgili çalışmalar, bir taraftan kentlerimizin, şehirlerimizin yenilenmesi, daha sağlıklı yaşam ortamlarının oluşmasına dönük çalışmalar var, özelikle ağır hasar gören konutlarla ilgili çalışmaları yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.

Dünya ile ticarette sınır kapılarının büyük önem taşıdığına işaret eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Diğer taraftan tabi biraz daha orta, uzun vadeli baktığımızda da bu bölgemizin kalkınma sürecini hızlandırma gayreti içindeyiz. Burada da tabi kapılar çok çok önemli, ülkelerle, komşu ülkeler başta olmak üzere dış dünyayla ticaret çok önemli. Dünyada hiçbir bölge ticaret yapmadan kalkınamaz. Ülkemizin ve bu bölgemizin can damarından biri de Habur Kapımız, dolayısıyla ben bugün burayı da ziyaret etmek istedim, buradan sonra da Cizre'ye inşallah gideceğiz."

"ÜLKE EKONOMİSİ AÇISINDAN DA ÇOK ÖNEMLİ BİR KAPI"

Yılmaz, Habur Sınır Kapısının dış ticaret için çok önemli bir nokta olduğunu kaydederek, "Habur Sınır Kapımızdan geçmişte 12 milyar dolarlara ulaşan ihracatlar gerçekleşti. Son olarak da 8 milyar dolar civarında bir ihracatımız var. Yani ülkemiz açısından, ülke ekonomisi açısından da çok önemli bir kapı, bölgemiz için de çok önemli dediğim gibi, Irak'la ticaretimizde önemli bir unsur. Irak'la ticaretimiz miktarın ötesinde kalite anlamında da çok önemli. Birçok ülkeyle yaptığımız ticarette bu kadar katma değer söz konusu olmuyor. Irak'la yaptığımız ticarette ise katma değerimiz de çok daha yüksek, dolayısıyla buraya büyük önem veriyoruz.

Habur Sınır Kapımız belli yatırımlarla bu noktaya gelmiş durumda, inşallah daha iyi bir noktaya da getireceğiz. Yeni çalışmalarla, bir taraftan TOBB'un biliyorsunuz yapımını gerçekleştirdiği bir kapımız fiziki anlamda, orada bazı ilerlemeler söz konusu olabilecek. Personel açısından bazı sorunlar var, bu konularla ilgileniyoruz ve burayı çok daha etkili, verimli hale getirmek istiyoruz. Genel anlamda da kapılarda bürokrasiyi azaltma, daha hızlı işlemleri gerçekleştirme, bu tek pencere dediğimiz, tek durak dediğimiz sistemleri geliştirme konusunda çalışmalarımız var. Dolayısıyla burayı rahatlatmak istiyoruz. Ticaret ne kadar artarsa o kadar zenginleşme olur, bu aynı zamanda huzura da katkıda bulunur, hem refahımıza, hem huzurumuza katkıda bulunur diye inanıyoruz. Dolayısıyla burayla ilgili çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

"YENİ KAPILAR AÇACAĞIZ"

"Şırnak ilimizde yeni kapılar açma konusunda da çalışmalarımız var" diyen Yılmaz, "Diğer taraftan, özellikle Şırnak ilimizde yeni kapılar açma konusunda da çalışmalarımız var. Yine TOBB'la birlikte yaptığımız çalışmalar var, ayrıca yaptığımız çalışmalar var. Bu çalışmalar da komşu ülkemizdeki gelişmelerle birlikte daha aktif hale gelecek inşallah. Tabi bu kapılarda tek başına sizin yaptıklarınız yetmiyor, karşı tarafın da mutlaka çalışma yapması gerekiyor. Ama Irak tarafında tabi şu anda bazı sıkıntılar var, petrol fiyatlarının düşmesinden kaynaklanan bazı finansal zorluklar da var, ama bütün bunlara rağmen yine de çok ciddi bir ticaret hacmimiz var. Bu kapıya verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak hemen yanımızda bir köprü inşaatımız da devam ediyor 3 geliş-3 gidişli, 30 milyon Türk Lirası'na mal olan çok önemli bir yatırım. Bunun bitmesini takiben bağlantı yollarıyla birlikte buradaki geçişler çok daha rahatlayacak inşallah, kamyoncularımız, halkımız çok daha rahat bir şekilde gidip-gelme imkanına kavuşacak" ifadelerini kaydetti.

"HALKIMIZA ŞÜKRAN DUYUYORUZ"

Yılmaz, halkın terörü hiçbir şekilde tasvip etmediğini söyleyerek şunları kaydetti:

"Bir defa halkımıza şükran duyuyoruz, gerçekten Şırnak halkına ben buradan teşekkürlerimi bir kez daha ifade ediyorum, Silopi halkına, Cizre'ye, Şırnak merkeze, İdil'e, bütün ilçelerimize. Halkımız terörü tasvip etmediğini, bu beladan, bu musibetten kurtulmak istediğini her fırsatta ortaya koyuyor aslında. Görüşü ne olursa olsun, hangi bakış açısına sahip olursa olsun burada yaşayan insanlarımızın ezici bir çoğunluğu terörü tasvip etmiyor ve terörün bir an önce ortadan kalkmasını, huzurun gelmesini istiyor. Terörün olduğu yerde, huzurun olmadığı yerde sosyal hayat bir defa çok ciddi anlamda etkileniyor. İnsanlar rahat bir şekilde sokağa çıkamıyorlar, seyahat edemiyorlar, sosyal hayat büyük bir darbe yiyor. Aynı şekilde ekonomik hayatta büyük darbe yiyor, bunun da en büyük acısını burada yaşayan insanımız çekiyor yine gençlerimiz başta olmak üzere. Terör aslında baktığınız zaman en büyük zararı gençlere veriyor, gençlerin gelecek umudunu öldürüyor, iş imkanlarını daraltıyor, geleceğe hazırlanmalarını, daha donanımlı, daha eğilimli bir şekilde hayata hazırlanmalarına engel oluyor maalesef gençliğimizi heba etme gayreti içinde terör. Dolayısıyla en fazla bu bölge insanımız etkilendiği için terörün ortadan kalkmasından da en büyük faydayı görecek olan yine bu bölgede yaşayan insanımız ve başta da gençlerimiz. Dolayısıyla biz bölge halkından gerçekten büyük bir destek görüyoruz, buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.

Sadece Şırnak'tan değil, Diyarbakır'da da geçtiğimiz günlerde hatırlarsanız halkı sokağa çağıran işte, halkı şiddet ortamlarına davet eden birtakım sorumsuz siyasi açıklamalar yapıldığı halde halkımız çok sorumlu, gayet doğru bir tavır içinde. Silopi'de Sayın Başbakanımız geldiğinde halkın gösterdiği ilgi bence bunun en açık kanıtı. Kendiliğinden böyle sokaklar çok ciddi kalabalıklarla doldu. Esnafa gittiğimizde, halka gittiğimizde herkesin talebi şu: Yani bu huzur, güven ortamı pekişsin ve bir daha da geriye dönmesin bu işler, bu halkımızın talebi, biz de bu konuda çok kararlıyız. Güvenlikle ilgili ne yapılması gerekiyorsa kararlı bir şekilde devam edeceğiz, hiçbir şekilde halkımızı terör örgütünün insafına bırakmayacağız. Ama bu bunun ötesinde tabi yapmamız gereken işlerde var, daha uzun vadeli anlamda dediğim gibi bu bölgemizin kalkınması, gelişmesi. Buralar aslında yoksulluk yaşayacak bölgeler değil inanın, gençlerimize birçok iş imkanı doğurabileceğimiz bölgeler. Cenabı Allah birçok nimetler vermiş, tabiatından, tarım hayvancılığından, turizminden, ticaretine kadar genç nüfusu daha iyi eğitip, daha üretken hale getirerek çeşitli dallarda üretimi arttırma imkanına varıncaya kadar birçok fırsatlar var burada. Yeter ki huzur olsun, güven olsun bütün bunları değerlendirmek mümkün."

"ORTADOĞU'DA SINIRLAR ANLAMINI YİTİRSİN"

Terörün bölgeyi içine kapattığını ve ticarete darbe vurduğunu söyleyen Yılmaz, "Biz istiyoruz ki, Ortadoğu'da bu sınırlar anlamını yitirsin. Ekonomik olarak, ticari olarak, insani olarak insanlar rahatça gitsinler, gelsinler, ticaret yapsınlar, birbirlerinden daha farklı şeyler öğrensinler, iş birlikleri doğsun, karşılıklı yatırımlar artsın bizim gündemimiz bu olmalı. Bakın dünyaya baktığınız zaman, Avrupa'ya baktığınız zaman nerede huzur varsa, nerede daha çok ticaret varsa, ilişki varsa oraların geliştiğini görüyoruz, halbuki terör bizi içe kapatmaya çalışıyor, ilişkilerimizi bozmaya çalışıyor, ticaretimize darbe vurmaya çalışıyor aslında bütün bunlarla Türkiye'de yaşayan herkese bir düşmanlık yapılıyor. Burada hangi etnik yapıdan olursanız olun, hangi inançtan, hangi siyasi partiden olursanız olun hepimize zarar veriyor terör, hepimizi etkiliyor dolayısıyla, hep birlikte ortak bir tavır sergilememiz çok önemli" şeklinde konuştu.

Yılmaz terörle mücadelenin yanı sıra kalkınma mücadelesine de devam edeceklerini belirttiği konuşmasını şu şekilde sonlandırdı:

"İnşallah şu terörün verdiği zararları en kısa sürede gidereceğiz, eskisinden de daha iyi bir ortam olacak inşallah. Ama bir taraftan da dediğim gibi terörle mücadelenin yanı sıra, kalkınma mücadelemizi de devam edeceğiz. Demokratik bir ortamda temel hak ve hürriyetlerimizin çok daha üst standartlara yükseldiği bir ortamda, herkesin fikrini özgürce ifade ettiği, özgürce siyaset yaptığı bir ortamda kalkınmamızı, gelişmemizi, refahımızı arttıracağız, daha güzel şehirler oluşturacağız, daha bakımlı şehirler, daha fazla ticaret yapacağız, gençlerimiz daha fazla istihdam imkanlarına kavuşmuş olacaklar bütün bu çalışmaları yürütüyoruz. Bu çerçevede özel idaremizle belli çalışmalar yapıyoruz, kara yollarıyla altyapıyla ilgili kuruluşlarımız çalışıyorlar, kalkınma ajansımız GAP bölge kalkınma irademiz, bütün bu kurumlarımız bu bölgede kalkınmaya destek oluyorlar. Dün akşam daha üniversite rektörümüzle, çeşitli meslek kuruluşlarıyla yemekte sohbet ettik. Buralarda bir örnek sadece işte balcılık bakın, bundan 3-5 sene öncesine kadar gelişmemişti, ama yapılan bazı projelerle, desteklerle bugün 750 aile balcılık yaparak geçinir hale geldi. Paketlendi bu şeylerimiz, giderek markalaşacak inşallah çok daha katma değeri yüksek bir hale gelecek bir örnek olarak söyledim. Buna benzer birçok alanda yeni birtakım çalışmalarla burada istihdam imkanlarını özellikle geliştireceğiz. Dolayısıyla iki temel meselemiz var bir, daha güzel şehirler, daha güzel, yaşanabilir bir ortam sosyal açıdan. Eğitim, sağlık hizmetiyle, şehirleşmesiyle, konutlarıyla, çevre düzenlemeleriyle, sosyal donatılarıyla, gençlik aile merkezleriyle daha iyi bir yaşam ortamı birinci önceliğimiz bu. İkincisi de, daha fazla istihdam, özellikle gençlerimiz için daha geniş iş olanakları, hem mesleki eğitimde kendilerini geliştirmeleri, hem de yeni yatırımlarla, yeni üretim ve ticaret alanlarıyla gençlerimizin daha fazla istihdamı. Bu konularda daha yoğun çalışmalar yapacağız önümüzdeki dönemde."

Kalkınma Bakanı Yılmaz: “Cizre Ve Silopi’de Hayatı Rahatlatıcı Çalışmalarımız Var”

Kalkınma Bakanı Yılmaz: “Cizre Ve Silopi’de Hayatı Rahatlatıcı Çalışmalarımız Var”

Kalkınma Bakanı Yılmaz: “Cizre Ve Silopi’de Hayatı Rahatlatıcı Çalışmalarımız Var”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim