• BIST 9019.57
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Kalkınma Bakanı Yılmaz Bingöl’de

Kalkınma Bakanı Yılmaz Bingöl’de
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremden etkilenen Yayladere ilçesine bağlı köyleri ziyaret eden Kalkınma Bakanı Cevdet...

Bingöl'ün Kiğı ilçesinde meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremden etkilenen Yayladere ilçesine bağlı köyleri ziyaret eden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Asıl meselemiz depreme hazırlıklı hale gelmektir. Depremlerin bilincinde, şuurunda olmamız ve depremle birlikte yaşamayı öğrenmemiz lazım. Bunun yolu da gerekli tüm tedbirleri almaktan geçiyor" dedi.

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere memleketi Bingöl'e gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Yayladere ilçesine bağlı Çalıkağıl ve Zeynelli köylerini ziyaret etti. Beraberinde İl Valisi Yavuz Selim Köşger, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Hakan Bayer, AK Parti Bingöl İl Başkanı Yılmaz Seven ve kurum müdürleriyle helikopterle Bingöl'ün en ücra köylerinden birisi olan Çalıkağıl'a gelen Yılmaz, köylülerin sorunlarını dinledi. Bakan Yılmaz, buradaki ziyaretin ardından Kiğı depreminde 58 yapının hasar gördüğü Zeynelli köyünü ziyaret etti. Burada da köylülerle bir araya gelerek, sorunlarını dinleyen Bakan Yılmaz, daha sonra depremde hasar gören evleri ve köy merkezinde kurulan konteynerleri inceledi.

Buradaki incelemelerin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Yılmaz, "İstanbul'dan buraya gelir gelmez Yayladere'ye geçtik. Yayladere'nin Çalıkağıl köyünde bizleri misafir ettiler. Bingöl'ün en ücra köylerinden biri olan Çalıkağıl'ın yol, ulaşım, elektrik gibi sıkıntıları olan bir köyümüz. Kış döneminde çığ tehlikesi olan bir köyümüz, Sülbüs'ün eteklerindeki köyümüzü ziyaret ettik. Oradaki insanlarımızla sohbet etmek imkânımız oldu, sorunları, sıkıntıları bir kez daha dinleme imkanımız oldu. Çalıkağıl köyümüzden sonra Zeynelli köyümüzü ziyaret ettik. Geçtiğimiz haftalarda merkezi Kiğı ilçemiz olan bir deprem yaşadık. Çok şükür bir ölüm ve yaralama hadisesi olmadı ama Kiğı, Yayladere, Adaklı gibi ilçelerimizde etkilerini gördüğümüz bir deprem yaşandı. İlk hasar tespit çalışmaları yapıldı, deprem genel hayata etkililik kararı çıktıktan sonra, daha genel bir takım tespitler ve çalışmalar yapılacak. Bu süreç içerisinde depremin ilk anlarından itibaren bütün kurumlarımız, harekete geçti. Vatandaşlarımıza ulaştık ve burada en önemli ihtiyaç olarak konteyner çıktı ortaya. Çok hızlı ve seri bir şekilde konteynerler bölgeye nakledildi" dedi.

"DEPREMLE BİRLİKTE YAŞAMAYI ÖĞRENMEMİZ LAZIM"

Bingöl'ün iki fay hattının kesiştiği noktada bulunduğunu anımsatan Bakan Yılmaz, "Bunun ötesinde asıl meselemiz depreme hazırlıklı hale gelmektir. Asıl maharet deprem olmadan önce gerekli tedbirleri almaktır. Bingöl iki fay hattının kesiştiği noktadadır. Geçmişte çok depremler yaşadık ama gelecekte de birçok depremler yaşayabiliriz bunun da farkında olmamız lazım. Depremlerin bilincinde, şuurunda olmamız ve depremle birlikte yaşamayı öğrenmemiz lazım. Bunun yolu da gerekli tüm tedbirleri almaktan geçiyor" diye konuştu.

Yeni yapıların depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Yılmaz, "Bütün bunlara dikkat ettiğimizde depremle birlikte yaşamayı da öğreneceğiz. Bu konuda da Bingöl'de epeyce ilerleme oldu ama daha yapacak işimiz var" dedi.

"KIRSAL ALANDA PLANLAMAYA İHTİYAÇ VAR"

Kırsal alanlarda planlamaya ihtiyaç olduğunu kaydeden Bakan Yılmaz, kırsal alandaki planlamanın Türkiye'nin genel sorunu olduğunu söyledi. Şehir alanlarda planlamaların yapıldığını ancak kırsal alanlarda istenilen seviyede bir planlama yapılmadığını kaydeden Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

"Önümüzdeki dönemde bu konuya daha fazla önem vermeliyiz. Büyük şehir olan yerlerde, oralarda problem büyük oranda aşılmış durumda. Bizim gibi büyükşehir olmayan belediyelerde de özel idaremiz ve belediyelerimiz işbirliğinde kırsal alana dönük daha etkili planlar yapmamız gerekiyor. Kırsal alanlarda Allah korusun bir afet olduğunda, köy yollarından rezerv alanlar oluşturmaya varıncaya kadar çeşitli planlar yapılmasında büyük faydalar var."

Hükümet olarak çok hassas davrandıklarına dikkat çeken Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçmişte afetler yaşandığı zaman yıllar yılı, yaralar sarılmazdı, çok ciddi zamanlar geçirdi ve doğru düzgün afetzede insanımıza ulaşılamazdı. Son dönemlerde çok şükür büyük bir değişim, adeta bir devrim yaşandı. Bundan sonra da hükümet olarak vatandaşımızın yanındayız. Afet yaşayan vatandaşlarımıza yönelik elimizden gelen tüm gayreti sarf etmeye devam edeceğiz."

Kalkınma Bakanı Yılmaz Bingöl’de

Kalkınma Bakanı Yılmaz Bingöl’de

Kalkınma Bakanı Yılmaz Bingöl’de

Kalkınma Bakanı Yılmaz Bingöl’de

Kalkınma Bakanı Yılmaz Bingöl’de

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim