• BIST 9708.11
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: Cizre'de zararlar karşılanacak

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: Cizre'de zararlar karşılanacak
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Cizre'deki halkın zararlarının karşılanacağını söyledi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Cizre'deki halkın zararlarının karşılanacağını söyledi.

Yılmaz, incelemeler yapmak üzere Cizre'ye geldi. İlk olarak Cizre Kaymakamlığı'nda kısa bir toplantı yaptı. Daha sonra ilçe esnafını ziyaret etti. Yoğun güvenlik önlemi altında ilçeyi dolaştıktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Cizre'de çatışmalar sonrası zarar gören vatandaşların zararlarının karşılanacağını söylen Yılmaz, evi ağır hasar gören vatandaşlara TOKİ'den konut verileceğini ifade etti. Yılmaz, "Öncelikle bu zarar ziyan çalışmalarımızı hızlı bir şekilde tamamlayacağız. Bugün itibariyle 25 çevre-şehircilik uzmanımız ulaşmış durumda. Yarın bu sayı 70'e, ertesi gün 150'ye ulaşmış olacak. Muhtarlarımızın da desteğiyle en kısa sürede bu zarar ziyan tespitlerini gerçekleştireceğiz. Ardından da yapılması gereken, atılması gerek adımlar atılacak. Silopi bizim için bir örnek." şeklinde konuştu.

"EVİ AĞIR HASAR GÖRENLERE TOKİ'DEN KONUT VERECEĞİZ"

Yılmaz, şöyle devam etti: "Silopi'de hafif hasarlı olan, hafif zararlı olan binalar için, konutlar için maddi olarak karşılığını halka dağıtacağız. Bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Belli bir başlangıç yaptık, devamını getireceğiz. Ağır hasarlılarla da ilgili olarak TOKİ'ye konut getireceğiz. Olabildiğince bunları konut karşılığı sağlamayı düşünüyoruz. Aynı şey Cizre için de geçerli olacak. Ama Cizre'de öncelikle zarar ziyan tespiti yapılacak. Hem esnafımızı hem halkımızın zarar ziyanları tespit edilecek. Devletimiz, hükümetimiz, gereği ne ise o yapılacak. Hiç kimsenin en küçük bir endişesi olmasın.

"BARINACAK YERİ OLMAYAN KAYMAKAMLIĞA BAŞVURSUN"

Geçici olarak barınma ihtiyacı olan insanlarımız var. O konu geldi gündemimize. Bu konuda da valiliğimiz hemen bir çalışma başlattı. Şu anda ben evimde oturamıyorum, sıkıntım var belli bir süre ihtiyacımız var, lütfen hemen kaymakamlığımıza başvursun. Bunlara gerekli barınma desteğini sağlayacağız, maddi destek sağlayacağız. Bu geçici süre zarfında ihtiyaçlarını karşılayacağız. Kalıcı ihtiyaçlar karşılanacak. Hafif hasarlı olanlar kısa sürede tamir edilip çözüme kavuşturulacak. Daha ağır hasarlılar için, belli bir vade içinde tabi yeni alanlar tespit edilecek ve buralarda konutlar inşa edilecek. Esnafımızla ilgili aynı şekilde çalışmalar yapılacak. Doğrudan zarar gören esnafımıza dönük ve genel olarak esnafımıza dönük çalışmalar da yürüteceğiz. İnşallah Cizre eskisinden de daha güzel bir hale gelecek."

"CİZRE'Yİ RİSKLİ ALAN İLAN EDECEĞİZ"

Silopi'de riskli alan ilan edildi. Çevre şehircilik bakanlığımız o çerçevede Silopi'nin yeni imarla ilgili çalışmalar yürütüyor. Aynı şeyi Cizre için de yapacağız. Bu zarar ziyanlar biter bitmez riskli alan ilan etme çalışması yapacağız ve o çerçevede yeniden bir planlama yapacağız. Son yaşanan olaylar olsun olmasın Cizre'de maalesef çarpık bir şehirleşme olmuş. Cizre caddelerini ben şimdi gezdim gördüm. Cizre'nin sıkıntılarını yerinde de gördüm. Gerçekten bu olaylar yaşanmasa dahi böyle bir şehirleşme olmaz. Bunda tabi yerel yönetimlerin de büyük ihmali var maalesef. Plansız bir şekilde, imarsız bir şekilde şehir gelişince birçok sıkıntılar çıkıyor. Daracık sokaklar. Yarın Allah korusun, bir yangın çıktığında, bir sıkıntı olduğunda, acil bir durum olduğunda insanlarımızın sorun yaşayacağı bir şehirleşme… Bunu düzeltmeye dönük olarak da elimizden gelen tüm gayreti sarf edeceğiz. Sadece zarar görmüş yerleri değil genel anlamda daha iyi bir şehirleşme için her türlü gayreti sarf edeceğiz.

"CİZRE'DE 2 BİN GENCİMİZİ İŞE ALACAĞIZ"

Ayrıca halkımız bu süreç içerisinde sıkıntılar yaşadı. Onun farkındayız. Aileleri bir nebze rahatlatmak için Toplum Yararına Çalışma Programından Cizre'de 2 bin gencimizi işe alacağız. Dokuz ay boyunca hem belli mesleki eğitimler vermeye çalışacağız hem belli işlere yönlendireceğiz. Bir taraftan da yerel ekonominin canlanmasına katkı sağlayacak böyle bir çalışmayı da başlatıyoruz. Silopi'de başlatmıştık burada da devam ettireceğiz. Halkımızın gıda anlamında diğer acil ihtiyaçları anlamında ne gerekiyorsa valiliğimi, kaymakamlığımız yapıyor. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz."Cihan

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: Cizre'de zararlar karşılanacak

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: Cizre'de zararlar karşılanacak

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: Cizre'de zararlar karşılanacak

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: Cizre'de zararlar karşılanacak

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: Cizre'de zararlar karşılanacak

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim