• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

Kalın: Bizlere düşen görev 15 Temmuz'u unutmamaktır

Kalın: Bizlere düşen görev 15 Temmuz'u unutmamaktır
Lacivert Dergisine röportaj veren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: 15 Temmuz'da toplumun bütün kesimleri bir araya gelerek darbeyi durdurdu.

15 Temmuz kanlı darbe girişiminin birinci yılını Lacivert Dergisine değerlendiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, davaların sağlıklı bir şekilde görüldüğünü belirtti.

Üretilmek istenen her türlü manipülasyona rağmen toplumun genelinde Yenikapı ruhunun millet nezdinde yaşamaya devam ettiğini vurgulayan Kalın, "Tarihimizde maalesef 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat gibi darbeler yaşandı.

Bu olaylar yalnızca demokrasimize zarar vermekle kalmadı. Aynı zamanda ekonomiden kültüre bütün alanlarda ülkemizi geriye götürdü. Esasen 15 Temmuz'da milletin verdiği tepkinin başlıca sebeplerinden biri; babalarının, dedelerinin yaşadıkları süreçleri çocuklarının yaşamaması arzusuydu." dedi.

"O gece Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla sokağa çıkan insanların akıllarında merhum Adnan Menderes'e, rahmetli Necmettin Erbakan'a yapılanlar vardı." diyen Kalın, "Millete 15 Temmuz gibi bir kahramanlık destanı yazacak güveni aşılayan faktörlerden biri de Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliği ve 2002 yılından itibaren kendisinin talimatlarıyla yapılan demokratikleşme reformları olmuştur." dedi.

KALIN: 15 TEMMUZ BAŞARILI OLSAYDI KAYBEDEN MİLLET OLACAKTI

15 Temmuz kanlı girişimi darbeciler tarafından başarılmış olsaydı Türkiye'de neler olacağını da değerlendiren Kalın, "Eğer darbeciler başarılı olsaydı ülkemiz yeniden dışarıdan aldığı talimatları uygulayan bir anlayışın kontrolüne girecekti. Böylece son 15 yılda elde edilen siyasi, ekonomik ve toplumsal tüm kazanımlar tek kalemde ve geri dönülmez biçimde milletin elinden alınacaktı. Neticede kaybeden millet olacaktı." dedi.

15 Temmuz darbe girişiminin, Türkiye ekonomisinin ne kadar sağlam temellere oturduğunu bir kez daha gösterdiğini ifade eden Kalın, "Bir başka ülkede benzer bir olay yaşansaydı orada yatırımlar durur, borsa çöker, asayiş elden giderdi.

Buna karşılık ülkemiz yaşanan ilk şokun ardından kısa sürede ayağa kalkarak adeta güç gösterisi yaptı. 15 Temmuz'un hemen ardından kredi derecelendirme kuruluşlarının aldığı not düşürme kararlarına rağmen yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisi devam ediyor.

Sadece 2017'nin ilk altı ayında ülkemize 6 milyar doların üzerinde yatırım girişi oldu. Aynı dönemde Borsa İstanbul'un 100.000 seviyesini aşarak tarihi rekorlar kırdığını gördük. İlk çeyrekte büyüme oranımız ise tahminlerin üzerinde gerçekleşerek yüzde 5 seviyesine ulaştı." dedi.

Dış politika konusunda Türkiye'nin durduğu yerin değişmediğini söyleyen Kalın, FETÖ'nün dış politika alanına yaptığı olumsuz etkinin de ortadan kalktığını hatırlattı.

KALIN: DARBE GİRİŞİMİ DAVALARINDAKİ BAZI MEMNUNİYETSİZLİKLERİ BİLİYORUZ

Şehit yakınları ve gazilerin darbe girişimi davalarının işleyişine dair bazı memnuniyetsizliklerinin olduğu sorulan Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dava süreçlerini yakından takip ettiğini, aynı şekilde milletvekillerinin, Cumhurbaşkanlığı'nda görevli danışmanların, STK temsilcilerinin, gazeteciler, şehitlerimizin yakınları, gazilerimiz ve onların yakınları bu davaları şahsen takip ettiklerini söyledi.

"FETÖ'cü sanıkların davaları sulandırma çabası var." diyen Kalın, "Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Sadece şu aşamada yargı önündekiler değil, dünyanın neresinde, kimin arkasında saklanırlarsa saklansınlar firari sanıklar da adalete hesap verecek.

Bakın bazı ülkeler örgütün sözde imamlarını Türkiye'ye teslim etmeye başladı. Bu noktada atılması gereken adımların tamamını kararlılıkla atmaya devam edeceğiz." dedi.

"Kontrollü darbe söylemi zihinlerde 15 Temmuz'da yaşananlar hakkında kuşku uyandırmak isteyenlerin işidir." diyen Kalın,  böylece hem darbecilerin aklanmaya hem de darbe heveslilerine "millet darbeye karşı çıkmadı" mesajı vermeye çalışıldığını ifade etti.

KALIN: 15 TEMMUZ ÜLKEMİZ İÇİN...

15 Temmuz'un ülkemiz için ne anlama geldiğini de değerlendiren Kalın, "Tarihimizde Kut'ul Amare, Çanakkale ve Sakarya ne anlam ifade ediyorsa 15 Temmuz direnişi de aynı şekilde görülmelidir.

Ülkemiz bir darbe girişiminin ötesinde bir işgal girişimiyle karşı karşıya kalmış, vatanın elden gittiğini gören millet toprağına, geleceğine, özgürlüğüne sahip çıkmıştır.

O gece tanklara, jetlere, helikopterlere göğüs gerenler bu topraklarda Nene Hatun'ların, Sütçü İmam'ların, Kara Fatma'ların tükenmeyeceğini bütün dünyaya gösterdi. Bizlere düşen görev, 15 Temmuz'u unutmamak ve unutturmamaktır." dedi.

Millet olarak büyük bir demokrasi ve özgürlük imtihanı verdiğimizi söyleyen Kalın, kayıplarımızın olduğunu, fakat yasımızı vakarlı bir şekilde tutacağımızı, "Milletimiz o gece dik durdu. Vatanını, bağımsızlığını ve bayrağını kimseye çiğnetmedi. Bu yönüyle ortada muazzam bir kahramanlık hikâyesi var." sözleriyle ifade etti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim