• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3626
  • Euro 34.9362
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Kaleiçi Turizm Esnafı Kara Listede

Kaleiçi Turizm Esnafı Kara Listede
Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden Antalya'nın tarihi Kaleiçi semti, Rusya ile yaşanan uçak krizi ve ardından gelişen terör olaylarından ciddi...

Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden Antalya'nın tarihi Kaleiçi semti, Rusya ile yaşanan uçak krizi ve ardından gelişen terör olaylarından ciddi olarak etkilendi. Yaklaşık bin 100 esnafın faaliyet gösterdiği Kaleiçi'nde turist sayısındaki düşüşün yüzde 80'lere ulaştığı belirtildi. Kaleiçi Derneği Başkanı Ömer Kuşçular, esnafın vergi borcu kıskacında olduğunu ve bankaların kara listesine girdiklerini söyledi.

Dar sokakları, Anadolu Selçuklu mimari tarzındaki evleri, Bizans dönemi kale surları, yat limanı, eğlence merkezleri, hediyelik eşya dükkanları, butik otelleri ile günde binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Antalya'nın tarihi Kaleiçi esnafı, 2016 turizm sezonundaki durgunluktan yakınıyor. Farklı iş kollarında yaklaşık bin 100 esnafın faaliyet gösterdiği tarihi Kaleiçi, 3 ile 4 bin arasındaki kişiye de istihdam sağlıyor. Geçmiş yıllarda turizm sezonunun açılmasıyla birlikte turistlerin uğrak yeri olan Kaleiçi'nde bugün sadece bir iki caddedeki hareketlilik göze çarpıyor. Esnaf gününü dükkanı önünde turist beklemekle geçirirken, diğer yandan biriken borçlarını ödeyebilmek için kara kara düşünüyor. Bazı esnaflar turizm sezonunun ilerleyen günlerde hareketleneceğini düşünürken, bazıları ise geçmiş yılları mumla arayacaklarından endişe ediyor.

"ESNAF KRİZİN İÇİNDE"

Antalya Kaleiçi Derneği Başkanı Ömür Kuşçalar, Rusya ile yaşanan uçak krizi ve ardından yaşanan terör olaylarının turizmi olumsuz etkilediğini hatırlattı. Antalya'nın kalbinin Kaleiçi olduğunu dile getiren Kuşçalar, "Antalya tarımdan sonra turizmden ekmek kazanan bir şehir. Kaleiçi'nin geleceği ise sadece turizme endeksli. Dolayısıyla esnaf tam bir krizin içinde. Turist yok. Avrupalı gelmiyor. Dış ülkeler öyle bir olumsuzluk oluşturuyor ki, sanki ülkemizin her yerinde terör varmış gibi. Antalya o kadar rahat ve güvenli bir şehir. Yeterince iyi tanıtım yapamıyoruz. Bir çok otel yerli turisti yani yaz tatilini bekliyor" dedi.

"TURİZM ESNAFINA DA KOLAYLIK GEREKİYOR"

Diğer yıllara göre Kaleiçi'nde işlerin yüzde 70 ile 80 arasında düştüğünü ifade eden Kuşçalar, "Turist varsa Kaleiçi'nde esnaf var. Kirasını ve personelinin maaşını ödeyemeyen arkadaşlarımız var. Hükümet sektöre bazı ayrıcalıklar tanıdı ama esnafı unuttu. Turizm esnafına da bir kolaylık tanınmasını istiyoruz. Vergi borçlarımız var, hangi bankaya gitsek kara listedeyiz. Bizim esnafımız içinde kolaylık sağlanırsa, bu kriz ortamında rahat bir nefes alabiliriz" diye konuştu.

Kuşçalar, Kaleiçi'nde yapılan festival ve diğer etkinliklerin iyi niyetli ama yeterli olmadığını, sadece yerli turiste hizmet edeceğini işaret ederek, yerlilerin de alışveriş potansiyelinin düşük olduğunu sözlerine ekledi.

"EXPO 2016'DAN BEKLENTİLER VAR"

Kaleiçi esnafından 58 yaşındaki Fikret Badem, son 16 yılda ilk kez sezona bu kadar kötü başladıklarını belirterek, "EXPO 2016 Antalya açılışı yapıldı. Bize bir katkısı olduğunu daha göremedik. Uzun süreçte inşallah bize faydası olur. Dükkan kirasını veremez duruma geldik. Esnafın faydalanacağı müşteri potansiyeli bizim için önemli. Tramvayın Kundu'ya bağlanması önemli olacaktır. Çünkü Kundu'dan akşam gelen turist dönüş sıkıntısı yaşıyor. Eski Kaleiçi havasını kaybetti. Yinede inşallah sezon güzel olur" ifadelerine yer verdi.

"SABIRLI OLMAK GEREKİR"

Kaleiçi'nin 30 yıllık esnaflarından halı ve kilimci Mehmet Selim Doğan, turist sayısının eskisi kadar yüksek olmadığını aktararak, "Kriz devam ediyor ama sabırlı olmak lazım. Her şey yoluna girecek. 20 gün sonra sezonun hareketlenmesini bekliyoruz. Bizler esnaf olarak da gelen turistleri hanutçuluk yaparak rahatsız etmemeliyiz. Alan alır, almayanı zorlamak olmaz. Yine de sezondan umutluyuz" dedi.

"ESNAF BİTİK DURUMDA"

Deri mağazası işletmecisi Ahmet Erdoğan, Kaleiçi'nde esnafın bitik durumda olduğunu söyleyerek, "Birçok esnafımız icra süreci yaşıyor. Uçak krizi ve patlamalar, terör olayları turistleri tedirgin etti. Geçen yıldan memnun değildik ama geçen yılı arar olduk. Umudumuz her şeyin iyi olması yönünde" diye konuştu.

"GERİ GELECEKLER"

Cengiz Beyazid ise son yaşanan olayların turizmi olumsuz etkilediğini belirterek, 5 aydır işlerinin sürekli düştüğünü aktardı. Mayıs ayının yaklaşmasıyla birlikte işlerin hareketlenmeye başladığını dile getiren Beyazid, "Kriz sürüyor ama iyi olmasını bekliyoruz. Önümüzde 5 aylık bir sezon var. Ülkemiz inşallah bir daha olumsuz olaylar yaşamaz. Bizde esnaf olarak işimiz iyi gider ve ülkemize katkıda bulunuruz. Umudumuz var. Umarım yeni anlaşmalar yapılır ve kriz çözülür. Ülkemiz, denizi, güneşi, kumu, tarihi, kültürü ve insanıyla güzel. Buraya gelmemek için bir sebep yok. Politik yönden bazı sıkıntı var ama inşallah çözülür. Ülkemiz güzel turist mutlaka geri gelecektir" diye konuştu.

Kaleiçi Turizm Esnafı Kara Listede

Kaleiçi Turizm Esnafı Kara Listede

Kaleiçi Turizm Esnafı Kara Listede

Kaleiçi Turizm Esnafı Kara Listede

Kaleiçi Turizm Esnafı Kara Listede

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim