• BIST 8718.11
  • Altın 2246.816
  • Dolar 32.3324
  • Euro 35.1911
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Kalbimiz 3 bin 200 yıldır tekliyor!

Kalbimiz 3 bin 200 yıldır tekliyor!
Beslenme uzmanları ve diyetisyenlerin kalp sağlığı ve modern yaşam tarzı arasında kurdukları ilişkiye büyük darbe: 3 bin 200 yaşındaki Mısır mumyası da kalp hastalığından mustaripmiş. Uzmanlar şaşkın...

2008 yılında Kaliforniyalı kardiyalog Greg Thomas, başka bir kardiyolog arkadaşı olan Adel Allam of Al Azhar ile Kahire’deki Mısır Eski Eserler Müzesi’ni gezerken 3 bin 200 yıl önce yaşayan Kral Merneptah’ın mumyasını gördü. İkili, kralın kalp damarlarının tıkanıklığı hastalığından mustarip olduğunu okuduklarında, ilkin bu işte bir yanlışlık olduğunu düşündü.

Kalp-damar tıkanıklığının nedenleri arasında obezite, sağlıksız diyet, sigara içmek ve egzersiz yapmamak gibi faktörler sıralanıyor. Kardiyalog Thomas, mumyalar üzerinde yürüttüğü araştırmanın sonuçları şaşırtıcıydı. Zira modern zamanlardan binlerce yıl önce yaşayan insanlarda damar tıkanıklığı oranının, bu hastalıkların günümüz insanında görülmesi oranıyla eşit oranda olduğu görüldü.

Son araştırmaya kadar, kalp damar tıkanıklığının ana sorumlusu olarak modern yaşam tarzı görülüyordu. Thomas ise “Bu sonuçlar kalp damar tıkanıklığının asıl nedenini araştırmamızı sağlayacak” diyor.
Araştırmaların Peru’ya, Moğolistan’a, Güneybatı Amerika’ya ve Kuzey Pasifik’e taşınmasıyla modern zamandan önce yaşayan insanlarda da bu hastalığın yaygın olduğu görüldü. Washington Üniversitesi'nden George Martin, çalışmanın insanların bu sorunlarla binlerce yıldır karşılaştığını gösterdiğini söylüyor.

MUMYALAR NEDEN KALP HASTASI OLDU?

Çalışmanın sadece akademik alanda değil sağlık alanında da önemli bir yeri var. Dünya çapında en çok görülen kalp hastalığı olan damar tıkanıklığı, her yıl binlerce kişinin ölümüne neden oluyor. Çalışmalarını genişletmeye devam eden araştırmacılar, mumyaların kalp hastalıklarının asıl nedeni gibi daha birçok sorunun cevapsız kalmaya devam ettiğini söylüyor.

Lakin, araştırmacılar bu kalp hastalıklarının henüz keşfedilmemiş bir nedeni olduğunu düşünüyor. Thomas “Bence hastalığı anlamamızı engelleyen kaçırdığımız bir şey var.

Asıl heyecan verici olan bu. Bir değişiklik yapabiliriz. Gerçekten dünyada bir değişiklik yapabiliriz” diyor. 
Araştırmacıların büyük şaşkınlık yaşaması hayli doğal; zira beslenme uzmanları da doktorlar da kalp damar sağlığı için temel şart olarak sağlıklı beslenme ve zinde yaşam tarzını öne çıkarıyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim