• BIST 9801.96
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 23 °C

Kahvenin tadı kupanın rengine göre değişiyor

Kahvenin tadı kupanın rengine göre değişiyor
Yeni yapılan bir çalışma, kahve içtiğimiz kupanın renginin, kahveden aldığımız tadı etkilediğini ortaya çıkardı.

Eğer sabah rutininizin arasında kahve içmek varsa hangi kupayı kullandığınız genelde bellidir. Bugünlerde Avustralyalı bir bilim insanı “Acaba içtiğimiz kupanın rengi kahvenin tadını etkiliyor mudur?” diye düşündü ve bu konu hakkında bir bilimsel çalışma olup olmadığına baktı. Sonuçta kupa renginin içilen kahvenin tadını değiştirdiği ortaya çıktı.
 
Geçtiğimiz günlerde Flavour dergisi “Bardağın rengi kahvenin tadını etkiler mi?” adlı yeni çalışmadan bahsetti. Çalışmanın renklerin kahveyi nasıl etkilediğine dair olduğunu belirten derginin başyazarı George Van Doorn’a göre (Avustralya Federasyon Üniversite’sinden) bu bilimsel çalışma barmen ile gerçekleşen bir tartışma üzerine ortaya çıktı. Barmen, beyaz seramik kupada satılan kahvenin cam kupada satılandan daha yoğun olduğunu öne sürmesi üzerine Van Doorn barmenin söylediklerinin doğru olup olmadığını anlamak istedi. Bir grup insan üç farklı renkteki kupayla bir deneye tabii tutuldu. Beyaz, mavi ve cam bardaklarla yapılan deney 36 kişi ile gerçekleştirildi. Katılımcılardan bu üç farklı kupadaki kahveleri yoğunluk, aromanın tatlılığı, sertlik ve kalite açısından değerlendirmeleri istendi. Sonuç olarak kupa renginin sadece iki ölçütü etkilediği ortaya çıktı: Yoğunluk ve tatlılık.
 
Denekler beyaz kupadan içtikleri lattelerin cam bardakta içtiklerinden daha yoğun olduğunu belirttiler. Peki neden? Van Doorn bu konuda birkaç hipotez sundu. Örnek olarak diğer lezzet çalışmalarında tezatlıkların tat algımızda ne kadar da önemli bir rol oynadığını gösterdi. Bir önceki çalışmada beyaz bir tabakta sunulan çilekli mus tatlısının, siyah tabakta sunulandan %15 daha yoğun bulunduğunu vurguladı. Haliyle beyaz kupa içerisindeki kahverengi kahve tezatlığı arttırdığı için yoğunluğu algılama seviyemizi de attırıyor.

Peki ya cam bardak? Deney katılımcıları içtikleri lattenin cam bardakta beyaz bardaktakinden daha tatlı ve daha az yoğun olduğunu belirttiler.
 
Bu küçük ancak önemli çalışma, duyularımızın birbirini etkilediğinin ilginç bir kanıtı. Bir varsayım üzerine gerçekleşen bu deneyde gözlerimizin yiyip içtiklerimizi algılayış şeklimizde oynadığı önemli rolü görebiliyoruz. Eğer siz de evde yaptığınız kahvenin yoğunluğunu arttırmak isterseniz, şık ve havalı olmalarına rağmen cam kupalarınıza veda etmelisiniz.

 

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim