• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C

Kahta-fed, Hes Projesinin İptali İçin Dava Açtı

Kahta-fed, Hes Projesinin İptali İçin Dava Açtı
Kahta Dernekler Federasyonu (Kahta-Fed) Başkanı Ali Yücel, Adıyaman'ın Kahta çayı üzerinde kurulacak HES projesinin iptali için İstanbul Bölge İdari...

Kahta Dernekler Federasyonu (Kahta-Fed) Başkanı Ali Yücel, Adıyaman'ın Kahta çayı üzerinde kurulacak HES projesinin iptali için İstanbul Bölge İdari Mahkemesine dava açtıklarını söyledi.

Kahta FED Başkanı Ali Yücel, federasyon üyeleri adına yaptığı basın açıklamasında, Kahta'yı ve Kahtalıları etkileyecek konularda sessiz kalamayacağını ifade ederek, Kahta çayı üzerine kurulacak Hidroelektrik Santrali (HES)'in tarihi doğayı yok edeceğini savundu.

Başkan Yücel, 34 köy ve ilçe derneğinden oluşan Kahta Dernekler Federasyonu adına açıklama yaptı. Kahta'yı ve Kahtalıları etkileyecek konularda sessiz kalmalarının mümkün olmadığını anlatan Yücel, "Bu nedenle Kahta çayının halkımız tarafından en yoğun ve işlek şekilde kullanılan bölümünde kurulması planlanan HES Projesi karşısında olmamız en tabii ve doğal hakkımızdır. Kahta çayı üzerine kurulacak HES, tarihimizi, sulu arazilerimizi, doğayı ve en önemlisi Kahta'nın can damarı olan içme suyunu yok edecek bir projedir" dedi.

Kahta çayının kenarındaki Esendere, Bağözü, Erikdere, Koçtepe, Gölgeli, Yolaltı ve Askeren köylerine haber verilmeden ÇED raporu alındığını iddia eden Yücel, şöyle konuştu: "Haberimiz olmadan alınan ÇED raporları kabul etmiyor ve bu raporların iptali için Kahta-Fed olarak dava açıyoruz. Çed raporlarını onaylayan makamlara soruyoruz. Anlaşılıyor ki proje, bölge tam olarak görülmeden ve detaylı inceleme yapılmadan, içindeki tarihi eserler, canlı hayat hiçe sayılarak, köylerimizin ve hayvanlarımızın içme ve sulama sularının geleceği hiçe sayılarak hazırlanmıştır. Bu projeyle, tüneller yoluyla su taşınacağından yer altı mağaralarına, tarihi eserlere, eko sisteme, doğal hayata, yani bütün canlılara, tarıma, hayvancılığa ve turizme vereceği zarar nedeniyle biz bu projeye itiraz ediyoruz. Kahta çayına kurulması planlanan Karakuş regülatörü HES programına karşıyız. Bu proje en başından beri yanlış yerde yapılmaktadır. Biz Kahta-Fed olarak bu proje yerine eskiden de projesi hazır olan ve Asmalı Köprü kanyonuna yapılması gereken barajın yapılarak tüm Kahta ovasının sulandırılmasını sağlayacak baraj kurulmasını talep ediyoruz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim