• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Kahramanmaraş’ta Yeni Kelebek Türü Keşfedildi

Kahramanmaraş’ta Yeni Kelebek Türü Keşfedildi
Kahramanmaraş'ta yeni bir kelebek türü keşfedildi. Andırın ilçesinde bulunan "çok gözlü" kelebek türüne keşfi yapan 40 yaşındaki Ali Bali'nin ismi...

Kahramanmaraş'ta yeni bir kelebek türü keşfedildi. Andırın ilçesinde bulunan "çok gözlü" kelebek türüne keşfi yapan 40 yaşındaki Ali Bali'nin ismi verildi.

Osmaniye'de öğretmenlik yapan ve 2008 yılından bu yana amatör kelebek gözlemciliği yapan Ali Bali, Latince adı Polyommatus olan çok gözlü kelebek cinsini 7 aylık çalışma sonucu görüntülemeyi başardı.

Kanat altındaki benekleri nedeniyle bu isimle anılan ve Palearktik bölgede geniş dağılım gösteren yeni kelebek türü, Türkiye'nin tüm Avrupa'dan daha çok türe ev sahipliği yaptığını bir kere daha kanıtladı.

Kelebeklere olan merakı, endemik kelebek türlerinin varlığını öğrendiğinde çalışmalara başlayan ve Türkiye'ye özgü en yeni türe isim babalığı yapan Ali Bali, yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen sonuca ulaştı.

Önce AdaMerOs (Adana-Osmaniye-Mersin Kelebekleri) ve sonra Trakel, (Türkiye'nin Anonim Kelebekleri) adında teması sadece kelebek olan ve gönüllülük esasına dayalı kelebek gözlem ve paylaşım siteleri ile tanışan Ali Bali, halen Trakel'de tür tanımı yapmaya devam ediyor.

Her kelebek gözlemcisinin hayali olan yeni bir tür ile karşılaşması ise Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde 2015 yılının Temmuz ayında gerçekleşti.

Yeni türü fotoğraflamayı başaran Ali Bali, elde ettiği verileri bu konuda en önemli yabancı otoritelerden biri olan Fransız böcek bilimci Frédéric Carbonell'e gönderdi.

Yapılan araştırma neticesinde Ali Bali, Carbonell'e göre bu kelebekle yeni bir tür keşfettiğini müjdesini aldı.

Yaşanan bu gelişmeyle ilgili görüşlerini açıklayan Görsel Sanatlar Öğretmeni Amatör Kelebek Araştırmacısı Ali Bali, "Hobi olarak başladığım kelebek dünyasıyla önce Adana, Osmaniye, Mersin kelebekleri "adameros.org', sonrasında Türkiye'nin Anonim Kelebekleri "trakel.org" ismindeki kelebek gözlem siteleri sayesinde tanıştım. Halen Trakel'de kelebek türleri hakkında paylaşımlarda bulunuyor ve site üyelerine tür tanımlarında yardımcı olmaya çalışıyorum. Andırın'daki gözlemlerim sırasında rastladığım türün daha önce görülmediğinden emindim. Açıkçası bilim dünyası için yeni bir tür olacağı o an aklıma gelmedi. Ancak yapılan detaylı bilimsel araştırma ile, bu kelebeğin yeni bir tür olduğu sonucuna ulaşıldı. Türü keşfetmekle mutlu oldum ve rüyam gerçek oldu. Ben ülkemizde bulunan gizli saklı birçok türün hâlâ keşfedilmeyi beklediğine inanıyorum ve hayatım boyunca kelebeklerin peşinde olacağım" dedi.

Kahramanmaraş’ta Yeni Kelebek Türü Keşfedildi

Kahramanmaraş’ta Yeni Kelebek Türü Keşfedildi

Kahramanmaraş’ta Yeni Kelebek Türü Keşfedildi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim