• BIST 9693.46
  • Altın 2507.371
  • Dolar 32.576
  • Euro 34.7718
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

‘Kağıt toplama yasağı geri dönüşüm, ekonomi ve çevreye zarar verecek’

‘Kağıt toplama yasağı geri dönüşüm, ekonomi ve çevreye zarar verecek’
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Üyesi Ferit Kora, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, yaklaşık 500 bin kişinin geçim kapısı olan çöp toplamaya...

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Üyesi Ferit Kora, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, yaklaşık 500 bin kişinin geçim kapısı olan çöp toplamaya yasak getirmesine tepki gösterdi. Karar gereğince sokaktan toplanan kağıdı satanın 20 bin, alanın 140 bin lira ceza ödeyeceğini kaydeden Kora, geri dönüşüm konusunda çok geri olan Türkiye'de ekonomiye büyük zarar vereceğini söyledi. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kaynak sıkıntısı sebebiyle başlayan geri dönüşüm hareketinin, çevre kirliliğini önlediği gibi doğal kaynakların harcanmasını azaltarak büyük tasarruf sağladığına işaret eden Kora, sadece tek bir alüminyum kutunun geri dönüştürülmesinin bile bir televizyonu üç saat boyunca çalıştıracak enerji tasarrufu sağladığını söyledi.

'YASAK, 500 BİN KİŞİYİ İŞSİZ BIRAKIR'

Dünyada toplam bin tesiste, yılda 200 milyon ton atığın değerlendirilerek yaklaşık 130 trilyon kilowat/saat elektrik üretildiğini belirten EBSO Meclis Üyesi Kora, "ABD ve Avrupa'da geri dönüşüm alanında çok uzun yıllar önemli mesafeler alınırken Türkiye'de bu süreç, 1991 yılında yürürlüğe giren Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'yle başladı. Türkiye'de bütün atıkları içeren bu çerçeve yönetmelik, özel sektöre ilk kez piyasaya sunduğu ürünün atığını geri kazandırması konusunda zorunluluk getirdi. Bugün Türkiye'de yılda yaklaşık olarak 25 milyon ton evsel atık, 1,2 milyon ton endüstriyel atık, 100 bin ton tıbbi atık çıkıyor. Türkiye'de çöp toplama sektöründe 500 bin toplayıcı bulunduğu tahmin ediliyor. Geri dönüştürülen atıkların yüzde 43'ünü kağıt, yüzde 27'sini plastik, yüzde 12'sini cam, yüzde 8'ini tekstil ürünleri, yüzde 4'ünü de metal oluşturuyor. Türkiye'de tüm atıkların geri dönüşüm oranı, ortalama yüzde 10-12 seviyesindeyken ambalaj malzemelerinin geri dönüşüm oranı yüzde 20'lerde ve ilk sırada yer alıyor. Bu işten geçimini sağlayan 500 bine yakın kişi ve ailelerinin işsiz kalması bir yana, bu sayede ayrımı yapılarak elde edilen atıkların üretime geri kazandırılmasının önüne geçilerek ekonomiye, çevreye ve doğal kaynaklara büyük zarar verilecektir." diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim