• BIST 9129.9
  • Altın 2324.276
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9529
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Kafkasya Ve Azerbaycan Şeyhülislamı’dan Patrik Ziyareti

Kafkasya Ve Azerbaycan Şeyhülislamı’dan Patrik Ziyareti
Fener Rum Patrikhanesi Patriği Bartholomeos'u ziyaret eden Kafkasya ve Azerbaycan Şeyhülislamı Allahşükür Paşazade, Azerbaycan-Ermenistan gerilimine ilişkin,...

Fener Rum Patrikhanesi Patriği Bartholomeos'u ziyaret eden Kafkasya ve Azerbaycan Şeyhülislamı Allahşükür Paşazade, Azerbaycan-Ermenistan gerilimine ilişkin, "İki taraflı ateşkes ilan edildi. Biz bunu destekliyoruz. Ama bu işgal edilen Azerbaycan topraklarının özgür olması çerçevesinde olmalıdır" dedi.

Kafkasya ve Azerbaycan Şeyhülislamı Allahşükür Paşazade, Fener Rum Patrikhanesi Patriği Bartholomeos'u makamında ziyaret etti. Ziyarette Paşazade'ye Azerbahcan Dağ Yahudileri Dini Lideri Melih Yevdayev, Azerbaycan-Bakü Rus Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Alexander, Azerbaycan Katolik Dini İcma Lideri Vladamir Fkt de eşlik etti.

Patrik Bartholomeos, konuklarını makamının kapısında sarılarak karşılarken ziyaretin oldukça samimi bir atmosferde gerçekleştiği görüldü. Sohbet havasında gerçekleşen ziyarette konuşan Kafkasya ve Azerbaycan Şeyhülislamı Allahşükür Paşazade, "Dinler ve mezhepler arasında ne kadar yakınlık olursa felaketler o kadar azalır. Azerbaycan'ı sizde ziyaret ettiniz ve oradaki ortamı kendiniz gördünüz. Şuan benimle beraber Ortodoks, Katolik ve Yahudi dini liderler geldi. Biz hepimiz Azerbaycan'da bir aile gibiyiz. Azerbaycan'da Müslümanlar içinde Şia ve Sünni yok. Hepsi bir mescitte ibadet ediyor. Bende kiliseye ve Sinegogları ziyaret ederim. Onlarda bizi ziyaret ediyor. Kardeşçe yaşıyoruz" dedi.

PATRİK BARTHOLOMEOS: "PAPA İLE BİRLİKTE MÜLTECİLERİ ZİYARET EDECEĞİZ"

Kendisine yapılan ziyaretten memnuniyet duyduğunu ifade eden Patrik Bartholomeos ise, "Papa hazretleri ve Yunanistan Başpiskoposu ile birlikte Midilli adasını ziyaret edip oradaki mültecilerle bir araya geleceğiz. Kısa bir buluşma olacak. Beraber yemek yiyeceğiz. Onlara destek verip elimizden geleni yapacağız. Müminlerimize güzel bir misal vermemiz gerekiyor. Azerbaycan'ı ziyaretimde gösterilen misafirperverliği ve o yemekleri hiç unutmayacağım. Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin bu kadar güzel ve müspet olmasına çok seviniyoruz. Azerbaycan'da farklı dinlere mensup liderlerin gösterdiği dayanışma çok güzel bir örnek teşkil ediyor" diye konuştu.

Patrikhane ziyaretinin ardından basın mensuplarının Azerbaycan-Ermenistan arasındaki sorunlara ilişkin sorularını yanıtlayan Kafkasya ve Azerbaycan Şeyhülislamı Allahşükür Paşazade, "20 yıldan fazladır bu sorun devam ediyor. Topraklarımızın Ermeni güçler tarafından işgal edilmesi bizi çok yaralıyordu. Sonuç olarak herkesin bir sabrı vardır. Maalesef o sabır tükendi ve çatışmalar başladı. Elbette ben bir din adamı olarak bu çatışmalarda insan ölümünden yana değilim. Vatan uğruna savaşan ve ölen evlatlarımız var. Bunlar elbette şehittir. Ben ne Azerbaycanlı nede Ermenistanlı anaların gözyaşı aksın istemem. Ermenistan'dan gelerek Karabağ'daki topraklarımızı işgal edenler iyilikle oradan çıksalar çok daha iyi olur ve kan dökülmezdi. İki taraflı ateşkes ilan edildi. Biz bunu destekliyoruz. Ama bu Azerbaycan topraklarının özgür olması çerçevesinde olmalıdır" dedi.

Azerbaycan-Bakü Rus Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Alexander ise, "Çok kanlı ve korkunç olaylar oldu. Biz bunlardan dolayı acı çekiyoruz. Bu problemin çözülmesi için çalışmalar sürüyordu. Ve bu çalışmalar Azerbaycan'ın Ermeni işgali altında olan bölgelerinin iadesi ile ilgiliydi. Fakat olanlar oldu ve maalesef kan döküldü. Her şeye rağmen biz umutluyuz. Ateşkesle birlikte yine barış yolu ile bu problem çözülecektir. Azerbaycan halkı olarak biz elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

Ziyaretin ardından Kafkasya ve Azerbaycan Şeyhülislamı Allahşükür Paşazade beraberindeki dini liderlerle birlikte Aya Yorgi Patrikhane kilisesini ziyaret etti.

Kafkasya Ve Azerbaycan Şeyhülislamı’dan Patrik Ziyareti

Kafkasya Ve Azerbaycan Şeyhülislamı’dan Patrik Ziyareti

Kafkasya Ve Azerbaycan Şeyhülislamı’dan Patrik Ziyareti

Kafkasya Ve Azerbaycan Şeyhülislamı’dan Patrik Ziyareti

Kafkasya Ve Azerbaycan Şeyhülislamı’dan Patrik Ziyareti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim