• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Kadir Topbaş: 100 kilometrelik yeni raylı sistem ihalesine çıkıyoruz

Kadir Topbaş: 100 kilometrelik yeni raylı sistem ihalesine çıkıyoruz
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir ay içinde toplam 100 kilometre uzunluğu olan raylı sistem ihalelerine çıkacaklarını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir ay içinde toplam 100 kilometre uzunluğu olan raylı sistem ihalelerine çıkacaklarını söyledi. Ulaşım konusunda rahatlatma getirmesi için Çobançeşme-Büyükçekmece arasına 3 ayrı karayolu tüneli yapacaklarını belirten Topbaş, Kabataş ile arasında Boğaz'ın altından yaya tüneli yapılacağını açıkladı.

Başkan Topbaş, İBB 2015 yılı faaliyet raporuna Belediye Meclisi'ne sundu. Vizyon projeleri olarak adlandırdığı çalışmalar hakkında Meclis'e bilgi veren Topbaş, 2015 yılında 12, 5 milyar liralık yatırım yapıldığını, 2016 yılında ise 16.3 milyar liralık yatırım bütçesi bulunduğunun altını çizdi. Kendi dönemlerinde 145 kilometre raylı sisteme ulaştıklarını buna ek olarak toplam 100 kilometrelik 8 ayrı raylı sistemin hazırlıklarının da tamamlandığını açıkladı. Bu hatlar için bir ay içerisinde ihaleye çıkacaklarını anlatan Topbaş, yeni hatların: Yenidoğan-Çekmeköy-Sultanbeyli 16,7 kilometre, Pendik-Kaynarca-Tuzla 11,6 kilometre, Bağcılar-Kirazlı-Halkalı 10 kilometreGöztepe-Ataşehir-Ümraniye 13 kilometre, Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı 10 kilometre

Sefaköy-Başakşehir Havaray Hattı 15 kilometre, Başakşehir-Kayaşehir 6,5 kilometre, Mahmutbey-Esenyurt 17 kilometre olacağını anlattı.

Ayazağa-İstinye Metrosu'nun proje aşamasının devam ettiğini, bu yatırımın da bu dönem başlayıp biteceğini anlatan Topbaş, her iki yakanın sahillerinde ciddi yoğunluğun yaşanması nedeniyle Beşiktaş-Sarıyer ve Üsküdar-Beykoz Metrolarının proje ihalelerine de 1 ay içinde çıkılacağını açıkladı. Ataköy-İkitelli ve Bostancı- Dudullu Metro Hatlarımızın inşaatları devam ettiğini ve temel atma törenlerini bile yapmadıklarını hatırlatan Topbaş, "Etiler'den fünikülerle Aşiyan sahiline iniyoruz." dedi.

Haliç'teki akıntının kesilmemesi için Unkapanı Köprüsü'nü deniz altına alma çalışmalarında sona gelindiğini belirten Topbaş, "Karaköy'den Haliç'in sonuna kadar direkler üstünde 2 metresi bisiklet yolu olmek üzere 10 metre genişliğinde bir yürüme yolu yapıyoruz. Vatandaşlarımız ve turistler sahil yoluna takılmadan yürüyerek Haliç'in sonuna kadar gidebilecek." şeklinde konuştu.

Avrupa Yakası'ndaki trafiği tünellerle by-pass edeceklerini söyleyen Topbaş, E-5 Karayolu'nda Çobançeşme'den başlayıp Büyükçekmece'ye kadar 3 ayrı tünel inşa edileceğini, karayollarında yoğunluklarını yer alacaklarını, tünellerin Çobançeşme-Sefaköy, Sefaköy-Haramidere ve Haramidere-Büyükçekmece arasında yapılacağını ifade etti.

Boğaz'ın altından Beşiktaş ve Üsküdar'ı yaya tüneli ile birleştiren bir proje üzerinde de çalıştıklarını belirten Topbaş, projeye ilişkin şu bilgileri verdi: "Üsküdar bir metrolarla bağlanan düğüm noktası. Beşiktaş da aynı şekilde bir düğüm noktası. Üsküdar ile Kabataş arasında bir yaya yürüme tüneli yapacağız. Bu ne demek biliyor musunuz? Üsküdar'da metrodan çıkan bir insan yüzeye çıkmadan yürüyen bantlarla Kabataş'taki metro istasyonuna gelecek. Kabataş'taki metroyu da Karaköy ve Unkapanı Köprüsü'ne kadar uzatıyoruz.

-İSTANBUL HAVAYOLLARI-

Topbaş, ülke içinde uçacak, baraj göllerine inebilecek nitelikte bir uçak taksi projesi için de Ulaştırma Bakanlığı ile görüştüklerini belirterek bu amaçla İstanbul Havayolları Şirketini kuracaklarını dile getirdi.

Topbaş'ın konuşmasının ardından yapılan oylamada İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 Yılı Faaliyet Raporu 162 kabul, 83 red oyuyla onaylandı.

Cihan

Kadir Topbaş: 100 kilometrelik yeni raylı sistem ihalesine çıkıyoruz

Kadir Topbaş: 100 kilometrelik yeni raylı sistem ihalesine çıkıyoruz

Kadir Topbaş: 100 kilometrelik yeni raylı sistem ihalesine çıkıyoruz

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim