• BIST 9548.09
  • Altın 2494.299
  • Dolar 32.5056
  • Euro 34.5387
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Kadir İnanır saf değiştirdi!

Kadir İnanır saf değiştirdi!
Erdoğan için kaleme alınan "Acil Çağrı"da Kadir İnanır'ın da imzasının bulunması dikkat çekti.

Yaklaşık 31 yıl önce 12 Eylül’ün hukuksuzluklarına karşı aydınların yaptığı çağrı bu kez Cumhurbaşkanı Erdoğan için gündeme geldi.

Aralarında sanatçı, yazar, aydınların olduğu 200 kişi ‘acil çağrı’ adı başlığıyla son dönemde oluşan ‘olağanüstü rejim’ kaygısını dile getirdi. Bildiriye imza atan isimler arasında ”Akil Adam” Kadir İnanır’ın da bulunması dikkat çekti.

EVREN’E DİLEKÇE

15 Mayıs 1984 tarihinde bir araya gelen bin 300 kişi ‘aydınlar bildirisine’ imza atmıştı. Dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren’e de sunulan bildiride, yaşanan anti-demokratik uygulamalar eleştirildi.

Adaletin yozlaştırılması, basının susturulması ve çözümün demokrasi sınırları içinde aranması konularında istekler yer aldı.

Bildiride, “Gecikmiş adaletin adaletsizlik olduğu evrensel gerçeğine dayanarak, görülmekte olan davaların bir an önce sonuçlandırılması gerektiği görüşündeyiz. İnsanların son sığınağı olan adalet, insanca yaşamın da başlıca dayanağıdır.

Olağanüstü yönetim birilerinin olağan sayılan dönemlerde süreklilik kazanmasının demokrasi anlayışı ile bağdaşmayacağı görüşündeyiz. Özgür basın, demokratik düzeni bütünleyen temel ögelerden biridir” denildi.

Bin 300 kişinin imza koyduğu aydınlar bildirisinden dolayı dava açıldı. Bildiriye imza koyan Uğur Mumcu, Aziz Nesin, Ahmet Taner Kışlalı, Vedat Türkali, Hikmet Çetin, Mustafa Balbay gibi isimler sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı ve beraat etti.

“SARAY VESAYETİ”

Önceki gün ise 200 aydın yaşanan sürece ilişkin kaygılarını ‘acil çağrı’ başlığıyla kamuoyuna duyurdu. Aydınların bildirisinde, “Ülkemiz bir süreden beri temel hukuk sınırlarını çiğneyen olağan dışı bir rejimle idare edilmektedir.

Hukuk kurallarını hiçe sayan Saray’ın yönlendirdiği yeni bir vesayet rejimi oluşturulmuştur” kaygısı dile getirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan sert biçimde eleştirildi.

KADİR İNANIR DA İMZA ATTI

31 yıl sonra yayınlanan bildiride 1984′deki bildiriye de imza atan bazı ortak isimler de dikkat çekti.Acil çağrıya imza koyan 200 aydın arasında, Ahmet İnsel, Akın Birdal, Ali Nesin, Baskın Oran, Cevat Öneş, Fikret Başkaya, İbrahim Kaboğlu, Kadir İnanır, Nuray Mert, Suavi, Turgut Kazan, Ufuk Uras, Vedat Türkali, Zeki Kılıçaslan ve Zülfi Livaneli de yer aldı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim