• BIST 9524.59
  • Altın 2498.54
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7112
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C

’Kadınlık Hormonu’ Kalbi Koruyor

’Kadınlık Hormonu’ Kalbi Koruyor
Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Haşmet Bardakçı, kadınlık hormonu "östrojen'in kadınları menopoza kadar kalp ve damar hastalıklarından koruduğunu belirtti.

Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Haşmet Bardakçı, kadınlık hormonu "östrojen'in kadınları menopoza kadar kalp ve damar hastalıklarından koruduğunu belirtti.

Prof. Dr. Bardakçı, 8 Mart Dünya Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadınlarda "kalp sağlığına" dikkat çekti.

Prof. Dr. Bardakçı, genç yaşlarda ameliyat ettikleri hastaların ağırlıklı olarak "kapak hastaları', ancak menopoz sonrası yaşlarda "koroner bypass'ın daha fazla olduğunu vurguladı. Menopoza kadar özellikle koroner arter hastalıkları konusunda kadınların, östrojen hormonunun koruması altında olduğunu ve bu nedenle erkeklerden daha şanslı olduklarını ifade eden Prof. Dr. Bardakçı, "Ancak menopoz sonrası riskler hızla eşitleniyor. Kalp hastalıkları gelişmiş ülkelerde, kadın ölümü sebepleri arasında ilk sırada, her yıl kansere bağlı ölümlerin tamamından daha fazla sayıda kadın kalp hastalıklarından yaşamını yitiriyor" dedi.

Prof. Dr. Bardakçı, pozitif bakış açısı ve yaşamda sevginin olmasının da son derece önemli olduğunu dile getirdi.

Menopoz sonrasında da sağlıklı kalp damarlarına sahip olabilmeleri için kadınların menopoz öncesi aşırı kilo almamaları gibi dikkat etmeleri gereken unsurlar olduğunu anlatan Prof. Dr. Bardakçı, şöyle devam etti:

"Sigaradan uzak durmaları, kolesterol profillerini bilmeleri, varsa diyabet ve hipertansiyon gibi sağlık sorunlarını kontrol altında tutmaları son derece önemli. Bu dönemde kadınlara bol bol yürüyüş yapmalarını tavsiye ediyorum. Yürüyüş hem kalp damar sağlıklarını korumakta hem de menopoz sonrası kemik erimesini önlenmesinde son derece faydalıdır. Günümüzde genç kadınlarda sigara içiminde artış maalesef menopoz öncesi yaşlarda da kadınlarda koroner arter hastalığı ile sık karşılaşmamıza neden oluyor."

Kadınlarda kalp damar hastalıkları konusunda önemli bir noktanın da doğum kontrol hapları ile sigara etkileşimi olduğunu anlatan Prof. Dr. Bardakçı, doğum kontrol hapı kullanan kadınların sigara kullanan kesiminde kalp ve damar hastalıkları riskinin katlanarak arttığını söyledi.

"AMELİYATTA ESTETİK KAYGIYA SON"

Erken tanı ve doğru zamanda müdahalenin tüm hastalarda olduğu gibi kadın kalp ve damar hastalarında da son derece önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Bardakçı, "Kadınların erkeklerden farklı olarak tedavilerini ertelemelerinin bir nedeni de estetik kaygılar olabiliyor. Bu konuda tedavilerini ihmal etmemelerini öneriyoruz. Küçük gizli kesi ile göğsü açmadan yaptığımız kalp ameliyatları ve kesisiz varis tedavileri ile bu sorunları aşmış durumdayız" ifadesini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim