• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

Kadınların İşgücüne Katılım Oranı Yetersiz

Kadınların İşgücüne Katılım Oranı Yetersiz
Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (Çukurova SİFED) Başkanı Süleyman Sönmez, son 2 yılda kadınların işgücüne katılım oranının yüzde...

Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (Çukurova SİFED) Başkanı Süleyman Sönmez, son 2 yılda kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 3'lük artış göstermesinin yetersiz olduğunu söyledi.

Sönmez, TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu'nun "Kadının Çok Yönlü Güçlendirilmesi" projesi kapsamında Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) ve ÇUKUROVASİFED ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, Adana ve Mersin'i kapsayan Çukurova SİFED çatısı altında 3'ünü kadınların oluşturduğu toplam 11 derneğin bulunduğunu söyledi.

Federasyon bünyesinde 2 bin iş insanının bölgedeki iş hacminin ve ihracatının artmasının yanı sıra işsizliğin azalmasında ve sosyal projelerde etkin bir görev üstlendiğini belirten Sönmez, "Bölge iş dünyasında en fazla kadın üyeye sahip federasyon olma mutluluğumuzu da sizlerle paylaşmak istiyorum" şeklinde konuştu.

TÜİK tarafından son olarak 2015 yılında açıklanan verilere göre 77 milyon 695 bin 904 olan Türkiye nüfusunun yüzde 49.8'i yani 38 milyon 711 bin 602 kişi kadınların oluşturduğunu hatırlatan Süleyman Sönmez, şöyle devam etti:

"ERKEK EGEMENLİĞİ BARİZ ORTADA"

"Türkiye'de 2014 yılında toplam kadın nüfusun yüzde 71.3'ü 18 ve daha yukarı yaşta iken bu oran erkek nüfusta yüzde 69.9 olarak öne çıkıyor. Bu veriler Türkiye'de kadının işgücüne katılabilme oranının erkeklerden daha yüksek olduğuna işaret ediyor ancak TÜİK verileri işgücünde erkek egemenliğini bariz bir şekilde ortaya koyuyor. Türkiye genelinde yüzde 50.8'lik işgücüne katılım oranının yüzde 71.5'ini erkekler oluştururken maalesef kadınlarda bu oran yüzde 30.8'lerde kalıyor. Okuma yazma bilmeyen kadın nüfus oranımızın da erkeklerden 5 kat fazla olduğu belirtiliyor. Yüksekokul veya fakülte mezunu olan toplam nüfus oranı yüzde 12.9 olup, bu oran erkeklerde yüzde 15.1, kadınlarda da yüzde 10.7 olarak göze çarpıyor."

Son 2 yıl içerisinde kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 3'lık artış göstermesine rağmen bu oranların yetersiz olduğunu vurgulayan Süleyman Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"TÜRKİYE'YE HİÇ AMA HİÇ YAKIŞMIYOR"

"Kamusal alanda üst düzey kadın yönetici oranı erkeklerin çok gerisinde seyrediyor. Siyaset dünyasında yine istediğimiz oranlarda kadın sayısına rastlayamıyoruz. Adanamız'da 3 kadın milletvekilimiz olmasına sevinmemize rağmen bu oranın yetersiz olduğunu biliyoruz. Bir kadın bakanımızın Adana'dan çıkması üzüntümüzü bir nebze olsun azaltıyor. İş dünyasında kadına verilen önemin artması gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz. Siyasilerin bu konuda atacağı adımlar bizim gibi sivil toplum kuruluşlarından kesinlikle destek görecektir. Öte yandan eğitim, iş, sanat ve siyaset arenasında kadınlarımızın güçlendirilmesine zemin ararken Türkiye'de cinayete, taciz ve tecavüze maruz kalan kadınlarımıza her geçen gün yenilerinin eklenmesi tam anlamıyla yüreklerimizi dağlıyor. 2015 yılının 11 aylık döneminde 200'den fazla kadının cinayete kurban gitmesi Türkiye'ye hiç ama hiç yakışmıyor. Etkin bir devlet politikasıyla kadınlarımızın iş dünyasında güçlü ve sayıca fazla olmasının önünün açılması gerektiğine olan inancımı yinelerken, küçük ve genç kızlarımızın eğitim olanaklarının artırılmasını, çocuk gelinlerin ve kadın cinayetlerinin son bulmasını diliyorum."

Kadınların İşgücüne Katılım Oranı Yetersiz

Kadınların İşgücüne Katılım Oranı Yetersiz

Kadınların İşgücüne Katılım Oranı Yetersiz

Kadınların İşgücüne Katılım Oranı Yetersiz

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim