• BIST 8883.07
  • Altın 2238.645
  • Dolar 32.3358
  • Euro 35.0932
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

Kadınlarda polikistik over sendromu

Kadınlarda polikistik over sendromu
Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Safiye Genç, kadınlarda "polikistik over sendromu" hakkında açıklamalarda bulundu.

Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Safiye Genç, kadınlarda "polikistik over sendromu" hakkında açıklamalarda bulundu.

Polikistik over sendromunun (PKOS) ilk olarak 1935 yılında tanımlandığını, toplumda görülme sıklığının yüzde 4-6 olduğunu belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Kliniği'nden Opr. Dr. Safiye Genç, "En sık seyrek adet görme-hiç adet görememe, kilo artışı ve kıllanma artışı şikayetleri ile başvururlar. 3 bulgudan 2'sinin saptanması ile "polikistik over sendromu" tanısı; seyrek adet görme- hiç adet görmeme, erkeksi hormonların baskınlığına ait klinik- laboratuvar belirteçler, ultrasonografik olarak yumurtalıklarda çok sayıda küçük yumurtanın yer alması ile konmaktadır" dedi.

Polikistik over sendromunun nedeni nedir?

Opr. Dr. Safiye Genç, "polikistik over sendromu" hakkında şu bilgileri verdi: "Nedeni net olarak bilinmemektedir ancak kanıtlar göstermektedir ki bu sendrom ilk olarak kendisini ergenlik döneminde gösteren çok sayıda genetik bozukluklar neticesinde oluşmaktadır. Kalıtımsal olan ve kalıtımsal olmayan faktörler bu hastalığa katkıda bulunur. Adet düzensizlikleri, kıllanma artışı, sivilcelenme, saç dökülmesi, ciltte yağlanma, kilo artışı, koltuk altında ve boyun arka kısmında rastlanan kahverengi-siyah renk değişiklikleri gibi belirti ve bulguları vardır. Polikistik over sendromunda muayenede tansiyon ölçülmesi, vücut kütle indeksinin hesaplanması (kilo/m2), bel/kalça oranı, kıllanma artışının değerlendirilmesi, kan şekeri, kan yağları, kan hormonlarının tayini, ultrasonografi ve gerekli hallerde ek diğer görüntüleme yöntemleri ile görüntüleme değerlendirilir. Polikistik over sendromunda uzun dönemde şeker hastalığı riskinde artış, kalp-damar hastalığı ve tansiyon yüksekliği riskinde artış, rahim iç duvar kalınlığında artış, gebelik oluşumuna olumsuz katkıda bulunması (yumurtlamanın olmaması nedeniyle) gibi riskler söz konusudur."

Polikistik over sendromunun tedavisi nasıl yapılır?

Opr. Dr. Safiye Genç, hastalığın tedavisi hakkında şunları söyledi: "Polikistik over sendromu tedavisi konusunda kesin bir görüş birliği olmamasına karşılık çocuk istemi göz önüne alınarak, diyet, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi alternatifleri söz konusudur. Diyet özellikle kilolu hastalarda önemli iken tek başına tüm bulguların giderilmesinde etkin değildir. İlaç tedavisi olarak her hastaya göre değişmekle birlikte en sık doğum kontrol hapları, şeker hastalarında kullanılan ilaçlar, kıllanmayı azaltıcı birtakım ilaçlar kullanılabilir. Bazı durumlarda, özellikle çocuk isteği olan çiftlerde cerrahi tedavi de gerekebilmektedir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim