• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 17 °C

Kadınlar şiddetten judo ile korunacak!

Kadınlar şiddetten judo ile korunacak!
Eskişehir'de, dünyada ve Türkiye'de artan kadına şiddet olaylarından dolayı judo kurslarına katılan kadınlar hem spor yapıyor hem de savunma yönlerini güçlendiriyor.

Kendilerini savunmak ve spor yapmak isteyen kadınlar, tercihlerini judo sporundan yana kullanıyorlar. Eskişehir Judo Spor Kulübü Derneği'nde eğitim alan kadınlar, gerçek hayatta karşılaşabilecekleri olumsuz durumlarda kendilerini korumayı amaçlıyor. Karşıdan gelebilecek olan hareketlere karşı hazırlıklı olan kadınlar, spor yapmanın da keyfine varıyor.
7 yıldır antrenörlük yapan Nirşad Tezal, bayanların sağlıklı yaşamak ve zinde kalmak için de judoya yöneldiklerine değindi. Tezal, "Judo spor kulübünde bayanlara yönelik çalışmalar yapıyoruz. Tabi ki kadına yönelik şiddeti kınıyoruz. Özellikle bir çok bayanımızın da maalesef maruz kaldığı bir şey bu. Kulübümüzde özellikle bayanlara yönelik çalışmalarımız yapılıyor. Bayanlar öncelikle sağlıklı yaşamak ve zinde kalmak için bize başvuruyorlar" dedi.

"EĞİTİM ŞİDDETE KARŞI DİK DURMAMIZI SAĞLAYACAK"

Kadınların şiddete karşı kendilerini korumak amacıyla da judoyu tercih ettiğini belirten Tezal, "Bizim burada amacımız ilk önce onlara sporu sevdirmek, daha sonra hayatlarında sağlıklı ve başarılı olmalarını sağlamak için yardımcı oluyoruz. Aynı zamanda kendilerini korumak için de judo sporunu tercih ediyorlar. Biz de onların kendilerini savunabilmeleri için elimizden geldiği kadar, judo ailesi olarak yardımcı oluyoruz. Şiddete karşı ben judonun çok büyük bir faydası olacağını düşünüyorum. Biliyorsunuz ki, Türkiye'de bir çok kadınımız şiddete maruz kalabiliyor. Kesinlikle judoya başlamalarını tavsiye ediyorum ve farkı, başladıkları zaman kesinlikle anlayacaklardır. Genellikle arkadan sarılma, yumruk ya da tekme gelme durumunda kendilerini nasıl savunabilecekleri konusundan başlayarak, bir çok teknik öğretiyoruz. Haftalık 3 gün ikişer saatten antrenmanlarımız oluyor. Bu da şimdilik onlar için yeterli olabiliyor. Bu eğitim de inşallah şiddete karşı direnmemizi, dik durmamızı sağlayacak" diye konuştu.

"KENDİMİ KORUMAK İÇİN BAŞLADIM"

Kursa başvuran Elvan Doğan, dışarıdaki kötü olaylardan kendisini korumak için judoya başladığını anlattı. Doğan, "12 yaşımdan 15 yaşıma kadar judo ile ilgilendim. Daha sonra ara vererek belirli bir yaştan sonra tekrar devam etmeye karar verdim. İlk başladığımda savunma sporu olduğu için ve bir bayan olduğum için başladım. Evlendikten sonra etrafımızda bu kadına şiddet olsun, dışarıda kapkaç, tiner gibi kötü olaylar olsun, kendimi koruma amaçlı tekrar hobi olarak başlamaya karar verdim. Sporu kesinlikle öneriyorum. Judo, kendini savunma maksatlı güzel bir savunma sporudur. Yaşları ne olursa olsun her bayanımızı salonumuza bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"KENDİMİ HİÇ BU KADAR GÜÇLÜ HİSSETMEMİŞTİM"

Kursa katılan bir başka isim olan Ayşegül Koç ise, 3 aydır judo kursuna geldiğini anlattı. Kursa katıldıktan sonra kendisini daha güçlü hissettiğini aktaran Koç, şöyle konuştu:
"Savunma sporu sayesinde kendimi çok güçlü hissettim. Daha önce hiç böyle güçlü hissetmemiştim. Judo çok farklı bir şey. Her kadının buraya gelerek bire bir görmesini istiyorum. Ben zaten güvenlik görevlisiyim. Ufak tefek şeyler olduğunda kendimi savunabiliyorum, gayet de mutluyum."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim