• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 22 °C

Kadınlar Günü Bilimsel Atölye Çalışması Sonuçlandı

Kadınlar Günü Bilimsel Atölye Çalışması Sonuçlandı
8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde Malatya'da çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca hazırlanan "Kadınlar günü Bilimsel Atölye Çalışması" sonuçları...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde Malatya'da çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca hazırlanan "Kadınlar günü Bilimsel Atölye Çalışması" sonuçları açıklandı.

Malatya İş Kadınları Derneği, HİMYAÇ-DER ve Malatya TSO Kadın Girişimciler Komisyonu tarafından "Kadınlar günü Bilimsel Atölye Çalışması" kapsamında kadınları güçlendiren etmenler konulu atölye çalışmasının sonuçlarını basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı. Esenlik Dede Korkut Restoranda düzenlenen toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Malatya İl Müdürü Oktay Taş, Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Meltem Kavuk, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın eşi Hafize Gürkan ile STK temsilcileri ve çok sayıda kadın üye katıldı. TSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yasemin Coşkun, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün kadınlar üzerindeki her türlü sömürü ve baskıya son verilmesinin bir mücadelesi olduğunu belirterek "İnşallah 2017'de kadınların sorunlarını değil, o sorunları nasıl çözdüğümüzü konuşuruz. Tüm kadınların dünya kadınlar gününü kutluyorum" şeklinde konuştu. HİMYAÇ-DER Genel Başkanı Ayşe Ece Budan ise geçtiğimiz yıl yapılan çalışmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmak istediklerini belirterek "Sakarya Üniversitesi ve KADEM'in ortaklaşa yapmış olduğu uluslararası bir kongrede sunum yapıldı. Ama ilimizde yapılan bir etkinliğimiz ve derneklerimizin ortak çalışmasını bugün sizlerle paylaşmak istedik. Ben bu vesileyle 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutluyorum" ifadelerini kullandı. Malatya İş Kadınları Derneği Başkanı ve İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göknur Aktay ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün geçmişten günümüze tarihsel sürecine değindi. Dünya Kadınlar Günü'nün her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gün olduğunu hatırlatan Aktay,

"Tarihte kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olma yolunda verdikleri ilk ve en önemli mücadele "Dünya Kadınlar Günü" olarak kabul ettiğimiz 8 Mart 1857 yılına kadar uzanmaktadır. 8 Mart 1857 "de, kadın işçiler daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlamış, ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can kaybetmişti. 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oy birliğiyle kabul edildi. 8 Mart, sadece bir kadın-erkek eşitliği hareketi değildir, toplumsal bir hareketin parçasıdır. Kadına özgü sorunların ortak kadın sorunu olarak görülüp toplumsal düzeyde çözümler araştırılıp önerilerin geliştirildiği bir harekettir. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadını toplumun geleneksel baskılarından kurtarıp İnsanî yönden değerlendirilmesini öngörür. Birleşmiş Milletler tarafından 2000 yılından 2015 yılına kadar gerçekleşmesi hedeflenen Bin yıl Kalkınma Hedefleri yoksulluk, eğitim, cinsiyet eşitliği, çocuk ölümleri, anne sağlığı, hastalıklar, çevresel sürdürülebilirlik ve küresel işbirliği konularını kapsamaktadır. Söz konusu hedefler arasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin teşvik edilmesi ve kadınların güçlenmesinin sağlanması ilkesi de yer almaktadır.2023 yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi hedeflemiş olan Ülkemizin, kadın iş gücünün ekonomik değer oluturma gücünden en iyi şekilde yararlanması gerekiyor" diye konuştu.

Daha sonra yapılan İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Hemşireliği üyesi Doç.Dr. Rukiye Aylaz, kadınları güçlendiren etmenler konulu atölye çalışmasının sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Kadınlar Günü Bilimsel Atölye Çalışması Sonuçlandı

Kadınlar Günü Bilimsel Atölye Çalışması Sonuçlandı

Kadınlar Günü Bilimsel Atölye Çalışması Sonuçlandı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim