• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 24 °C

Kadınlar en çok burnunu yaptırıyor

Kadınlar en çok burnunu yaptırıyor
Araştırmalara göre yüzde en çok uğraşılan organ burun. En fazla yapılan estetik ameliyatlardan biri de rinoplasti yani burun ameliyatı.

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Naser Dadaşzade, sabah.com.tr'ye özel önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Burun ameliyatlarında hastaların en sık yakındığı konulardan birini, burunlarının yüzlerine uyumsuzluğu oluşturuyor. Fazla küçültülmesi, büyük bırakılması olduğu kadar ucunun fazla kaldırılması, kemerin kalması, deliklerdeki simetri bozuklukları da o şikayetler arasında başı çekiyor. Burun sırtının çökmesi, eğriliğin devamı, burun ucunda sivrilik ya da fazla genişlik derken liste uzayıp gidiyor. Nefes alamama ve nefes alırken burunun ötmesi gibi fonksiyonel bozukluklar da cabası.

Dr. Naser Dadaşzade, bazı durumlarda ikinci kez burun estetiği gerekebildiğini belirterek "Burun sırtının düzensizliği, aşırı çökmesi veya kemerin tam alınmaması, burun ucunun üst dudakla olan açısının uyumsuzluğu, burun kanatlarının çökmesi ve deliklerinin daralması, burun içinde yapışıklık, kıkırdaktaki eğrilik gibi nedenler revizyon gerektirmektedir" diyor. Bir buruna defalarca estetik uygulama yapılabileceğini belirten Dr. Dadaşzade, buna karşın önemli uyarılarda bulunuyor: "Her revizyon cerrahisi burun dokusunun yapısına zarar vermekte, doğal yapısını ve beslenmesini kötü yönde etkilemektedir. Takip eden cerrahilerde ameliyat süresi uzamakta ve cerrahi işlem riski artmaktadır."

KADINLAR FARK ATIYOR

Kadınlar burun ameliyatında erkeklere fark atıyor. Üstelik tek bir ameliyatla yetinmeyenler de hayli fazla. Kişinin kendi memnuniyetsizliğinden kaynaklanabildiği gibi çevresindekilerin görüşü de kadınları fazlasıyla etkiliyor. Kuaförlerinin, arkadaşlarının, komşularının hatta günlük yaşamda karşılaştıkları yakından tanımadıkları bazı kişilerin olumsuz eleştirileri üzerine bile yeniden ameliyat masasına yatmaktan çekinmiyorlar.

Rinoplasti sonrası burunda büyük bir uyumsuzluk ve nefes alamama gibi fonksiyonel bir bozukluk yoksa, dergilerdeki fotoğraflara istinaden değişiklik isteniyorsa hastaya mantıklı bir açıklama yapıldığı zaman ikna olduklarını belirten Dr. Dadaşzade, eğri ve etli büyük burunlarda ikinci seans cerrahi gerekebileceğini ve aşamalı cerrahi yapılabileceğini operasyon öncesinde hastaya anlatmak gerektiğine dikkat çekiyor. Burun estetiğinde pekçok işlem yaptıklarını, ameliyat öncesi hastanın iyice bilgilendirilmesi gerektiğini, başkasının burnu değil kendi burnu üzerinde iyileştirmeler yapılabileceğinin anlatılmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Dr. Dadaşzade, "Unutulmamalıdır ki rinoplastide elinizdeki malzemelerle yüzdeki var olan açılar üzerinde işlem yapılmaktadır" dedi.

AMELİYAT SONRASI DİKKAT!

İş, ameliyatla bitmiyor. Dr. Dadaşzade, ameliyat sonrasında da hastaların burnuna çok özen göstermesi gerektiğini vurguluyor. Örneğin ilk iki hafta yüze su değdirmemek, uyurken başı yüksekte yatmak, ilk günlerde çok fazla gülmemek, burun hareketi yapmamak, ağır egzersizden kaçınmak ve gözlük takmamak önemli. Solarium ve güneşlenmekten, sigara ve alkolden uzak durulması da yapılması gerekenler arasında bulunuyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim