• BIST 9667.71
  • Altın 2497.402
  • Dolar 32.5841
  • Euro 34.8312
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Kadınlar da ‘Osteoporoz’a dikkat

Kadınlar da ‘Osteoporoz’a dikkat
Osteoporoz'un, kemikleri zayıflatıp ve kolayca kırılmasına neden olabildiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Evrim Aksoy, bu durumun...

Osteoporoz'un, kemikleri zayıflatıp ve kolayca kırılmasına neden olabildiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Evrim Aksoy, bu durumun yaşlı insanlar da daha yaygın olduğunu söyledi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Evrim Aksoy, "Osteoporozunuz varsa, kemikleriniz kademeli olarak daha yoğun ve gözenekli hale gelir. Vücudunuzdaki uzun kemiklerin dış kenarlarında incelme yaşayabilirsiniz. Bu değişiklikler yüzünden düşerseniz çok sert düşmeseniz bile bir kemiğini kırmak çok kolaydır. Osteoporoz her iki cinsiyeti de etkilemekle birlikte kadınlarda daha sık görülür" dedi.

"Kadınların bu hastalığa yakalanma ihtimali daha yüksek"

Kadın kemiklerinin genellikle erkeklerinkinden daha küçük ve ince olduğunu ifade eden Op.Dr. Aksoy, "Estrojen, kemiklerin korunmasına yardımcı olan bir hormondur; menopozda sırasında bu hormonda azalma olur. Kadınlar erkeklerden daha uzun yaşarlar. Ne kadar uzun yaşarsanız, osteoporozla ilgili problemler geliştirme olasılığı da o kadar yüksektir. Hastalığın ilk evrelerinde muhtemelen herhangi bir değişiklik fark etmeyeceksiniz. Kemikleriniz önemli ölçüde zayıflamadıkça, genellikle belirtiler görülmez" diye konuştu.

Op.Dr. Evrim Aksoy, osteoporoz belirtilerini şöyle sıraladı:

"Bir zamanlar olduğunuzdan daha kısasınız. Duruşunuz değişti ve dik durmadan kusursuz bir şekilde ayakta durmanız zor. Kemikleriniz kolayca kırılıyor. Diş röntgenleri, çenenizde kemik kaybettiğinizi gösteriyor. Kemikleriniz genç olmadığınız sürece asla güçlü veya yoğun olmamasına rağmen, kemiklerinizi güçlendirmek için tedavi mevcuttur. Doktorunuz, kemik parçalanma hızını yavaşlatacak ve kırık riskinizi azaltacak ilaç reçete edebilir. İlaç almaya ilaveten, kemiklerinizi güçlendiren alıştırmalara katılmanız önem taşır ve dengenizi geliştirmenize yardımcı olur. Kalsiyumdan yüksek bir beslenme düzeni izlemek de kemiklerin korunmasına yardımcı olabilir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim