• BIST 9092.76
  • Altın 2324.854
  • Dolar 32.3718
  • Euro 34.9834
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

"Kadına şiddetin temel sorumlusu toplum"

"Kadına şiddetin temel sorumlusu toplum"
Uzman Psikiyatrist Sabri Yurdakul, kadına şiddeti tek tek bireyler işlese de temel suçlunun toplum olduğunu söyledi.

Uzman Psikiyatrist Sabri Yurdakul, kadına şiddeti tek tek bireyler işlese de temel suçlunun toplum olduğunu söyledi. Yurdakul, "Şiddete karşı çıkmayan, "Kızını dövmeyen dizini döver', "Kadının karnından sıpayı, sırtından sopayı eksik etmeyeceksin" şeklindeki atasözleriyle büyüyen bireylerin kadına şiddet uygulaması şaşırtıcı değildir." dedi.

Aynı şekilde evde dayak yiyerek büyüyen çocukların, yetişkin olduklarında zayıf gördükleri kadınları hedef alarak şiddet uyguladığını dile getiren Psikiyatrist Yurdakul, "Çocukluğunda evde şiddete tanık olan çocuklar kendileri şiddet görmeseler de şiddete yatkın yetişmekte, büyüdüklerinde kendilerine güç yetiremeyen eşlerine şiddet uygulayabilmektedir." ifadelerini kullandı.

Her toplumda çocuklar ve kadınların şiddete maruz kalabildiğini, toplumun bakış açısı bunu onaylamadığında, şiddete tepki gösterip karşı çıktığını ifade eden Yurdakul, şunları söyledi: "Şiddeti makul bir baskı aracı gören, kadının sesini çıkarmasının aile içi düzeni bozacağını düşünen toplumlar ise şiddete katılmasalar da sessiz kalarak bir yerde suça ortak olmaktadırlar. Büyük oranda eşinden veya ailesindeki diğer erkeklerden şiddet gören kadının ekonomik zorluklar, çevre baskısı ya da çocukları nedeniyle evden ayrılamaması, ailesinin boşanıp geri gelmesini desteklememesi sonucunda kadın şiddet uygulayan eşinden uzaklaşamamakta ve şiddet görmeye devam etmektedir.

Hiçbir şey dayağı ya da fiziksel şiddeti haklı çıkarmasa da şiddet gören bir kadının duyduğunda insanların sordukları ilk soru "Ne yapmış acaba?" olmakta, bu da şiddetin sürmesine neden olmaktadır. Kadınlarımızı şiddetten korumak istiyorsak bunun yolu toplumun bakış açısını değiştirmek, kız çocuğu olsun erkek çocuğu olsun yetiştirirken şiddetten uzak bir aile ortamında yetiştirmek ve çocuklarımızın şiddet gösteren aile bireyini model almasını engellemektir. Ancak bunu yapabildiğimiz zaman şiddet gösteren bireylerin sayısı çok daha küçük sayılarda kalabilir ve yasal önlemler ile bu da ortadan kaldırılabilir. Yoksa her gün telin ederek bu şiddeti ortadan kaldırmak mümkün olmayacaktır."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim