• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C

"Kadına şiddeti jandarma önleyecek"

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Kadına şiddetin karşısında artık jandarmamız siper, bakanlıklarımız ve AB de kalkan olacak" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen "Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi"nin açılışında konuştu.

Özgürlüğünü elinden almanın kadına uygulanan en vahim şiddetlerden bir tanesi olduğunu belirten Bağış, "Bugün Türkiye askeriyle siviliyle, doğulusuyla batılısıyla, genciyle yaşlısıyla, kadınıyla erkeğiyle aynı Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi, aynı Çanakkale'de olduğu gibi bu ülkenin Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesine çıkması için el eledir, omuz omuzadır, yürek yüreğedir" diye konuştu.

"Kadına şiddetin karşısında artık jandarmamız siper, bakanlıklarımız ve AB de kalkan olacak" diyen Bağış, şiddetin yasalarda değil kafalarda biteceğini söyledi. Bağış, "şiddetin toplumda kök vermesini engellemenin en önemli yolu da toplumumuzun çekirdeği olan ailedir. Eğer çekirdekte şiddet olmazsa o zaman ne yaprağında, ne budağında, ne meyvesinde şiddetin izi olmaz. Bu yüzden bizim toplumsal çekirdeğimiz olan ailelerimizle bu işe başlamamız lazım. O yüzden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızı yürekten kutluyorum" dedi.

Bağış, bakanlıklarla işbirliği yapan ve AB fonu kullanan Jandarma Genel Komutanlığı'nın kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda öncü rolü oynamasını önemsediklerini belirtti.

"AB'ye damsız girilmez"

Son 11 yılda kadınlara yönelik çok önemli adımlar atıldığını ve kadınların pozitif ayrımcılık uygulanan tek kesim olduğunu hatırlatan Bağış, şunları söyledi:

"AB'ye açılan kapının kilidi kadınlarımızın gönüllerindedir. Türk kökenli bir Avrupa Parlamentosu üyesinin söylediği gibi 'AB'ye damsız girilmez'. Biz kadınlarımızın toplumda hak ettiği yeri kazanması için hep birlikte çalışmalıyız ve bugüne kadar önemli başarılara imza attık. Şu anda TBMM'de kadın oranı Cumhuriyet tarihimizin en yüksek noktasındadır. Artık CEO'sundan bakanına kadar toplumun her kesiminde kadınlarımızın daha aktif bir görev aldığını görüyoruz ama yeter mi? Kesinlikle yetmez. Toplumun yarısını oluşturan kadınlarımızın yönetimde de hak ettiği noktayı yakalaması lazım."

"Şehirlerimize kadın eli değmeli"

Yerel seçimlerin yapılacağı 30 Mart tarihinin kadınların yönetimde söz sahibi olmaları açısından tarihi bir dönüm noktası olacağını belirten Bağış, "Şehirlerimize de kadın elinin değmesinin vaktinin geldiğine inanıyorum. Ümit ediyorum ki Türkiye'nin bir çok yerinde yerel yönetimlerde kadının çok daha aktif olduğunu ve çok daha farklı bir performans ortaya koyduğunu 30 Mart itibarıyla hep birlikte göreceğiz" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır gezisiyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Bağış şunları kaydetti:

"İşte eskiden korku, dehşetin kol gezdiği Diyarbakır'da geçtiğimiz hafta sonu kadınlarımızın toplumsal barış için ne kadar arzulu olduğunu, ne kadar sevdalı olduğunu hep beraber gözlemledik. Bir zamanlar başbakanlar o topraklara, o bölgeye gittiği zaman kepenkler kapanır, çöp dağlarından başka bir şey görülmezdi ama Diyarbakır'da onbinler, hatta yüzbinler sokaklardaydı. Ben sayın bakanlarımla birlikte gözlerimle gördüm. Artık bu millet devletiyle barışık yaşamak istiyor. Bu millet kadınıyla, erkeğiyle birlikte AB standartlarının üzerine çıkmak istiyor. Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal'in hayallerinin gerçekleştiğini, çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmış bir ülke olduğunu görmek istiyor. Bunu da yine hep birlikte yapacağız, hep beraber olacağız."

"Emine Hanım GATA'ya girememişti"

 Bakan Bağış, konuşmasında dün hayatını kaybeden yazar Aytun Altındal ve oyuncu Nejat Uygur'u da andı.

Uygur hakkında "Yıllarca bize tebessüm ettiren, hepimizin anılarında yeri olan ve her zaman anılarımda yaşayacak çok önemli bir duayendi" diyen Bağış, Uygur'u GATA'da tedavi gördüğü sırada ziyaret etmek isteyen Emine Erdoğan'ın hastaneye alınmamasını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Hatırlarsanız Sayın Başbakanımız Nejat Bey'i hastanede ziyaret etmek istemişti ama o günün koşullarında kendisiyle birlikte hasta ziyaretine giden eşi Emine Hanım hastaneye girememiş, Nejat Bey'in eşiyle yakındaki bir pastanede görüşmüştü. O günün Türkiyesinden bugünün Türkiyesine gerçekten çok şey değişti ama önemli olan tabuların yıkılıyor olması, önemli olan birbirimizi değiştirmeye kalkmadan birbirimizi olduğu gibi kabul edip birlikte çok önemli projelere beraber imza atabilmemiz. İşte kadına yönelik şiddetin önlenmesi öncelikle kadının özgürlüğünü yapılamasıyla mümkün olacaktır."

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim