• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

"Kadına Şiddete Karşı" Kurumlar Arası Güç Birliği

"Kadına Şiddete Karşı" Kurumlar Arası Güç Birliği
Adana'da kadına yönelik şiddet olayları ile ilgili kurumlar arası koordinasyonun arttırılması, durum değerlendirmesi ve şiddet olaylarının azaltılmasını...

Adana'da kadına yönelik şiddet olayları ile ilgili kurumlar arası koordinasyonun arttırılması, durum değerlendirmesi ve şiddet olaylarının azaltılmasını sağlamak amacıyla, aralarında sivil toplum örgütü üyelerinin de bulunduğu, bu alanda çalışma yürüten tüm kurumlardan temsilciler, "Kadına Karşı Şiddeti Önleme Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı"nda bir araya geldi.

Adana Adliyesi Toplantı Salonu'nda, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ve Vali Yardımcısı Kadir Okatan başkanlığında yapılan toplantıya; ilk şiddet olayının yaşanmasının ardından görev alan kolluk birimlerinden soruşturmayı yürüten savcılığa, tedbir kararı ve yargılama yapan mahkemeden koruma altına alan merkezler ile kadınların her zaman yanında olan dernekler ve avukatlara kadar kadına yönelik şiddetin önlenmesi alanında çalışma yürütülen Cumhuriyet savcıları, aile mahkemesi hakimleri, emniyet, jandarma, İl Sağlık Müdürlüğü, Koza Şiddet Önleme Merkezi (ŞÖNİM), İl Göç İdaresi, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile Adana Kadın Dayanışma ve Sığınma Evi Derneği yetkilileri ve avukatlar katıldı.

"AİLE İÇİ ŞİDDETLE MÜCADELE ŞUBESİ ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM"

Toplantıda konuşan Başsavcı Ali Yeldan, kadına karşı şiddete yönelik çalışmalar yürüten kurumlar arasında koordinasyonun sağlanmasının, şiddetin önlenmesi açısından çok önemli olduğunu söyledi. Tüm kurumların, Adana'da yaşanan aile içi ve kadına karşı şiddeti önlemekle ilgili güçlü bir iradeye sahip olduğunu belirten Yeldan, "Bizim en büyük eksiğimiz koordinasyon. Bu noktada emniyet bünyesinde "Aile İçi Şiddetle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün faaliyete geçmiş olması, bence en önemli gelişme. Bundan sonraki aşamada, tüm birimlerin koordinasyonuyla, soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcılarımızın ve aile mahkemesi hakimlerimizin bilgisi ve talimatlarıyla, bu süreci işleteceğiz. Olayın olduğu andan itibaren, iş alanlarına yönelik çalışmalar standart hale getirilerek kolluk birimlerine dağıtılacak. Yine bu noktada, Adana Adliyesi bünyesinde, şiddet önleme merkezimiz ile adliyemiz arasında irtibatı sağlayacak, mağdurlarla doğrudan iletişimi gerçekleştirecek bir birime ihtiyacımız var. Adliyemizde kısa sürede yer belirleyerek, ŞÖNİM irtibat bürosunu açacağız" dedi.

TEKRARLAYAN, KRONİK HALE GELEN VAKALARLA İLGİLİ ÖZEL ÇALIŞMA

Başsavcı Ali Yeldan, klasik yöntemlerin yeterince fayda vermediğini ve sorunları çözmediğini söyledi. Özellikle tekrarlayan şiddet olaylarındaki sayıların umut verici olmadığını kaydeden Yeldan, şöyle konuştu:

"Bunlarla ilgili özel çalışmamız gerekiyor. Bundan sonra ortak ve uygulama birliği bazlı çalışmayla, bu sorunun çözüleceğini, adliyeye, mahkemelere, soruşturma büromuza yansıyan olayların azalabileceğini ve bunlarla ilgili etkili çözüm tedbirlerinin devreye girebileceğini düşünüyoruz. Bu noktada, öncelikle tekrarlanan şiddet olaylarıyla ilgili 38 isimli bir liste oluşturduk. Bu listede en az 4 kez ve üzeri işlenen vakalarla ilgili isim listesi var. 17 kez işlem gören şahıslar var. Bu bir karne gibi ama bu beyaz bir karne değil, siyah bir karne. Bunlar bu işleri yaparken, "Devlet nerede, kurumlar nerede, devletin uzmanları nerede?" diye sorduğu zaman, buna cevap verilmesi gerekiyor. Biz bunları takip ederek, burada olduğumuzu, kadına karşı şiddetle mücadele ettiğimizi göstermemiz lazım."

"İKİNCİ BİR ŞİDDET OLAYI OLMAMASINI AMAÇLIYORUZ"

Bu uygulamalarla sorun çözme kapasitesini arttıracak, buradaki mağdurları yeniden mağdur etmeyi engelleyecek bir sistem için çalıştıklarını belirten Başsavcı Yeldan, "Bunu hep beraber yapacağız. Biz burada ikinci bir şiddet olayı olmamasını amaçlıyoruz. Bir kere oldu, tamam bunu engelleyemedik ama "İkincisi neden oluyor?" diye sormamız gerekiyor. Burada büronun koordinasyonun sağlanması, soruşturmanın etkin yapılmasının sağlanması çok önemli. Çok ilgili bir savcı, sağlık görevlisi, polis memuru olur, kadının kaderi değişir. Ama tam tersi olur, tüm hayatı kararabilir. Onun için, bu konuda yapılacak çalışmalara bir standart getireceğiz" dedi.

Vali Yardımcısı Kadir Okatan ise, tüm kurumların güç birliğiyle, Adana'da kadına karşı şiddetin önlenmesini sağlayacaklarını söyledi.

"ŞÖNİM SAYILARI ARTTIRILACAK"

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmail Kılıç da, Bakanlığın ŞÖNİM sayılarını arttırmaya yönelik çalışmalarının olduğunu belirterek, "Adana'nın nüfus verilerine göre, bir şiddet önleme merkezinden bu çalışmaları yapabilmek, gerek personel gerek araç kapasitesi bakımından mümkün değil. En azından şehir merkezinde iki, yine iki büyük ilçemiz olan Kozan ve Ceyhan'da da izleme merkezlerinin yer alması, çalışmalarımıza etkin bir katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Toplantıda Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Aile İçi Suçlar Soruşturma Bürosu savcıları ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri, kadına karşı yönelik suçlar ve bu konuda yapılan çalışmalar hakkında sunum yaptı. Kurumlar arası yaşanan koordinasyon aksaklıklarının düzeltilmesi, sorunların çözümü, daha seri şekilde çalışmalar yürütülmesinin amaçlandığı toplantıda, katılımcılar kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair görüş ve önerilerini sundu.

"Kadına Şiddete Karşı" Kurumlar Arası Güç Birliği

"Kadına Şiddete Karşı" Kurumlar Arası Güç Birliği

"Kadına Şiddete Karşı" Kurumlar Arası Güç Birliği

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim