• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9437
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Kadın Liderler Ketem’de Buluştu

Kadın Liderler Ketem’de Buluştu
Elvin Derneği Kadın Liderleri Akademisi Projesi katılımcıları ile İlkadım ve Atakum AK Parti İlçe Kadın Kolları ile Havza ve Köyleri Derneği üyeleri...

Elvin Derneği Kadın Liderleri Akademisi Projesi katılımcıları ile İlkadım ve Atakum AK Parti İlçe Kadın Kolları ile Havza ve Köyleri Derneği üyeleri KETEM'i ziyaret etti.

Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Kanserin önlenebilir olduğu ve erken tanının önemi konularında halkta farkındalık oluşturmak için 1 Nisan günü "Sen İste Yeter, Kanser Çeker Gider" temalı yürüyüş yapılması ile başlayan etkinlikler bugün de devam etti. Bugün İlkadım Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'e (KETEM) gelen Elvin Derneği'nin Kadın Liderler Akademisi Projesi Katılımcıları ile İlkadım ve Atakum AK Parti İlçe Kadın Kolları ile Havza ve Köyleri Derneği üyeleri ziyaret ederek, taranabilir kanserler ve kanser tarama programı hakkında eğitim aldılar.

Etkinlik öncesi konuşan Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr.Mustafa Kasapoğlu, "Kanser, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en önemli toplumsal sağlık problemlerinden biridir. Erken teşhis pek çok kanser türünde hayat kurtarıcı bir rol üstlendiği gibi birçoğunda da yaşam süresinin ve yaşam kalitesinin artışında önemli bir faktör oluşturmaktadır. Bu anlamda kanser taramaları önem kazanmaktadır. Ülkemizde kanser tarama hizmetleri Sağlık Bakanlığı'nca Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Sağlığı merkezleri ile KETEM tarafından yürütülmektedir. Tarama kapsamında yürütülen hizmetlerin tamamı ücretsizdir" dedi.

Samsun'da ilk KETEM'in 2008 yılında hizmet vermeye başladığını ve şu anda İlkadım KETEM olarak Halk Sağlığı Müdürlüğü giriş katında faaliyetini sürdürdüğünü ifade eden Kasapoğlu, "2015 yılı Mayıs ayında faaliyete geçen Çarşamba KETEM, Çarşamba Toplum Sağlığı Merkezi 5. katında hizmet vermektedir. 2016'nın ilk günlerinde de Atakum ve Bafra KETEM hizmet vermeye başlamıştır. Atakum KETEM, Derecik'teki Yeşilkent Aile Sağlığı Merkezinin üst katında, Bafra KETEM ise Bafra Toplum Sağlığı Merkezi en üst katında hizmet vermektedir. KETEM'lerde toplumun kanserden korunma ve kanserde erken teşhis ile taramanın önemi hakkındaki farkındalığını eğitim yoluyla artırma, kanserlerde erken teşhis için toplum tabanlı tarama faaliyetleri yürütülmektedir. Bu kapsamda Ulusal Kanser Tarama Programında olan rahim ağzı, meme ve bağırsak kanseri taramaları yapılmaktadır" diye konuştu.

Vatandaşların KETEM'lerden ücretsiz olarak faydalanabileceğini ifade eden Kasapoğlu, "Rahim ağzı kanseri taraması 30-65 yaş aralığındaki kadınlara HPV-DNA testi ile 5 yılda bir yapılmakta, testler Ankara'daki dünyanın en büyük HPV laboratuvarında son teknoloji ile değerlendirilmekte ve 10 gün içinde sonuçlanmaktadır. Meme kanseri taraması kapsamında, 40-69 yaş aralığındaki kadınlara 2 yılda bir, meme muayenesi ve mamografi çekimi yapılmaktadır. İlimizdeki 4 KETEM'de de dijital mamografi cihazları kullanılmaktadır. Bu ay itibari ile Türkiye'deki tüm KETEM'lerde çekilen mamografiler Hacettepe Üniversitesi'nde kurulan Ulusal Mamografi Okuma Merkezi'nde çift radyolog tarafından değerlendirilecektir. 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklere de kalın bağırsak kanseri taraması kapsamında 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yapılmaktadır. Tarama kapsamında yapılan tüm hizmetler ücretsizdir. Gerek ilgili personeli, gerekse kullanılan teknolojisi ile son derece kaliteli hizmet veren KETEM'lerdeki taramalara tüm halkımızı davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi Hekimlerinden Dr. Elif Özkaya, katılımcılara kanser hakkında eğitim verdi. Daha sonra katılımcılardan 30-65 yaş grubunda olanlara rahim ağzı kanseri taraması için HPV-DNA testi, 40-69 yaş grubunda olanlara meme muayenesi yaparak mamografi çekti. 50-70 yaş grubunda olanlara da gaitada gizli kan testi yapıldı. Program sonunda katılımcılara taranabilir kanserler, KETEM ve taramalar hakkında bilgi içeren broşür ve tarama çantası hediye edildi.

Kadın Liderler Ketem’de Buluştu

Kadın Liderler Ketem’de Buluştu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim