• BIST 9524.59
  • Altın 2495.87
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C

Kadın Hastalıkları Uzmanından Kadınlara Menopoz Uyarısı

Kadın Hastalıkları Uzmanından Kadınlara Menopoz Uyarısı
Menopoz sonrası rahimde meydana gelen her kanamanın mutlaka uzman bir doktor tarafından incelenmesi gerektiği belirtildi.

Menopoz sonrası rahimde meydana gelen her kanamanın mutlaka uzman bir doktor tarafından incelenmesi gerektiği belirtildi.

Özel Gözde İzmir Hastanesi doktorlarından Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Feyza Ağaca Güler, Türkiye'de menopoz yaşının 48 ile 52 yaş aralığında olduğunu açıkladı. Menopozun başlama yaşında en büyük etkenin genetik olduğunu ifade eden Güler, "Menopozun başlama yaşında en büyük etken genetiktir. İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte kadınlar hayatlarının neredeyse üçte birlik kesimini menopoz sonrasında geçirmektedir" dedi. Bu dönemde bazı değişikliklerin olduğunu dile getiren Dr. Güler, menopoz sonrası östrojen hormonu üretilemediği için, tedbir alınmazsa bazı hastalıkların vuku bulabileceğini ifade etti.

Dr. Güler, kadınlar için kalp ve damar hastalıkları, kemik erimesi, beyin fonksiyonlarının korunması alzhaymırın önlenmesi ve idrar yolu hastalıklarında koruyucu kalkan olan östrojen hormonunun artık vücutta üretilemediğini belirterek şöyle konuştu:

"Bunun sonucunda tüm bu hastalıklara karşı koruması azalan vücutta eğer tedbir alınmaz, yeterli tedavi verilmezse hayat kalitesini olumsuz etkileyecek hastalıklarla karşılaşmak maalesef mümkün olmaktadır."

Menopozla ilgili bilinmesi gereken diğer bir önemli konunun menopoz sonrası kanama olduğuna dikkat çeken Dr. Güler, menopozla birlikte rahim duvarının, artık yumurtalıklar işlev görmediği için yetersiz hormonal uyarıdan dolayı inceldiğini ve en çok da bu sebepten dolayı kanama görüldüğünü vurguladı. Tedavide eksik olanı yerine koyarak, yani hormon replasman tedavileri ile dışarıdan destek vererek kanamaların önüne geçilebildiğini aktaran Güler, "Fakat, yapılan ultrasonografik incelemelerde, rahim duvarında kalınlaşma saptanması durumunda kanama şikayeti olsun veya olmasın mutlaka endometrial örnekleme yapılarak tanı konulması çok büyük önem arz etmektedir" şeklinde konuştu.

KANSERİN HABERCİSİ OLABİLİR

Rahim duvarı kalınlaşmasının tamamen iyi huylu sebeplerden kaynaklanabileceği gibi kanser gibi kötü seyirli hastalıkların da habercisi olabildiği bilgisini veren Gülen, sözlerine şöyle devam etti:

"Ayrıca myom, polip gibi iyi huylu sebepler yine rahim ağzından kaynaklanan polipler, rahim ağzı kanseri ve vajende oluşan enfeksiyon, şiddetli kurulukta menopoz sonrası kanama sebebi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Her şeyden önce erken teşhis ve tedavi hayat kurtarır. Yıllık smear testinin 70 yaşına kadar yapılması gerekiyor. Rahim duvarı kalınlığının mutlaka ölçülmesi lazım. Kemik taramaları ve mamografi belli aralıklarla yapılmalı. Eğer hastanın kanama, akıntı, enfeksiyon veya memede ele gelen kitle gibi ek şikayetleri olursa tetkik tarihlerini beklemeden doktora başvurmaları gerekiyor."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim