• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

Kadın garsonlar kenti terketti

Tunceli'de 5 birahanenin tahrip edilmesi ile sonuçlanan olaylardan sonra olaylara neden olan 15 kadın garsonun birahene sahipleri tarafından gece geç saatlerde kentten gönderildiği belirtildi.
Tunceli'de kadın garson çalıştıran birahane sahibi Özcan Ö.'nün tartıştığı müşterisi 22 yaşındaki Sinan Amaç'ı tabancayla yaralamasının ardından dün gece çıkan ve 5 birahanenin tahrip edilmesi ile sonuçlanan olaylardan sonra Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma sürerken, olaylara neden olan 15 kadın garsonun birahene sahipleri tarafından gece geç saatlerde kentten gönderildiği belirtildi. Yaklaşık 20 yıldır kentte sorun olan kadın garsonlar nedeniyle son 10 yılda çıkan olaylarda 6 kişi hayatını kaybetti, 30'dan fazla kişi yaralandı.
 
Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı dün gece yaşanan olaylardan sonra soruşturma başlatırken, olay çıkaran ve birahaneleri tahrip edenlerin tespiti için Tunceli Emniyet Müdürlüğü'ne talimat verildiği ve polisin olay çıkaran ve olayların büyümesini sağlayan göstericileri Mobese kameralarından tespit etmeye çalıştığı belirtildi. Tunceli'de toplam 5 birahanede çalışan 15 kadın garsonun ise, birahane sahipleri tarafından gece yarısı kentten gizlice araçlara konularak Elazığ'a gönderildiği kaydedildi.
 
YARALININ DURUMU İYİ
 
Tunceli'de dün gece olayların çıkmasına neden olan bacağında ağır yaralanan Sinan Amaç'ın dün gece ameliyat edildiği ve hayati tehlikeyi atlattığı belirtildi. Dün gecenin izleri sabah saatlerinde Belediye ekipleri tarafından silinmeye çalışıldı. Belediye temizlik ekipleri dün gece hasar meydana gelen birahanelerin önünde temizlik yaptı.
 
10 YILDA 4 KİŞİ ÖLDÜ, 10 KİŞİ YARALANDI
 
Tunceli kent merkezinde ve Pertek ilçesinde 1990'lı yılların başlarından itibaren birahanelerde çalıştırılmaya başlanan kadın garsonlar, yaklaşık 20 yıldır sorun olmaya devam ediyor. 5 yıl öncesine kadar kent merkezinde 10 birahane kadın garson çalıştırırken, son iki yıldır sadece 5 birahanenin kadın garson çalıştırdığı belirtildi. Son on yıl içinde kadın garson çalıştıran birahanelerde çıkan olaylarda, 6 kişi yaşamını yitirdi, silah ve bıçakların kullanıldığı olaylarda 30'dan fazla kişi de yaralandı. İstanbul, Mersin, İzmir ve Adana gibi illerden getirilen kadın garsonlar, 15- 30 günlük süreler içinde çalıştırılarak gönderildikten sonra yerlerine yenileri getiriliyor. Kadın garson çalıştırılan birahanelere karşı Tunceli'deki birçok sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti tepkilerini dile getirmek için yürüyüş ve protesto gösterileri düzenlenmişti.
 
BİRAHANELER PKK VE SOL ÖRGÜTLERİN HEDEFİNDEYDİ
 
Kadın garson çalıştıran birahaneler, ahlaki çöküntü yarattığı ve fuhuşun yaygınlaşmasında etken olduğunu savunan PKK ve Tunceli kırsalında silahlı faaliyet gösteren sol örgütler TKP/ML TİKKO ve MKP-HKO gibi örgütlerinin hedefi haline gelmişti. Tunceli il merkezinde ve Pertek İlçesi'nde kadın garson çalıştıran birahanelere, PKK ve sol örgütler tarafından bir çok defa bombalı saldırı düzenlenmiş, saldırılar sırasında birahanelerde çalışan bazı kadın garsonlar ile çalışanlar yaralanmıştı. Güvenlik güçleri birahanelere karşı düzenlenmek istenen bazı bombalı saldırıları son anda önlemişti. Yasa dışı örgütler, sivil toplum kuruluşlarının tepkilerine rağmen 20 yıldır sorun olmaya devam eden kadın çalıştıran birahanelere, SGK'nın defalarca 'Sigortasız işçi çalıştırmaktan' verilen para cezalarının da caydırıcı olmadığı belirtildi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim