• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

’Kadın Elinde Yerli Patates’ projesinde hasat yapıldı

’Kadın Elinde Yerli Patates’ projesinde hasat yapıldı
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü "Kadın Elinde Yerli Patates" projesi kapsamında Alay beldesinde kadın çiftçi Naciye Erol'un tarlasında...

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü "Kadın Elinde Yerli Patates" projesi kapsamında Alay beldesinde kadın çiftçi Naciye Erol'un tarlasında hasat yapıldı.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretilen 8 çeşit yerli patates tohumu meyvelerini vermeye başladı. Lider kadın çiftçi Naciye Erol, gözü gibi baktığı yerli patateslerin hasadını yaptı. Yerli tohumun kalitesinin çok daha iyi olduğunu belirten kadın Lider Çiftçi Naciye Erol, "Bahar ayında projeye başladık. Farklı illere giderek depolama yöntemlerini gördük. Daha sonra Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü laboratuvarında yerli patates tohumlarının nasıl elde ediliyor onu gördük. Bize denemelik tohum verildi. Bende tarlama ekim yaptım. İthal tohumlardan hiçbir farkı yok yerli tohum daha da kaliteli. Yerli tohumların sonucunu bugün gördük ve çok kaliteli bir patates elde ettik. İthal patates tohumlarında sadece kızartmalık patates oluyordu ama bu yerli tohumdan hem kızartmalık hem de yemeklik kalitede patates elde ettik. İthal tohum almayacağız, kendi tohumumuzu üreteceğiz ayrıca yaşlanmayan bir tohum olduğu için yeni tohum almamızı gerek kalmayacak" dedi.

Patates tohumluğunda dışa bağımlılıktan kurtulmak ve ülkemizin patates tohumluğundan bir üs haline gelmesi için 8 çeşit yerli patates tohumunun tescillendiğini ve Alay beldesinde deneme yaptıklarını belirten Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, "2015'den beri 8 adet yerli patates çeşidini 2017 yılı itibariyle Türk tarımına kazandırdık. Yapılan ıslah çalışmaları yanında eğitim çalışmaları da yapılıyor. "Kadın elinde yerli Patates" projesi hazırladık. Bu proje kapsamında patates üretimi yapılan köy ve kasabalarımızda lider kadın çitçilere Enstitümüzde 2 hafta süreyle patates yetiştiriciliği, hastalık ve zararları, hasat ve depolama konusunda eğitimler verdik ve kadınlara da sertifika verdik. Bölgenin önde gelen lider kadın çiftçilere yerli çeşit tohumlarımızı verdik ve ekim yaptılar. Buradaki en büyük amacımız kadın çiftçiler vasıtasıyla hem yerli çeşitlerin kalite ve performansını görmek hem de tanıtımını yapmaktı. Özellikle kadın çiftçilerimiz bu şekilde yerli çeşitlerimizi yetiştirmeleri önemli katkı sağladı. 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler günü nedeniyle kadınlarımızın yetiştirdiği patateslerin hasadını yaptık" diye konuştu.

Alay beldesinde düzenlenen hasada Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamdi Görkem ve çiftçiler katıldı. Hasat programında Lider kadın Çiftçi Naciye Erol ve Sevda Erol'a plaket takdim edildi.

’Kadın Elinde Yerli Patates’ projesinde hasat yapıldı

’Kadın Elinde Yerli Patates’ projesinde hasat yapıldı

’Kadın Elinde Yerli Patates’ projesinde hasat yapıldı

’Kadın Elinde Yerli Patates’ projesinde hasat yapıldı

’Kadın Elinde Yerli Patates’ projesinde hasat yapıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim