• BIST 9083.55
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Kadavradan Organ Bağışı Neşter Bekliyor

Kadavradan Organ Bağışı Neşter Bekliyor
Samsun Organ ve Doku Nakli koordinasyon Merkezi sorumluluğu altındaki 7 ilde bulunan hastane ve sağlık merkezlerinin Organ ve Doku Nakli Koordinatörleri Ordu'da...

Samsun Organ ve Doku Nakli koordinasyon Merkezi sorumluluğu altındaki 7 ilde bulunan hastane ve sağlık merkezlerinin Organ ve Doku Nakli Koordinatörleri Ordu'da toplandı.

Ordu Devlet Hastanesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç, Samsun Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Murat Küçükoğlu, Samsun, Ordu, Trabzon, Rize, Giresun, Amasya, Tokat, Sinop illeri Organ ve Doku Nakli Koordinatörleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ordu Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç, Türkiye'de organ ve doku nakli bekleyen hasta sayısının oldukça yüksek olduğunu belirtti. En çok organ nakli bekleyenlerin böbrek hastası olduğunu vurgulayan Kolomuç, "Bu hastalarımız diyalize girmeye başladıktan sonra uzun yıllar haftada birkaç gün makineye bağlanmakta ve konforu düşük bir hayat yaşamaktadır. Uygun böbrek bulunamadığı takdirde kaçınılmaz son ölümü beklemektedir" dedi.

Dr. Kolomuç, organ bağışının arttırılması konusunda çalışma yaptıklarını da belirterek, Ordu ilinin organ bağışçısı sayısında Türkiye genelinde 16. sırada olduğunu da sözlerine ekledi.

28 BİN KİŞİ ORGAN BEKLİYOR

Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, halen Türkiye genelinde 28 bin 124 kişinin organ beklediğine dikkat çekti. Bunun 22 bin 347'sinin böbrek, 646'sının kalp, 2 bin 247'sinin karaciğer, 279'unun pankreas, 49'unun akciğer, 2'sinin ince bağırsak beklediğini vurgulayan Dr. Kazak, yılda yaklaşık Bin 500-2 bin kişinin organ nakli olamadığı için vefat ettiğini de belirtti.

KADAVRADA ORGAN BAĞIŞI DÜŞÜK

Özellikle beyin ölümü gerçekleşen kadavradan organ nakli konusunda aileleri ikna etmenin oldukça zorlu bir süreç olduğunu ifade eden Kazak, "Beyin ölümü gerçekleşerek vefat eden kişi sağlığında organlarını bağışlasa bile, vefatı halinde ailesinden bir kişi organ bağışına hayır derse o organ alınamıyor. Örneğin biz Samsun bölgesinde beyin ölümü gerçekleşen kişinin bazen 7 bazen 9 çocuğu var. Bu çocukların hepsini ikna etmek zorundasınız. Bir kişi hayır derse o organ alınamıyor. Bunda aile arasındaki anlaşmazlıklar, donör görünüşünün ve vücut bütünlüğünün bozulacağı endişesi, dini, kültürel ve sosyal nedenler, ölümü kabullenmeme gibi sebepler başta geliyor" diye konuştu.

"HER ŞEYİMİZ VAR. TEK EKSİĞİMİZ ORGAN"

Organ bekleyen hastalar içerisinde böbrek hastalarının diyaliz ile yaşam desteği alırken, akciğer, kalp ve karaciğer hastalarının tek şansının organ nakli olduğunu da kaydeden Dr. Kazak, "Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi olarak her şeye sahibiz. Ambulans uçağımız, helikopterimiz, tam donanımlı ambulansımız, yetişmiş ve deneyimli doktor ve elemanlarımız hepsi var. Tek eksiğimiz organ. Yapılan araştırmalara göre, organ bekleyen hastaların yüzde 87'si hastalık başına gelmeden önce organ bağışlamayı düşünmediğini belirtmiştir. O sebeple bir gün içimizden biri organ nakline ihtiyaç duyabilir" açıklamasında bulundu.

Toplantıda 19 Mayıs Üniversitesi Anestezi Ana Bilim dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dilek, "Beyin Ölümü', Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Nefroloji Ana Bilim dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Karataş, "Organ Naklinin Önemi', Ordu İl Müftülüğünden Aile ve İrşad Sorumlusu vaiz Burhan Al, "Organ Naklinin Dini Yönü" hakkında katılımcılara bilgiler verdiler.

Kadavradan Organ Bağışı Neşter Bekliyor

Kadavradan Organ Bağışı Neşter Bekliyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim