• BIST 9693.46
  • Altın 2507.399
  • Dolar 32.5775
  • Euro 34.7746
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

Kaçak Turlara Dikkat

Kaçak Turlara Dikkat
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Adana Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Murat Şirin, bazı kişi ve kurumlar tarafından seyahat endüstrisinde...

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Adana Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Murat Şirin, bazı kişi ve kurumlar tarafından seyahat endüstrisinde "kaçak" olarak anılan, hiçbir yasal zemini olmayan tur veya gezilere katılmamaları konusunda tüketicileri uyardı.

Şirin, yaptığı açıklamada, ülkemizde seyahat sektörünün bir dizi kanunlar ile düzenlendiğini ve bu seyahatleri gerçekleştirmek ve planlamak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde, TÜRSAB'a kayıtlı seyahat acentelerinin yasal olarak yetkili tayin edildiğini hatırlattı. Şirin, "Ülkemizde her konuda olduğu gibi bu konuda da halkımızın kanunları çok net bilmemesinden faydalanan bazı "kanun tanımaz" kişi ve kurumlar maalesef seyahat endüstrisinde "Kaçak" olarak anılan, hiçbir yasal zemini olmayan tur veya geziler düzenlemekteler. Bazıları henüz rezervasyon aşamasındayken tespit edilerek, TÜRSAB tarafından engellenmekte ya da yasal bir acente tarafından gerçekleşmesi sağlanmaktadır. Tüm bu uğraşılara rağmen bazıları önleyici denetimlerden kaçarak, kaçak tur olarak seyahate çıkmaktadır. Kaçak turlar tur bölgelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRSAB, maliye ve emniyet güçlerinin yaptığı ortak denetlemelerde tespit edilmekte ve üzücü hallere düşmektedir. Kaçak tur düzenleyen kişi ve kurumlara "Kaçak Seyahat Acentacılığı Faaliyeti" yaptıklarından ötürü yetkilerce idari para cezası kesilmektedir. Aynı zamanda haklarında TÜRSAB tarafından dava açılmaktadır. Her yıl binlerce "Kaçak Tur" tespit edilerek cezai işlem yapılmaktadır" dedi.

Şirin, Türkiye de kaçak turların rakamının büyümesini sağlayan ve tetikleyen nedenleri, şöyle sıraladı:

"Her türlü uyarıya ve yasaya rağmen bazı okul gezilerinde seyahat acentesi kullanılmadan kaçak tur üretmesi. Bazı dernek, vakıf gibi sosyal yardımlaşma kurumlarının seyahat acentesi kullanmadan kaçak tur üretmesi. Bazı üniversitelerde öğrencilerin kendi aralarında kaçak tur düzenlemesi ve rektörlüklerin bu faaliyetlere göz yumması. Belediyelerin ihale ettikleri bazı gezi ve turların turizm şartlarına uygun olmaması, yüklenici firmanın eksik ya da kaçak tur yapmak zorunda bırakılması."

Yapılan tüm denetimlere rağmen bu tip yasal olmayan hak hırsızlığı yapan, yasa dışı tur düzenleyen kişilerin engellenebilmesinin ancak bilinçli tüketiciler ile mümkün olacağını belirten Şirin, "Bu nedenle bir tura katılırken, bir seyahat planı yaparken; Mutlaka hangi seyahat acentesi tarafından gerçekleştiğini denetleyin. TÜRSAB internet sitesinden acentenin adını veya belge numarasını yazarak faaliyette olup olmadığını kontrol edin" dedi.

YASA NE DİYOR?

1972 yılında yürürlüğe giren 1618 Sayılı kanun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için seyahat ürünlerinin sadece seyahat acenteleri tarafından planlanarak satılabileceğini belirlemektedir. Ayrıca seyahatlerde ve paket turlarda hangi asgari şartların sağlanması gerektiğini, bu seyahatleri kimlerin ne şekilde denetleyeceğini de düzenlemektedir. Kısaca bu kanun emirlerince; Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ya da T.C. vatandaşları için yurtdışında yapılacak tüm "tur', "gezi', "paket tur', "günübirlik tur" faaliyetlerinin "uçak bileti', "otel" gibi seyahat ürünlerinin sadece seyahat acenteleri tarafından satılabileceği belirtiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim