• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 17 °C

Kaçak turlar can yakıyor

Kaçak turlar can yakıyor
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Adana Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Murat Şirin, bazı kişi ve kurumlar tarafından seyahat endüstrisinde...

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Adana Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Murat Şirin, bazı kişi ve kurumlar tarafından seyahat endüstrisinde "kaçak" olarak anılan, hiçbir yasal zemini olmayan tur veya gezilere katılmamaları konusunda tüketicileri uyardı.

Şirin, yaptığı açıklamada, seyahat sektörünün bir dizi kanunlar ile düzenlendiğini ve bu seyahatleri gerçekleştirmek ve planlamak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde, TÜRSAB'a kayıtlı seyahat acentelerinin yasal olarak yetkili tayin edildiğini hatırlattı.

Halkın kanunları çok net bilmemesinden faydalanan bazı kişilerin seyahat endüstrisinde "kaçak" olarak anılan, hiçbir yasal zemini olmayan tur veya geziler düzenlediğini aktaran Şirin, şunları kaydetti: "Bazıları henüz rezervasyon aşamasındayken tespit edilerek, TÜRSAB tarafından engellenmekte yada yasal bir acente tarafından gerçekleşmesi sağlanmaktadır. Tüm bu uğraşılara rağmen bazıları önleyici denetimlerden kaçarak, kaçak tur olarak seyahate çıkmaktadır. Kaçak turlar, Kültür ve Turizm bakanlığı, TÜRSAB, maliye ve emniyet güçlerinin yaptığı ortak denetlemelerde tespit edilmekte ve üzücü hallere düşmektedir. Kaçak tur düzenleyen kişi ve kurumlara "Kaçak Seyahat Acentacılığı Faaliyeti" yaptıklarından ötürü yetkilerce idari para cezası kesilmektedir. Aynı zamanda haklarında TÜRSAB tarafından dava açılmaktadır. Her yıl binlerce "kaçak tur" tespit edilerek cezai işlem yapılmaktadır."

Şirin, Türkiye de kaçak turların rakamının büyümesini sağlayan ve tetikleyen nedenleri ise şöyle sıraladı: Her türlü uyarıya ve yasaya rağmen bazı okul gezilerinde seyahat acentesi kullanılmaması. Bazı dernek, vakıf gibi sosyal yardımlaşma kurumlarının kaçak tur üretmesi. Üniversitelerde öğrencilerin kendi aralarında kaçak tur düzenlemesi ve rektörlüklerin bu faaliyetlere göz yumması. Belediyelerin ihale ettikleri bazı gezi ve turların turizm şartlarına uygun olmaması, yüklenici firmanın eksik ya da kaçak tur yapmak zorunda bırakılması.

Turizm sektöründe yasa dışı tur düzenleyen kişilerin; turizme uygun olmayan koşullarda ve içerikte hazırladıkları kaçak turların birçok can kaybına neden olduğunu dile getiren Şirin, "Bu turlardaki kazanın altında yatan gerçek nedenler ise, hiç bir deneyimi bulunmayan kişilerce tertiplenen kaçak tur olması, tur için uygun olmayan araç kullanımı, şoförü denetleyen rehberin olmayışı, turu yöneten bir seyahat operatörünün bulunmayışı." ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim