• BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

Kaçak avlananların sayısı azaldı

Kaçak avlananların sayısı azaldı
Van Gölü'nün endemik canlısı inci kefalinin av yasağı sona erdi. Avlanma yasağı süresi içerisinde yasak avlananların sayısında düşüş yaşanırken,...

Van Gölü'nün endemik canlısı inci kefalinin av yasağı sona erdi. Avlanma yasağı süresi içerisinde yasak avlananların sayısında düşüş yaşanırken, 60 ton kaçak balık ele geçirildi. Kaçak avcılara ise 90 bin TL idari para cezası uygulandı.

Geçtiğimiz yıllara göre kaçak avlanmada ciddi anlamda düşüş yaşandığına dikkat çeken Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Görentaş, bunun da kaçak avlanmayla etkili mücadele ve halkın bilinçlenmesinin sonucu olduğunu ifade etti. İbrahim Görentaş, Van Gölü'nde yaşayan tek endemik tür olan inci kefali balığının 3 aylık avlanma yasağı sürecini değerlendirerek, "İnci kefali av yasağı 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında devam etti. Bu kapsamda Bakanlığımız tarafından bizlere gönderilen ödeneklerle kolluk kuvvetlerimize kiraladığımız araçları da kendilerine tahsis ederek, kaçak avlanmayla etkin bir mücadele ortaya koyduk" dedi.

Kaçak avlanan 60 ton balığa 90 bin TL idari para cezası

Kaçak avlanmanın her geçen sene azaldığını ifade eden Müdür Görentaş, "Bu yıl 3 aylık avlanma yasağı süresince 60 ton kaçak avlanmış balık ele geçirdik. Kaçak avlananlara yönelik de 90 bin TL idari para cezası uyguladık. Geçen senelere nazaran avlama yasağı süresi içerisinde ele geçirilen balıklarda bir düşme var. Bu da av yasağının daha etkin yapıldığını, halkımızın bilinçlendiğini ve Van balığının göçüne daha duyarlı davrandıklarını göstermektedir" diye konuştu.

Av yasağı sonrasında özellikle kış balıkçılığının kentte özendirilmesi gerektiğinin altını çizen Görentaş, "Bu sayede hem insanlarımızın balık ihtiyacını gidermiş oluruz hem de endemik bir tür olan inci kefali balığımızın neslinin devamını sağlamış oluruz" ifadelerini kullandı.

Yılda 3 bin 700 ton alabalık yetiştiriliyor

Kentte son zamanlarda alabalık yetiştiriciliği noktasında ciddi bir mesafe kat edildiğini de sözlerine ekleyen Görentaş, "İlimizde 36 alabalık tesisimiz bulunmaktadır. Ayrıca 6 tesisimizde de yavru balık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yıllık alabalık üretim miktarımız 3 bin 700 ton civarındadır. Ayrıca Bakanlığımız porsiyonluk alabalık desteği de vermektedir. İlimizde alabalık yetiştiriciliği de hızla artmakta ve vatandaşlarımız gerek kafes balıkçılığı gerekse havuz balıkçılığı anlamında ciddi bir ilerleme kat etmişlerdir. Bakanlığımız sadece 2016 yılında 22 üreticimize 1,3 milyon TL porsiyonluk alabalık desteği vermiştir" şeklinde konuştu.

Öte yandan, 2015 yılında inci kefali avlanma yasağı döneminde kaçak avlanmış 112,5 ton balık ele geçirilirken, bu rakamlar geçen sene 80,5 tona kadar düştü. Bu sene ise 3 aylık yasak süresince 60 ton balık ele geçirildiği kaydedildi.

Kaçak avlananların sayısı azaldı

Kaçak avlananların sayısı azaldı

Kaçak avlananların sayısı azaldı

Kaçak avlananların sayısı azaldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim