Kalp hastalıkları, hipertansiyon, diyabet ve kanser gibi hastalıklardan korunmada etkili olan lifli tam tahıl ürünleri, kabızlıktan korunmak için de en etkili yöntemlerden biri.
Esteworld Plastik Cerrahi Hastaneleri'nden uzman diyetisyen İpek Özger, kabızlıktan korunmak için günlük tahıl tüketimini artırmak gerektiğini söyledi.
Özger, şu önerilerde bulundu;
-Evinizde beyaz un yerine tam buğday unlarını bulundurun. İçerisine un koyduğunuz her türlü besini (bazlama, börek, krep, çorba vb.) esmer un yani tam buğday unu ile hazırlayın.
-Beyaz ekmek yerine; tam tahıl ekmekleri, tam çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek gibi ekmekleri tercih edin.
TAM TAHILLI SİMİT TERCİH EDİN
-Vazgeçemediğimiz bir lezzet olan simit tercihiniz de önemli. Sık sık kabızlık yaşıyor ve iştahınız fazla ise kesinlikle tam tahıllı simitleri tercih edin.
-Mutfağınızda beyaz pirinç yerine, esmer pirinç veya bulguru kullanın. Çorba veya dolmanızı esmer pirinç veya bulgur ile hazırlayın.
-Erişte, makarna seçiminizde de kepekli, tam esmer olanları tercih edin. Kepekli makarna, alıştığınızda size daha lezzetli gelecek.