• BIST 9111.31
  • Altın 2323.888
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0176
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

Kâbe yeni revaklarıyla böyle görünecek

Genişletme projesi yürütülen Kâbe’nin restorasyonu bittikten sonra inşa edilecek tarihi Osmanlı revakları ile yeni halini gösteren proje fotoğrafına ulaşıldı.
KÂBE’yi genişletme projesi kapsamında yıkılan tarihi Osmanlı revaklarının, Arafat’taki bir atölyede aslına uygun olarak restore edilme çalışmaları son hızla devam ediyor. Restorasyon bittiğinde revaklar yeniden Kâbe’nin etrafını süsleyecek. Hürriyet, Kâbe’nin revaklarıyla yeni halini gösteren projenin fotoğrafına ulaştı. Suudi yönetimi Osmanlı Revakları’nın yıkımına geçtiğimiz yıl başladı.
 
TAMAMEN YIKILACAKTI
 
Projenin başında revaklar tamamen kaldırılacaktı ancak devreye Başbakan Tayyip Erdoğan girdi. Revakların yeniden Kâbe’nin etrafına yerleştirilmesi kararlaştırıldı. Kabe’nin etrafındaki 500 revaktan sökümü tamamlananlar, Türk inşaat şirketi Gürsoy Grup tarafından Arafat’ta kurulan bir atölyeye taşındı. Burada aslına sadık kalınarak restorasyon projesi başladı. Arafat’taki restorasyon atölyesinde devam eden sağlamlaştırma çalışmalarının ardından tarihi parçalar paketlenerek ait oldukları Kâbe çevresine tekrar nakledilecek. Kubbe alemleri, rozet ve kitabeler taş dendanlar, cephe ve ayakları taş kaplamaları, kalemişi bulunan sıvalar, orijinal kubbelerin tuğlaları, kemer taşları, sütun, başlık ve kaideleri gibi mimari ögelerin tamamı da yine numaralandırılarak sökülüp, korumaya alınacak. Sökülen revaklar, bakımdan geçirildikten sonra 15 metre geri çekilip, tavaf alanıyla aynı seviyede olacak şekilde yeniden inşa edilecek.
 
PROJEDE TÜRK MÜHENDİSLER
 
Rekonstrüksiyon çalışmaları çerçevesinde sökülerek restorasyonu gerçekleştirilen bu elemanlar, hac dönemi sonrasında Türk mühendis ve mimarlar tarafından projesine uygun bir şekilde geleneksel yöntemlerle yeniden inşa edilecek revaklar da aynı şekilde kullanılacak.
 
1.5 milyonluk kapasite
 
KÂBE’deki Osmanlı revaklarının zemin kotu avlu seviyesine, yani tavaf alanının kotuna indirilip aradaki fark ortadan kalkacak. Proje tamamlandığında, şu anda 50 bin kişilik olan tavaf kapasitesi 200 bine, 400 bin olan cemaatle aynı anda namaz kIlma kapasitesi 1.5 milyona çıkacak.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim