• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Japonya'dan 2. Dünya Savaşı'ndaki Güney Koreli "kadın köleler" için tazminat

Japonya'dan 2. Dünya Savaşı'ndaki Güney Koreli "kadın köleler" için tazminat
Güney Kore'ye ziyarette bulunan Japonya Dışişleri Bakanı Kishida Fumio, ülkesinin 2. Dünya Savaşı sırasında cinsel köle olarak kullandığı çoğu Koreli...

Güney Kore'ye ziyarette bulunan Japonya Dışişleri Bakanı Kishida Fumio, ülkesinin 2. Dünya Savaşı sırasında cinsel köle olarak kullandığı çoğu Koreli kadınlar için özür diledi. Kishida, ülkesinin, söz konusu savaş suçundan dolayı sorumluluğu üzerine aldığını ve Güney Kore'ye tazminat ödeyeceğini açıkladı.

Güney Kore'ye ziyarette bulunan Japonya Dışişleri Bakanı Kishida Fumio, Koreli meslektaşı Yun Byung-se ile bir araya geldi. Başkent Seul'deki görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Japonya Dışişleri Bakanı Kishida, "Birçok kadının dönemin askeri yönetiminin emelleri sonucu onur ve haysiyetine derin yara aldı. Cinsel köle meselesi nedeniyle, Japonya hükümeti büyük sorumluluk hissediyor." diye konuştu.

Kishida, Japonya Başbakanı Abe'nin, vücut ve kalplerde iyileştirilmesi zor yaraların açılmasına neden olunduğu için özür dilediğini aktardı.

Güney Kore resmi haber ajansı Yonhap, iki ülke arasında varılan anlaşma sonucu, Japonya hükümetinin, Güney Kore'de kurulması öngörülen yardım fonu vasıtasıyla cinsel köle kurbanlarına 1 milyar Yen (yaklaşık 8,29 milyon dolar) ödeyeceğini bildirdi.

Güney Kore, Japonya'nın, cinsel köleler konusundaki sorumluluğunu yerine getirmesi takdirde, bugüne kadar yıllardır devam edegelen tartışmaya son vereceğine söz vermişti. Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, 2 Ekim'de Japonya Başbakanı Abe Shinzo ile yaptığı görüşmede, cinsel köle konusuna ilişkin müzakerelere hız kazandırmakta mutabakata varmıştı. Görüşmede Park, sorunun, Güney Kore ile Japonya arasındaki ilişkilerin 50. yıldönümüne denk gelen gelecek yıla doğru halledilmesi çağrısında bulunmuştu.

Park Geun-hye'nin, basın toplantısının ardından Japonya Dışişleri Bakanı ile görüştüğü; ancak içerik ile ilgili bilgi verilmediği belirtildi. Devlet Başkanı Park'ın ilerleyen saatlerde Japonya Başbakanı Abe ile de telefon görüşmesi yapacağı duyuruldu.

Tarihçiler, 1910-1945 yılları arası Japonya kolonisi olan Kore'den, Japonya'nın, 2. Dünya Savaşı sırasında çoğu Koreli olduğu bildirilen 200 bine yakın kadının Japon ordusu tarafından cinsel köle olarak kullanılmak amacıyla götürüldüğünü tahmin ediyor. Güney Kore, hayatta kalan ve sayısı gittikçe azalan cinsel köle olarak esir alınan kadınlar için Japonya'dan resmi özür ve tazminat talebinde bulunmuştu. Japonya ise bugüne kadar, Güney Kore ile 1965 yılında iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden kurulmasını öngören anlaşmayla kendilerin bu sorumluluğun kalktığında ısrarcı olmuştu.

Bugün Seul'de varılan anlaşmayla, Japonya hükümeti Güney Kore'den resmi olarak özür dileyerek, hayatta kalan cinsel kölelik kurbanlarına tazminat ödeyeceğini açıkladı.

Öte yandan, cinsel köle kurbanlarından bazısı hükümetin, Japonya ile vardığı anlaşmayı olumlu karşılarken, bazısı ise anlaşmanın ülkeler arasındaki "siyasi bir hile" olduğunu ve kesinlikle böyle bir sonucu kabullenemeyeceğini dile getirdi. 88 yaşındaki Yoo Hee-nam ismindeki cinsel köle kurbanı ise "Sorun aslında para değil. Memnun değilim; ancak Güney Kore hükümetinin problemin çözümü için yapageldiği uğraşıyı düşününce, hükümetin kararına uyarım." diye konuştu.

Güney Kore'nin Chungang Üniversitesi'nde sosyoloji profesörü olan Lee Na-young, konuyla ilgili yapılan röportajda, anlaşmada büyük problem yaşanacağını belirterek "Çünkü, uygulamanın yasal olarak bir bağlayıcılığı yok." diye konuştu.

Güney Kore'de Japon ordusunda cinsel köle olarak kullanılan 46 kadının hala hayatta olduğu ifade ediliyor.

Japonya'dan 2. Dünya Savaşı'ndaki Güney Koreli "kadın köleler" için tazminat

Japonya'dan 2. Dünya Savaşı'ndaki Güney Koreli "kadın köleler" için tazminat

Japonya'dan 2. Dünya Savaşı'ndaki Güney Koreli "kadın köleler" için tazminat

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim