• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 25 °C

Jale İnan Antalya Yılın Kadını Ödülü Sahibini Buldu

Jale İnan Antalya Yılın Kadını Ödülü Sahibini Buldu
Antalya'da geleneksel Jale İnan Antalya Yılın Kadını Ödülü Hülya Bilgin'in oldu.

Antalya'da geleneksel Jale İnan Antalya Yılın Kadını Ödülü Hülya Bilgin'in oldu. Törende konuşan Antalya Valisi Muammer Türker, Türk ve Kürt'ün kardeş olduğunu belirterek, "Türk ve Kürt'ün birbirinin düşmanı değil kardeşi olduğunu eğer biz buradan bir mesaj olarak bütün dünyaya duyurabiliyorsak bizim kazancımız olacak" dedi.

Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) öncülüğünde Antalya Kadın Müzesi'nin geleneksel olarak Türkiye'nin ilk kadın arkeoloğu olan Jale İnan adına düzenlediği Antalya Yılın Kadını Ödülü sahibini buldu. Danışma Kurulu üyeleri tarafından Antalya'ya en çok katkı sağlayan kadına verilen ödül, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) ilk kadın üyesi İnşaat Mühendisi Hülya Bilgin'in oldu.

Bülent Ecevit Kültür Merkezi'nde düzenlenen ödül törenine Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, eski Antalya Emniyet Müdürü Cemil Tombul ve çok sayıda davetli katıldı. Törenin açılışında konuşan Antalya Kadın Müzesi ve Jale İnan sergisinin küratörlüğünü yürüten Prof. Dr. Nevzat Çevik, "Eğer kadınlar iyi olursa, onlar mutlu olursa, onlar iyi eğitilirse onlar bize iyi bir gelecek sağlayacaklar. Eğer kadınlar yükselirse toplum yükselecek. Etrafımız bir kadın dolu ve geleceği onlar kuruyorlar. Kendimizin geleceği için kadınlara emek veriyoruz. Neden Jale İnal? Bir kadın simge lazımdı ve ödülümüzün adını bir kadından alması gerekiyordu. Jale İnan çok hızlı akla gelen bir isimdi ve geldi. Antalya'da doğa ve tarihi satıyoruz. Bunun üzerinde bir Antalya yükseliyor. Kültür bizim farklı yanımızdı. Peki bunun değeri nasıl üretiliyordu? İşte böyle sergiler ile üretiliyordu. Perge'yi, Side'yi arkeologlar bize armağan ederek geleceği sağladılar" diye konuştu.

"KÜRT VE TÜRK KARDEŞTİR"

Vali Türker ise, Jale İnan'ın Antalya'ya katkısını, turizme katkısını sergi sayesinde öğrendiğini söyledi. Konu kendisine iletildiğinde araştırmalarda bulunduğunu ifade eden Türker, "Gördüm ki çok doğru bir tercih. Türk kadınının da neler yapabileceğini göstermesi açısından da doğru bir tercih" dedi.

Vali Türker, daha sonra yanına Hakkari'den gelen kız futbol takımını çağırdı. Kızlar takımıyla fotoğraf çektiren Türker, "Bu kardeşlerimiz benim Hakkari valiliğim sırasında faaliyet gösteren ve benim de zaman zaman destek verdiğim kız futbol takımı. Hakkari gibi bir yerden, zor coğrafyadan, maddi imkanların çok fazla olmadığı bir yerde bunlar bu milletin bir ferdi olarak, Türk kadınının neler yapabileceğini gösteren güzel bir örnek olması bakımından anlamlı diye düşündük. Bu kızlarımız bizim hep yüzümüzü ağartarak geldiler. Hakkari'de sahaları inşaat halinde olduğu için kendilerine imkan sunduk. Antalya'da bir hafta kamp yapacaklar. Bir hafta boyunca misafir edeceğiz. Türkiye'nin doğusu ile batısının bir bütün olduğunu, Türk ve Kürt'ün birbirinin düşmanı değil kardeşi olduğunu eğer biz buradan bir mesaj olarak bütün dünyaya duyurabiliyorsak bizim kazancımız olacak" diye konuştu.

Konuşmaların ardından yılın kadın ödülü Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından Hülya Bilgin'e verildi. Ödülünü alan Hülya Bilgin, "Ödülün bana verildiği telefonunu aldığımda çok heyecanlandım. Jale Hanım hayatımda örnek aldığım bir kadın olmasından dolayı çok mutlu oldum. Ben onu tanıma ve birlikte vakit geçirme gururunu yaşamış bir kadınım. 5 ve 6 yaşında çocuklarımızla Jale Hanımın Side'de bulunan evinin arkasında bulunan bir köy evine yerleştik. Hemen her gün çocuklarla birlikte onun çalışmalarını izlemeye gidiyorduk "diye konuştu.

PROF. DR. JALE İNAN KİMDİR?

1914 yılında İstanbul'da doğan Jale İnan, liseyi bitirdikten sonra Aleksander von Humboldt Vakfı'nın ilk bursiyerlerinden biri olarak arkeoloji okumak üzere 1934 yılında Almanya'ya gitti. Bir yıl sonra da Türk devletinin bursunu kazandı. 1939 yılında patlak veren İkinci Dünya Savaşı sırasında siren sesleri, bomba gürültülerinin arasında öğrenim savaşı verdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Çağ Kürsüsü'nde Prof. Dr. C. Bosch'un asistanlığı yapan Jale İnan, 1946 yılında İstanbul Üniversitesi Klasik Arkeoloji Kürsüsü'nün çalışmalarına katıldı. Yine aynı yıl Arif Müfit Mansel'le birlikte Türk Tarih Kurumu adına Antalya'nın Side ve Perge antik kentlerinde kazılara başladı ve bu kazılar kesintisiz devam etti. Perge'de gün ışığına çıkarılan eşsiz eserler nedeniyle Antalya Müzesi iki defa genişletilmek zorunda kaldı. Bu iki ana kazının dışında Kremna ve Pamphylia Selukeia'sında kurtarma kazıları yaptı ve buraları tarihi eser kaçakçılarının yağmasından kurtardı. Yaptığı kazılar, özellikle son 25-30 yıldır yöre halkının gelir düzeyinin yükselmesine de neden oldu. Kazıların yanı sıra Side Müzesi'ni kuran Prof. Dr. Jale İnan, 7 Şubat 2001'de vefat etti.

Jale İnan Antalya Yılın Kadını Ödülü Sahibini Buldu

Jale İnan Antalya Yılın Kadını Ödülü Sahibini Buldu

Jale İnan Antalya Yılın Kadını Ödülü Sahibini Buldu

Jale İnan Antalya Yılın Kadını Ödülü Sahibini Buldu

Jale İnan Antalya Yılın Kadını Ödülü Sahibini Buldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim