• BIST 9774.15
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Jacques Verges öldü

Çakal Carlos lakaplı Carlos İlyiç Ramirez Sançez ve Nazi savaş suçlusu Klaus Barbie gibi isimlerin savunmasını üstlenmesi nedeniyle 'şeytanın avukatı' lakabıyla tanınan Fransız avukat Jacques Verges öldü.
 
Klaus Barbie, Cezayirli eylemciler, Çakal Carlos ve Humeyni gibi ünlü isimleri savunan Fransız avukat Jacques Verges öldü.
 
Verges, müvekkillerinin uluslararası kamuoyunda ünlü ve tartışmalı isimler olmasıyla dikkat çekiyordu. Jacques Verges'in, Kamboçya'daki Kızıl Kmerler'in lideri Pol Pot'un arkadaşı olduğu söyleniyordu.
 
Kendisinin sömürgecilik karşıtı ve komünist olduğunu belirten Verges, 1950'li yıllarda Fransa'ya karşı eylem gerçekleştirmekle suçlanan Cezayirlileri de savunmuş ve eylemcilerden Cemile isimli kadınla evlenerek Müslüman olmuştu.
 
Katalan asıllı Fransız vatandaşı bir baba ve Vietnamlı öğretmen bir annenin oğlu olarak 1925 yılında dünyaya gelen Vergès'in İkinci Dünya Savaşı'nda Liverpool'da Nazi karşıtı direnişle başlayan hayat hikâyesi, Paris'te gördüğü hukuk eğitiminin ardından giderek artan bir ünle 'zor davaların avukatı' olarak devam etti. Üstün zekâsı ve meşhur "kopuş savunması" ile adını duyanların kayıtsız kalamadığı bir ceza avukatı olan Vergès, Baader Meinhof mensuplarından Cezayirli direnişçilere, Filistinli özgürlük savaşçılarından Çakal Carlos'a kadar, sistemin 'terörist' olarak tanımlamayı tercih ettiği pek çok sanığı, bazen kendi hayatını da riske atarak müdafaa etti, idamın eşiğinden geri çevirdi.
 
2. Dünya Savaşı sırasında General Charles de Gaulle'ün Özgür Fransa direnişine katılarak savaşan Verges daha sonra da Fransız Komünist Partisi'ne katılmıştı.
 
Verges'in savunduğu isimler arasında Çakal Carlos'un yanı sıra İmam Hümeyni ve Cezayirli Cemile de var. Verges, ABD'nin Irak'ı işgalinden sonra Saddam'ı da savunmak istemiş, mümkün olmamıştı.
 
Vergès, son olarak, 2008 yılındaki 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde hayat hikâyesini anlatan 'Terörün Avukatı' filmi ile gündeme oturmuş, hukuk, siyaset ve sinema dünyasından kalemlerin köşelerinde yer almıştı.
 
Avukat Verges, 2009 yılında Hukukçular Derneği'nin davetlisi olarak Türkiye'ye de gelerek bir konferans vermişti.
 
 
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim