• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

İzzettin Doğan: Divan, Alevilere ayrımcılık yapıldığını kabul etti

İzzettin Doğan: Divan, Alevilere ayrımcılık yapıldığını kabul etti
Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, AİHM'in temyiz organı Büyük Daire'nin Alevilerin haklarının ihlal edildiği yönünde aldığı karara ilişkin açıklamalarda...

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, AİHM'in temyiz organı Büyük Daire'nin Alevilerin haklarının ihlal edildiği yönünde aldığı karara ilişkin açıklamalarda bulundu. Doğan, Divan'ın Alevilere ayrımcılık yapıldığını kabul ettiğini söyleyen Doğan, "Karar sadece Aleviler için değil, tüm dini topluluklar için çok önemli kararlar getirdi. Bu kriterleri getirmiş olmaktan da büyük mutluluk duyuyoruz." dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) temyiz organı Büyük Daire, Cem Vakfı önderliğinde gönderilen, Alevilerin inanç özgürlüğü haklarıyla ilgili olarak anayasanın, kanunların ve uluslararası hukukun ilgili maddelerinin ihlal edildiği yönündeki başvurusuna ilişkin kararını 16 Nisan'da verdi. Kararda, Türkiye'nin düşünce, vicdan ve din özgürlüğünü ihlal ettiği belirtilerek, Alevilerin kamunun sunduğu dini hizmetlerden yararlanamadığının, dini ayrımcılık uygulandığının altı çizildi.

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ve Alevi önderleri, The Marmara Otel'de basın toplantısı düzenleyerek kararı kamuoyu ile paylaştı. Burada, Büyük Daire'nin kararına ilişkin açıklamalarda bulunan İzzettin Doğan, "Her boyutuyla; Alevi İslam anlayışıyla, Alevilerle, Alevilerin çocuklarıyla ve Alevilerle devlet ilişkisinin tüm boyutları ile ele alındığı bir karara ilk defa tanık oluyoruz. Din devlet ilişkilerinin hangi temellere dayanması gerektiğini bu kararda açık bir biçimde görmekteyiz." ifadelerini kullandı.

Büyük Daire'nin aldığı kararın kapsayıcılığından bahseden Doğan, "Karar sadece Aleviler için değil tüm dini topluluklar için çok önemli kararlar getirdi. Bu kriterleri getirmiş olmaktan da büyük mutluluk duyuyoruz." şeklinde konuştu.

Yeni anayasada kararın dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Doğan, "Bu karar yeni anayasanın yapılmasında, eğer zahmet buyurur okurlarsa, yeni anayasada din-devlet ilişkisi düzenlenecekse ki düzenlenmelidir, yeniden bu kararın ışığında şekil almalıdır." dedi.

'GENEL BÜTÇEDEN PAY ALINACAK'

Kararın içeriğine ve son açılan davanın konusuna da değinen Doğan, şunları söyledi: "Birincisi gelen bütçeden pay almak. Alevilere tek kuruş para verilmiyor, Sünni İslam'a milyarlarca para veriyor. Alevilerin bir tek dedesine ya da Bektaşilerin bir tek babasına verilen herhangi bir statü yoktur.

Aleviler üzerinde büyük bir ayrımcılık yapıldığını iddia ediyorduk, Divan bu iddiaları kabul etti. Genel bütçeden pay alması gerektiğine karar verdi. Aleviler için kendi inanç bilgilerini kendilerinden sonraki kuşaklara aktarabilmesi için Sünnilere tanınan imkanların tanınması gerektiğine hükmetti.

Divan, hem Aleviler ile ilgili daha önce verilmiş kararlar hem de başka ülkelerde verilen buna benzer kararlarda Divan'ın görüşü istikrarlıdır diyor. Buna benzer bir dava gelirse benim tutumum budur diyor. Daha önceki davaları da bir prensibe bağlıyor, bundan sonra Alevilerin tüm sorunlarını hukuk platformunda çözülmesi gerektiğini ve gerekçelerini veren bir karar."

'ALEVİLER İSTESE YARGI ORGANLARINI FELÇ EDER'

Daha önce de AİHM'den karar çıktığının hatırlatılması ve bugüne kadar uygulamada bir gelime olup olmadığının sorulması üzerinde de Doğan, "Aleviler alınan kararlardan yeterince haberdar değil. Hükümet edenlerin aklı başında davranıp daha fazla uzatmayacaklarını düşünerek dava yollarına gitmedik. Yoksa bugün Aleviler istese tüm yargı organlarını felç ederler. Daha önce verilen kararlar bu nitelikte bir karar değildi. Fakat orada da hükümetin yaptığı bazı değişiklikler var. Yeterli değil ancak "mahkeme kararını da hiç kaale almıyorum" demedi. Mesele ders kitaplarında Alevilere daha çok yer veriyor Milli Eğitim Bakanlığı. Onlarla temas kurmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Cihan

İzzettin Doğan: Divan, Alevilere ayrımcılık yapıldığını kabul etti

İzzettin Doğan: Divan, Alevilere ayrımcılık yapıldığını kabul etti

İzzettin Doğan: Divan, Alevilere ayrımcılık yapıldığını kabul etti

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim