• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 24 °C

İztuzu kumsalının yer değiştirmesi inceleme konusu oldu

İztuzu kumsalının yer değiştirmesi inceleme konusu oldu
Muğla'nın Ortaca ilçesindeki dünyaca ünlü İztuzu kumsalının, açık denize bağlanan dalyan ağzındaki kumlarının akıntıyla devamlı yer değiştirmesi,...

Muğla'nın Ortaca ilçesindeki dünyaca ünlü İztuzu kumsalının, açık denize bağlanan dalyan ağzındaki kumlarının akıntıyla devamlı yer değiştirmesi, bilimadamlarının inceleme konusu oldu. Akdeniz Kıyı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Erdal Özhan, bölgede üç yıl boyunca yıllık ve mevsime bağlı değişiklikleri inceledi. Özhan, yaptığı açıklamada, "Değişkenlik, meteorolojik koşullarla mevsimsel ve yıldan yıla değişiyor. Mevsimsel olarak bakıldığında, Akdeniz Bölgesi'nde mayıs ve ekim ayları arasında yağmur yağmadığından Köyceğiz Gölü'nün seviyesi düşüyor. Gölden denize olan akıntı tamamen bitiyor. O dönemde egemen olan kuvvet, denizden gelen dalgalar ve gelgitlerdir. Bu nedenle kum, boğaza doğru itilerek denize doğru uzanan bir dil oluşturuyor. Kışın da yağışlar nedeniyle Köyceğiz Gölü kabarıp akıntı oluşturduğunda, denize açılan boğaz derinleşerek kumu denize doğru atıyor, Kara ise sürekli yer değiştiriyor." dedi.

İztuzu kumsalının boğaz ağzındaki topoğrafyasında görülen mevsim ve yıl değişimlerinin doğal süreçler sonucunda oluştuğunu belirten Prof. Dr. Özhan, "Bu nedenle doğal denge açısından sıkıntılı bir durum değil. Doğal sistemler, bu tür kısa süreli değişimlere kendilerini uyarlama becerilerine sahiptir. Canlılar açısından baktığımız zaman ekosistemler, doğal nedenlerle oluşan bu tür kısa süreli değişimlerle başa çıkabilecek güce sahip. Bu nedenle ciddi bir sorun teşkil etmez." ifadelerini kullandı.

Söz konusu doğa olayı sebebiyle tekne geçişlerinde sıkıntı yaşandığını ifade eden Erdal Özhan, "Özellikle nisan ve mayıs aylarında Köyceğiz Gölü'nden boşalan boğazdaki kumun, kumsal ile Delikada arasındaki alana yayılması sonucu sığlaşma oluşuyor. Her yıl giderek büyüyen ve daha derin su kesimine gerek duyan tekneler, bu bölgeye giriş ve çıkışlarda ister istemez kuma oturuyor. Tekne trafiğinin yoğun olduğu bu tür nehir ağızlarındaki kum birikmeleri, kıyı yapılarıyla kontrol altına alınabilir ancak İztuzu kumsalı gibi çok değerli ve özel olan bir yerde, bu tür kıyı yapılarını uygulamak doğru değil. Sürekli yer değiştiren karaya, kaptanların çok dikkat etmesi lazım." diye konuştu.

İztuzu kumsalının yer değiştirmesi inceleme konusu oldu

İztuzu kumsalının yer değiştirmesi inceleme konusu oldu

İztuzu kumsalının yer değiştirmesi inceleme konusu oldu

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim