• BIST 9476.65
  • Altın 2505.594
  • Dolar 32.5977
  • Euro 34.7878
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C

’İzmir’de Turizmin Gelişmesi İçin Nasıl Bir Ulaşım Sistemi Kurulmalı’ Paneli

’İzmir’de Turizmin Gelişmesi İçin Nasıl Bir Ulaşım Sistemi Kurulmalı’ Paneli
Panel Başkanlığını İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof.D

Panel Başkanlığını İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Cengiz Demir'in yaptığı İzmir" de turizmin gelişmesi için nasıl bir ulaşım sistemi kurulmalıdır?" paneline turizm temsilcilerinin ilgisi yoğundu.

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, ESHOT Ulaşım Planlama Daire Başkanı Kader Sertpoyraz, İzmir Turist Rehberleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Akın, Aile Hekimi Cengiz Benlioğlu'nun panelist olarak katıldığı toplantı Dekan Prof.Dr. Demir'in açış konuşmasıyla başladı.

"ULAŞIM AĞI TERCİH NEDENİ"

Turizm sektörüyle Turizm Fakültelerinin işbirliğinin önemine değinen Prof.Dr.Demir, bu anlamda kurulduklarından bu yana sektörle sağlam iş birlikleri kurduklarını ifade etti. Turizm ve ulaşım arasında çok önemli bir ilişki olduğunu da kaydeden Prof.Dr.Demir, kolay ulaşımın turizm destinasyonlarına olan ilgiyi arttırdığını belirterek; son yıllarda uygun fiyat, güvenilirlik, konfor, zaman ve ulaşım ağı gibi nedenlerin turistlerin tercihlerini şekillendiğini sözlerine ekledi.

TÜRKİYE'DE İLK: "BİR TIKLA TAKSİ GELSİN"

Konferansta konuşan İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, 1 ay içinde hizmete İzmir'deki tüm taksileri içeren uygulamanın müjdesini verdi. Tek bir tuşla taksi çağrılabileceğini belirten Anık, bunun turizme de büyük katkı sağlayacağını söyledi. Anık, "Bu Türkiye'de bir ilk. Tüm İzmir'deki E Plakaları kapsayacak uygulama, tüm akıllı telefonlardan rahatlıkla indirilebilecek. Bu uygulamayla en yakın taksi durağındaki araca rahatlıkla ulaşılabilecek" dedi.

"ARAÇ TAKİP SİSTEMİ GÜZEL ÇALIŞIYOR"

Dışardan gelen bir turistin yabancı dil bilen biriyle karşılaşmasının önemine de değinen Anık, bu anlamda çalışmalar yapabileceklerini belirtti. Minibüs ve ticari plakalarda faaliyete geçen araç takip sisteminden de bahseden Anık, "Binin bir arabaya, bu araba beni gezdirdi derseniz; hangi yolların kullanıldığını bu sistem sayesinde tespit edebiliyoruz. Ya da eşyanızı düşürdünüz, çantanızı arabada unuttunuz. Aracın plakasını almadınız. Nerden bindiğinizi, koordinatları, saat aralığını söylediğiniz takdirde o arabayı bulabiliriz. İzmir'de kimse bu araç beni boşuna gezdirdi diyemez, gerekli işlemi yaparız." diye konuştu.

"YENİ GEMİ ALIMLARI İLE ADALARA ULAŞIM KOLAYLIĞI"

ESHOT Ulaşım Planlama Daire Başkanı Kader Sertpoyraz, Atina Büyükşehir Belediyesi'nden Adalara seferler konulması konusunda talepler aldıklarını ifade etti. Sertpoyraz, "Yeni gemilerimiz alınmaktadır. İnşallah yakın zamanda gemi sayılarımızın artmasıyla talepleri karşılayacağımızı umut ediyoruz." dedi.

Metro sisteminin otogara ulaşması konusuna da değinen Sertpoyraz, "Projelerimiz arasında ilk etapta hayata geçirilmesi uygun olanlar sefere başladı. Hepsi bir süreç. Belli bir fizibilite çalışması gerekiyor. Zamanla hepsi hayata geçecektir. "şeklinde konuştu.

"SOKAKTAN GEÇEN KİŞİLER ALINMASIN"

İzmir Turist Rehberleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Akın, hizmet sektörü olan turizmde kalitenin önemine değindi. Sektörde donanım sahibi olunması gereken alanlarda sektör dışı kişilerin çalıştırılabildiğini belirten Akın, " Örneğin 5 yıldızlı bir otele sokaktan geçen biri garson olarak alınabiliyor. Bunun önüne geçilmelidir. Rehberlik artık üniversite eğitimi içine alındı. Belli eğitimlerden sonra işe başlanıyor. Ama tırda çalışan bir şöförü rehber turist otobüsüne şoför olarak alırsanız, hatta taksiye şoför olarak alırsanız, turistik yerlerde sıkıntı yaratır. Mutlaka sektörde çalışan kişilerin eğitimli insanlardan oluşması gerekir. "diye konuştu.

"HAVADAYKEN TURİSTE GİDECEĞİ ŞEHİR TANITILMALI"

Damla Ekicikol, "Havayolu Ulaşımına Rekabet Stratejileri" başlıklı sunumunda, havacılığın dünyada yüzde 5 büyüme hızıyla büyürken ülkemizde yüzde 15 gibi bir büyüme ivmesine ulaştığını kaydetti. Damla Ekicikol, "İzmir'de 2015 yılının ilk 11 ayında 12 milyon yolcu yurt içi ve yurt dışına seyahat etmiştir. Sektörün tek elde olmaması da yolcuları teşvik edici. Çünkü şirketler turistlere cazip yolcu programları sunabilmektedir" dedi. Turizm bilgilendirme ofislerinin yolcuların indikleri noktalarda olması gerektiğinin de üzerinde duran Damla Ekicikol, İzmir'e olan seyahatlerde, havadayken yolculara gösterilen tanıtım reklamlarına; gidilen şehrin tanıtıcı özelliklerinin, nerelere ne şekilde gidilebileceği, gidilen noktaların tanıtımının yapılması önerisinde de bulundu.

Panelistler, konuşmaların ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

’İzmir’de Turizmin Gelişmesi İçin Nasıl Bir Ulaşım Sistemi Kurulmalı’ Paneli

’İzmir’de Turizmin Gelişmesi İçin Nasıl Bir Ulaşım Sistemi Kurulmalı’ Paneli

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim