• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C

İzmir'de römorkör kazası: 10 şehit, 17 yaralı

İzmir’de Alaybey Askeri tersanede bakımı yapılan römorkör yan yattı. Genelkurmay'dan yapılan açıklamaya göre 10 kişi yaşamını yitirdi, 17 kişi de yaralandı.

İzmir’in Karşıyaka İlçesi’ndeki Alaybey Askeri Tersane’de bakımı yapıldıktan sonra denize indirilmek istenen 'TCG Değirmendere' adlı römorkör yan yattı.

Genelkurmay, olayla ilgili açıklama yaptı:

İzmir Tersanesinde havuzda bakımda olan TCG Değirmendere Römorkörünün havuzda "Dalış" esnasında henüz bilinmeyen bir nedenle sağ tarafa yan yatmak suretiyle “alabora” olması sonucunda 10 personelimiz hayatını kaybetmiş; 17 personelimiz yaralı olarak kurtarılmıştır. Yaralıların sağlık durumları iyi olup hayati tehlikeleri bulunmamaktadır.

Olayla ilgili adli ve idari tahkikata başlanmıştır.

Müessif olayda hayatını kaybeden şehit personelimize Allah'tan rahmet, kederli aileleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına başsağlığı dileriz.

Alabey Askeri Tersanesi’ndeki bir havuzda bakımı yapılan Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait 'TCG Değirmendere' adlı römorkör, bugün öğle saatlerinde denize indirilmek istendi. Bu sırada, römorkör aniden su alıp Karşıyaka yönüne doğru yan yattı. Yan yatan geminin kurtarılması için İzmir Limanı'ndaki "TCDD Barbaros Yüzer Vinci"nin de tersaneye sevk edildiği öğrenildi.

Soruşturma başlatıldı

 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Alaybey Tersanesindeki römorkör kazasına ilişkin askeri savcılığın araştırma ve soruşturma başlattığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Pakistan ziyaretine eşlik eden Bakan Yıldırım, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait Alaybey Tersanesinde, bakımı yapıldıktan sonra denize indirilen, "TCG Değirmendere" römorkörünün yan yatması sonucu meydana gelen kazayla ilgili gazetecilerin sorusunu yanıtladı.

Yıldırım, tersanede havuzda tamir ve bakımı yapılan römorkörün denize indirilmesi esnasında ilk olarak sancak tarafına yattığını, sonra düzeltmek için yapılan balans operasyonu sırasında yan yattığını, olayda 8'i asker, 2'si tersane çalışanı olmak üzere 10 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Hayatını kaybeden askerlere ve çalışanlara Allah'tan rahmet, Deniz Kuvvetleri ve yakınlarına da başsağlığı dileyen Yıldırım, askerin savcılığın kazaya ilişkin bir araştırma, soruşturma başlattığını bildirdi.

Şehit asker ve çalışanların römorkörden çıkarıldığını belirten Yıldırım, "Geçmiş olsun, milletimizin başı sağolsun" dedi.

Cesetler çıkarıldı

Kazanın ardından tersaneye gelerek yürütülen çalışmaları yerinde takip eden ve olayla ilgili bilgi alan İzmir Valisi Mustafa Toprak, arama kurtarma çalışmalarının sona ermesinin ardından gazetecilere açıklama yaptı. 

Toprak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Alaybey semtindeki İzmir Tersanesi'nde elim bir kaza meydana geldiğini ve 1'i astsubay, 7'si er, 8 askeri personel ile 2 sivil işçinin olayda yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Kazanın, öğle 12.50 sıralarında onarım için bir süre önce tersaneye gelen TCG Değirmendere römorkörünün havuzdan suya indirilmesi sırasında henüz teknik olarak bilinmeyen bir sebeple meydana geldiğini dile getiren Toprak, şu bilgileri verdi:

"İki tane gemi, biri indirildikten sonra diğerinde bir yatma oluyor ve ondan sonra dengeyi kaybettiği için bir deniz kazası meydana geliyor. O anda geminin, römorkörün içerisinde 1'i astsubay olmak üzere 8 asker, 2 de işçi bulunuyordu ve şu anda maalesef cesetlerine ulaşılmış oldu ve çıkarıldı. Yarın gerekli otopsi ve incelemeler yapıldıktan sonra belirlenecek bir saatte cenazeler kaldırılacak."

Oramiral Bostanoğlu da tersaneye geldi 

Vali Toprak, olayla ilgili askeri savcılığın incelemesinin sürdüğünü, ayrıca Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun da tersaneye gelerek, olayla ilgili bilgi aldığını bildirdi.

Olayda halen kayıp olarak aranan personel olup olmadığı yönündeki soruyu da yanıtlayan Toprak, "İçeride var olduğu, kaybolduğu bilinen 10 kişinin hepsinin maalesef cesetlerine ulaşıldı, çıkarıldı. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin, Deniz  Kuvvetleri Komutanlığımızın, milletimizin ve şehitlerimizin ailelerinin başı sağolsun ve umuyoruz ki, bundan böyle elim kazaları yaşamayalım" dedi.

Toprak, yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu, yan yatan römorkörün yeniden yüzdürülmesi işleminin ise teknik incelemenin sona ermesinin ardından yapılacağını sözlerine ekledi.

Bu arada, olay yerine Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ve İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay da gelerek bilgi aldı.

Römorkörü kaldıracak vinç de bakım için sıra bekliyormuş 

Öte yandan, İzmir Tersanesi'nde yan yatan römorkörün kaldırılması için gönderilen yüzer vincin, bir süreden beri aynı tersanede bakım için sıra beklediği iddia edildi.

İzmir Limanı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Ege Denizi'ndeki tek tersane olan İzmir Tersanesi'nde, "TCG Değirmendere" isimli römorkörün yan yattığı kazanın ardından acilen göreve çağrılan, "TCDD Barbaros" isimli yüzer vinç, aynı tersaneden yoğunluk nedeniyle bakım için randevu alınamaması üzerine bir süre önce faaliyetini durdurdu.

Geminin bakımının yapılamaması nedeniyle Türk Loydu tarafından limana bağlanması yönünde karar verildi. Bugün yaşanan kaza sonrası talep üzerine özel izinle olaya müdahale eden vinç, kazada kaybolanların bulunması çalışmalarında görev aldı.

Bakım onarım çalışmaları sonrası havuzdan denize indirildiği sırada henüz belirlenemeyen nedenle yan yatan TCG Değirmendere römorköründe 10 kişi yaşamını yitirmişti.

www.istanbulhaber.com
 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim