• BIST 8718.11
  • Altın 2245.763
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1462
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

İzmir’de hırsızlara karşı ’nöbetli-taşımalı’ önlem

İzmir’de hırsızlara karşı ’nöbetli-taşımalı’ önlem
İzmir'in Konak ilçesinde son dönemde sıkça yaşanan hırsızlık olayları esnafı canından bezdirdi.

İzmir'in Konak ilçesinde son dönemde sıkça yaşanan hırsızlık olayları esnafı canından bezdirdi. Bazı esnaflar geceleri dükkanda yatarak nöbet tutarken, kimi de çareyi iş yerindeki değerli eşyaları her gün işten eve evden işe taşımakta buldu.

Konak ilçesi Hürriyet Bulvarı'ndaki çarşı esnafı art arda yaşanan hırsızlık olaylarından dolayı ne yapacağını şaşırdı. Üst üste 8 dükkanı soyan hırsızlar, her gün bir dükkanı mesken tuttu. Çarşıda bulunan bir telefon firmasındaki telefonları çalan hırsızlar iş yeri sahibini 35 bin TL'lik zarara uğratırken, bir başka esnafın 3 bin TL değerindeki etleri ve kolalarını çaldı. İki aydır aralıksız devam eden hırsızlık olaylarında, toplam maddi kaybın 100 bin TL değerinde olduğu öğrenildi.

Eşyalarını eve taşımaya başladılar

Yaşanan hırsızlık olaylarının ardından çarşı esnafından kimisi kapı kilitlerini sağlamlaştırdı, kimisi geceleri dükkanında yatmaya başladı, kimisi de iş yerindeki ürünlerini her gün eve taşımaya başladı. Güvenlik kameralarına yansıyan hırsızlık olaylarından şikayetçi olan esnaf, zanlıların bir an önce yakalanmasını dileyerek, yetkililerden çarşıdaki güvenlik tedbirlerinin arttırılmasını istedi.

"Hangimize sıra gelecek diye korkuyoruz"

Dönerci dükkanı bulunan Alaaddin Akmeşe, "Geçen ay köşedeki dükkanı soydular. Geçen hafta telefoncuyu, bir gün sonrası dönerciyi soydular. Biz ne yapacağımızı bilmiyoruz. Buna bir önlem alınırsa çok seviniriz. Telefoncu arkadaşın 35-40 bin lira, dönerci arkadaşımız 2 bin 3 bin TL'lik etleri çalınmış. Hangimize sıra gelecek diye korkuyoruz. Onun için önlem alınırsa çok seviniriz" dedi.

Bazı esnaflar üç kere soyuldu

Henüz kendi dükkanına bir zarar gelmediği ancak yaşanan olaylardan dolayı ne yapacağını şaşırdıklarını dile getiren market işletmecisi Yakup Çelebi, "Esnaf arkadaşlarımızın baya bir maddi kayıpları var. Bu durum hepimizi korku içinde bıraktı. Biz de kendimizce yedek kilitler yapmaya başladık. Berber arkadaşımız burada yatıyor. Telefoncu arkadaşımız korkudan dolayı her gün malzemelerini götürüyor. Sabah geri getirip yeniden diziyor. Burası şehrin merkezi ama çok karanlık bir sokak. Gece kamera kayıtlarına baktığımızda görüyoruz ki hırsızlık olayları olurken, bu sokaktan bir kişi, taksi bile geçmiyor. Aylardır sürekli oluyor. Takriben 7-8 esnafımız soyuldu, bazısı 3 defa soyuldu" ifadelerini kullandı.

"Geceleri iş yerimde yatmaya başladım"

Yanı başındaki dükkanlara hırsız girmesi ile tedirgin olan berber Volkan Yıldız ise iş yerindeki elektronik cihazların çalınabileceği endişesi ile dükkanında yatmaya başladı. Her gün sıranın kime geleceğinden endişe duyduklarını belirten Yıldız, "Sürekli diken üstündeyiz. Artık dükkanda kalıyoruz. Ne yapacağımızı çözemedik. "Ne olur" diye bekleyiş içerisindeyiz, korkuyoruz ister istemez. Bu hırsızlar yakalanmadıktan sonra bize rahat olmadığı için gündüz çalışıp, gece nöbet tutup uykusuz kalarak böyle devam ediyoruz. Bir an önce yakalanmalarını istiyoruz" dedi.

Etleri, sucukları çalındı

Çarşıda döner dükkanı bulunan ve iş yerindeki 3 bin TL değerindeki etleri, sucukları ve kolaları çalınan bir başka esnaf Mikail Bulut da şunları söyledi:

"Sokakta artık nöbet tutmaya başladık, arkadaşlar dükkanlarında yatmaya başladı. Buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz. İzmir'in merkezinde bu hırsızlık yapılıyorsa, mahallelerini düşünemiyoruz. İnsanların can güvenliği kalmadı, hırsıza kilit dayanmaz. Herkes şu anda bir çalışma yapıyor, "Dükkanımı daha nasıl güvenli yapabilirim" diye. Onun için bir çözüm istiyoruz. Adamlar çok rahat, böyle hırsızlık olmaz. Sanki adamlar eğlenceye geliyor. Hiç korku yok, dükkanın önünde oturup içecek içiyorlar."

"Cihazları yükleyip eve götürüyoruz"

Telefon satan iş yeri sahibi Filiz Gül ise çareyi her gün dükkandaki büyün malzemeleri eve taşımakta buldu. Bir an önce güvenliğin artırılmasını isteyen Gül, "Çok tedirgin olduk, cihazlarımızı her gün eve götürüp getirmek zorunda kalıyoruz. Bu işin bir an önce çözülmesini istiyoruz. Güvenlik önemli mi alınır ne yapılır bilmiyorum ama çözülürse çok memnun oluruz. Her gün cihazlarımızı arabaya yüklüyoruz eve götürüyoruz. Sabah arabaya yükleyip tekrar iş yerimize getiriyoruz. Güvenliğimizi bu şekilde sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

İzmir’de hırsızlara karşı ’nöbetli-taşımalı’ önlem

İzmir’de hırsızlara karşı ’nöbetli-taşımalı’ önlem

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim