• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C

İzmir'de 'Efes-Mimas Yolu Kültür Rotası' projesi tanıtıldı

İzmir'de 'Efes-Mimas Yolu Kültür Rotası' projesi tanıtıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, "yarımada" bölgesinden geçen tarihi uygarlık yolunu, bir gezi rotasına çevirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, "yarımada" bölgesinden geçen tarihi uygarlık yolunu, bir gezi rotasına çevirdi. Bundan önce de Seferihisar, Güzelbahçe, Urla, Çeşme ve Karaburun ilçelerinden oluşan yarımada bölgesini, hinterlandında yer alan Balçova, Narlıdere, Selçuk ve Menderes'le birlikte kalkındırmak için "Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi" hazırlamıştı. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteği, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ege ve Dokuz Eylül üniversiteleri işbirliğiyle, "varlık odaklı yerel kalkınma" fikriyle hazırlanan ve yerli halk, ilçe belediyeleri, sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla şekillendirdiği bu strateji projesi kapsamında yer alan Efes-Mimas Yolu Kültür Rotası'nı tanıttı.

Rehberi, toprağı ve insanıyla sonsuz bir hayat kaynağı olan yarımada için oluşturulan kalkınma stratejisinin bir ayağı olan "Yarımada Gezi Rotaları", beş bölümden oluşuyor: Yürüyüş, Bisiklet, Zeytin ve Bağ Yolu ile Mavi Rota. Proje, yarımadanın misafirlerinin bölgeyi yürüyüş ve bisiklet yollarında, tematik pazarlarda, şenliklerde, köy pansiyonlarında, orman kamplarında deneyimleyerek öğrenmesini sağlayacak. Evsahibi yerli halk da böylelikle doğa ve kültür değerlerini ekonomik kazanca dönüştürebilecek. "Yarımada'da hayatı yakala!" şeklinde sloganlaştırılan projeyle öncelikli 10 hedef belirlendi: Hafta sonu turizmi, gastronomi turizmi, tarih turizmi, bisikletli turizm, kırsal turizm, yerel ekonomik istihdam, tarım makineleri ortak hizmet alanı, ekolojik köy ve yerleşimler, tematik park/kamp alanları, sanat ve tasarım.

Proje tanıtım toplantısının açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yarımada konusunda farkındalık oluşturmak ve hem üretimine hem turizmine katkıda bulunmak için yola çıktıklarını söyledi. Başkan Kocaoğlu, "Biz sümbülü, enginarı, sepet peyniri, keçisi, sakız koyunu, zeytini, üzümü desteklemek üzere bütün üniversitelerimizle, sivil toplum örgütlerimizle, ziraat odalarımızla yola çıktık. Sürekli destekleyerek yarımadayı kalkındırmak istiyoruz." dedi.

Efes-Mimas Yolu Kültür Rotası'nın belirlenmesi çalışmalarına gönüllü katılan dağcılık kulüplerini temsilen Siyami Çetin, bisiklet dernekleri adına Dr. Serhat Ferahi Değimli ve zeytincilik sektörü adına Özge Kozan da birer konuşma yaptı. Bu rotaların yöre kalkınmasında önemli bir etken olacağını, aylar süren çalışmalar boyunca yüzlerce köyde halkla görüştüklerini belirterek, "Bu projeye desteğimiz ve inancımız tam." mesajı verdi.

Yarımada projesinin temelini rotalar oluşturuyor. Bölgenin Akdeniz ülkelerine entegre olmasını sağlayacak güzergâhlar şöyle:

Tematik Güzergahlar

Efes – Mimas Yolu

Antik kentlere kazı desteği veren Büyükşehir Belediyesi, İyonya'dan Osmanlı'ya kadar tarihin izini, ilk kez yürüyüş ve bisiklet rotalarına dönüştürdü. Efes – Mimas (Karaburun) hattında tarih yolculuğuna çıkıyoruz.

Mavi Rota: Usta denizci İyonların izinde Karaburun ve Çeşme'den karşı sahillerdeki antik kentlere (Phokai, Chios ve Samos) gidiyoruz. Rotayı, kent içi deniz ulaşımına entegre ediyoruz. Plajları ise yeniden tasarlıyoruz.

Bağ Yolu: Yürüyerek ya da bisikletle Urla ve Çeşme'deki üzüm bağlarını geziyor, üreticilerle buluşuyoruz. Çeşme Bağlararası'ndaki, Anadolu'nun bilinen ilk şaraphanesine de uğruyoruz.

Zeytin Yolu: Urla – Seferihisar - Karaburun hattında; dünyanın bilinen ilk modern zeytinyağı işliğinin yer aldığı Klazomenai'yi, zeytinlikleri, fabrika ve işlikleri, anıt ağaçları ziyaret ediyoruz.

ULAŞIM SEÇENEKLERİ

Yürüyüş rotaları: Büyükşehir Belediyesi organizasyonuyla gönüllü dağcı ve yürüyüşçüler, 450 km'lik Selçuk - Karaburun hattında 6 İyon kentini birbirine bağlayan rotaları belirledi.

Bisiklet Rotaları: Kentiçi bisiklet yollarına eklemlenen ve Avrupa Bisiklet Ağı'na (Eurovelo) bağlanması hedeflenen Çeşme – Selçuk rotasını, İzmirli bisikletçiler belirledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, "Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi" kapsamında tarihteki 6 İyon kentini birbirine bağlayan "Efes-Mimas Yolu Kültür Rotası", Selçuk Efes'ten başlayarak Çeşme Ildır- Erythrai'ye, oradan Mimas hattı ile Karaburun'a ulaşıyor. Belediye, saha çalışmalarının sonucunda belirlenen 700 kilometrelik rotayı, uluslararası standartlarda işaretleyerek, yönlendirici ve bilgilendirici talelalarla donattı. Ayrıca rotaları detayları ile anlatan bir el kitabı basıldı. Yine kültür yolunun haritaları ve özel web sayfası hazırlandı. Mobil rehber uygulaması yapılarak, rotayı kullanmak isteyenlere online bilgilendirme hizmeti de verilecek.

İzmir'de 'Efes-Mimas Yolu Kültür Rotası' projesi tanıtıldı

İzmir'de 'Efes-Mimas Yolu Kültür Rotası' projesi tanıtıldı

İzmir'de 'Efes-Mimas Yolu Kültür Rotası' projesi tanıtıldı

İzmir'de 'Efes-Mimas Yolu Kültür Rotası' projesi tanıtıldı

İzmir'de 'Efes-Mimas Yolu Kültür Rotası' projesi tanıtıldı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim