• BIST 9645.02
  • Altın 2409.257
  • Dolar 32.5591
  • Euro 34.7092
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 21 °C

İzmir’de 113 STK’den ‘İnsanlık ölmesin, analar ağlamasın’ çağrısı

İzmir’de 113 STK’den ‘İnsanlık ölmesin, analar ağlamasın’ çağrısı
İzmir'de 113 sivil toplum kuruluşu (STK), beyaz bayrak ve zeytin dallarıyla barış mesajı verdi.

İzmir'de 113 sivil toplum kuruluşu (STK), beyaz bayrak ve zeytin dallarıyla barış mesajı verdi. "Beyaz Sivil İnisiyatif" adıyla biraraya gelen STK'ler adına hazırlanan ortak bildiriyi, inisiyatif sözcüsü olan İzmir Roman Derneği Başkanı Abdullah Cıstır okudu. Ülkede yaşanan kötü gidişe dur demek için biraraya geldiklerini belirten Cıstır, "Dur, artık insanlık ölmesin, analar ağlamasın." dedi.

Çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 61 sivil toplum kuruluşu, 13 Ocak 2016'da ülke gündemini değerlendirmek için toplandı. Görüş birliğine varan STK'ler, beyaz bayrak logosu ve "Beyaz Sivil İnisiyatif" adı altında bir çalışma grubu oluşturuldu. Görüşmeler sonucunda, Türkiye'de hiçbir insanın savaşı andıran şiddet sebebiyle ölmemesi, yaralanmaması ve engelli kalmaması için ortak bildiri hazırlandı. Bildiriye, İzmir'deki 113 sivil toplum kuruluşu imza attı. Beyaz Sivil İnisiyatif, bugün ise Tarihi Havagazı Fabrikası'nda bir basın toplantısı düzenleyerek, ortak bildiriyi kamuoyuna açıkladı. Açıklamadan önce masalara, beyaz bayrak ve zeytin dalı dağıtıldı. "Tepkisiz kalmak, bir gün mağdur olmaktır. İnsanlık ölmesin." başlıklı, 113 STK'nin imzaladığı ortak bildiri, Dernek Başkanı Cıstır tarafından okundu. Cıstır, yaşadıkları güzel ülkenin içinde bulunduğu duruma ve her gün biraz daha azalan sevgi ve kardeşlik ortamına, her gün gelen ölüm haberlerine, insanların gitmeye korktuğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine neden gidilemediğine, bütün yaşananlara rağmen sadece taziye mesajı yayımlayan yöneticiler ve karar vericilere tepkilerini gösterebilmek için biraraya geldiklerini söyledi. Bazı yerli, yabancı yayın ve düşünce kuruluşlarının, "Türkiye iç savaşa gidiyor", "Türkiye, Ortadoğu gibi olacak", "Kutuplaşmış bir ülke", "Sınırları içinde istikrarsızlık var", "İstikrar arayışı kaosu getirdi" şeklinde, Türkiye'nin kesinlikle hak etmediği tanımlamalarda bulunduğuna dikkat çekti.

'ÜLKEMİZİN DOĞUSU ADETA YANGIN YERİNE DÖNMÜŞTÜR'

Sayısı her geçen gün artan bu söylemlerin, ülkedeki barış umutlarını baltaladığını söyelyen Abdullah Cıstır, "Ülkemizin Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yaşanan olaylar, rutin olaylar haline gelmeye başladı ve asla anlayamadığımız bir akıl tutulmasıyla üzülerek ifade ediyoruz ki yaşanan olaylar ve ölüm haberleri sıradanlaşmaya başlamıştır. Ülkemiz, 7 Haziran seçimlerinden bu yana bir şiddet sarmalının içine düşmüştür. Yaklaşık yedi aylık süreçte, içinde masum sivillerin de bulunduğu yüzlerce insanımız hayatını kaybetmiş ve ülkemizin doğusu adeta yangın yerine dönmüştür. Diyarbakır'da, Suruç'ta, Ankara'da ve Sultanahmet'te masum insanların katledilmesiyle ülkemizin doğusunda ve batısında da çok boyutlu bir şekilde yayılmış ve yüreğimizi yakan can kayıplarına ve telafisi son derece güç maddi ve manevi kayıplara neden olmuştur." dedi.

'ŞEHİT OLAN GÜVENLİK GÜÇLERİ VE HAYATINI KAYBEDEN SİVİL HALKA ALLAH'TAN RAHMET DİLİYORUZ'

Büyük acıların yaşadığı bu süreçte yaşamını kaybeden sivil halka, görevi başında şehit olan güvenlik mensuplarına Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve metanet dileyen Cıstır, "Kaybedilen her can, içimizi yakmakta ve ülkemizin geleceğinden bir şeyleri alıp götürmektedir." diye konuştu. Şiddet olaylarına tepki gösterenlerin, sokakta eylem yapan insanların, kınama mesajı yayımlayan sivil toplum kuruluşlarının, siyasi otorite, siyasi partiler ve özel sektör yöneticilerinin giderek azalmaya başladığını belirten Cıstır, şöyle devam etti: "Maalesef bu, şiddetin kanıksandığı ve artık rutin bir olay olarak kabul edilmeye başladığının göstergesidir. Yaşanan olayların batıdaki yansımaları da anlaşılamaz bir şekilde gelişmektedir. Doğu ve Güneydoğu'ya giden şehirlerarası yolcu otobüslerinin taşlanması, patlayan bombalar, linç kültürünün yayılmasına sebep olmuştur. Biz aşağıda imzası bulunan sivil toplum kuruluşları, bu kötü gidişe dur demek istiyoruz."

'DUR DİYORUZ'

Ortak bildirinin sonunda kamuoyu, "Dur, güzel ülkemde neler oluyor? Dur, sevgi ve kardeşlik nereye gidiyor? Dur, hoşgörümüze ne oldu? Dur, artık analar ağlamasın. Dur, bu ateşe son verin. Dur, dur, dur… Dur artık, insanlık ölmesin. Dur diyoruz." demeye davet edildi.

İzmir’de 113 STK’den ‘İnsanlık ölmesin, analar ağlamasın’ çağrısı

İzmir’de 113 STK’den ‘İnsanlık ölmesin, analar ağlamasın’ çağrısı

İzmir’de 113 STK’den ‘İnsanlık ölmesin, analar ağlamasın’ çağrısı

İzmir’de 113 STK’den ‘İnsanlık ölmesin, analar ağlamasın’ çağrısı

İzmir’de 113 STK’den ‘İnsanlık ölmesin, analar ağlamasın’ çağrısı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim