• BIST 9509.17
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C

İzmir Üniversitesi Hastanesi, Diyabetik Menülerde Ezber Bozuyor

İzmir Üniversitesi Hastanesi, Diyabetik Menülerde Ezber Bozuyor
İzmir Üniversitesi Hastanesi diyetisyenleri, diyabet hastalarının yiyebileceği özel tatlı ve tuzlu diyabetik ara öğün menüleri hazırladı.

İzmir Üniversitesi Hastanesi diyetisyenleri, diyabet hastalarının yiyebileceği özel tatlı ve tuzlu diyabetik ara öğün menüleri hazırladı. Diyabet hastaları, bu menüler sayesinde bisküviden dondurmaya, sütlaçtan profiterole kadar birçok lezzeti gönül rahatlığıyla yiyebiliyor. Yeni lezzetler sayesinde diyetlerini aksatmayan hastaların tedavi sürecini olumlu yönde etkileniyor.

İzmir Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Fatma Baysal, "Tariflerimizde beyaz un yerine tam buğday unu, şeker yerine tatlandırıcı kullanılıyor, içindeki lif oranı yüksek tutularak glisemik indeksi düşürülüyor. İnsülin duyarlılığını arttırmaya olumlu etkisi olan tarçın gibi baharatlar kullanılıyor. Hastanemizde yatan hastalarımızı hastane ortamından uzaklaştırmak ve hastalıklarına yönelik beslenme eğitimine katkıda bulunmak için Diyetisyen Ceren Semerci ile birlikte böyle bir çalışma başlattık. Şekerpareden lor peynirli poğaçaya, esmer pirinç kullanılarak yapılan fırın sütlaçtan kabaklı dere otlu keke kadar birçok ürün diyabet hastaları için özel tencerelerde yapılıyor ve sunuluyor" dedi.

BİLGİLENDİRİCİ ETİKETLER HAZIRLANDI

Menülerin hazırlanmasının ardından diyabet hastalarını bilgilendirici etiketler basıldığını kaydeden Diyetisyen Fatma Baysal, "Normalde şeker hastaları 3 ana ve 3 ara öğün olarak beslenmektedir. Ara öğünlerde genelde meyve-ceviz, peynir-ekmek ve meyve-süt gibi gıdalar sunuluyor. Diyabetik hastalarımız tatlıları, beyaz un ile yapılan yemekleri yiyemiyorlar. Bunu fark ederek yeni ve sağlıklı lezzetler bulma arayışına girdik. Tatlıları diyabetik hastaların yiyebileceği hale getirdik. Özlenen lezzetleri hastalarımızın bu şekilde yeniden yemesini sağladık. Farklılık yaratmak, hastalarımızın evindeymiş gibi hissetmelerini istedik. Hastalarımızı bilgilendirmek için üzerine "Bu ara öğün size özel diyabetik olarak hazırlanmıştır" etiketleri koyduk. İzmir Üniversitesi Hastanesi bu çalışmayla bir ilki gerçekleştirdi" dedi.

TANSİYON HASTALARI UNUTULMADI

Tansiyon hastalarına yönelik olarak da özel ara öğünlerin hazırlandığını ifade eden Diyetisyen Fatma Baysal, "Tansiyon hastalarının yemekleri için de özel bir çalışma yapıyoruz. Neredeyse yenilen her üründe tuz var. Biz ara öğünlerin içerisine tuz koymuyoruz ama lezzetinden ödün vermeden krakerler, poğaçalar hazırlıyoruz. Çok daha güzel lezzetler ortaya çıkarmaya başladık. Hipertansiyon hastaları bizim yaptığımız krakeri yiyebiliyor. Özel diyeti olan her hastaya ayrı menü çıkarıyoruz. Ürünlerin her gün istisnasız tadımını yapıyoruz" diye konuştu.

"YEMEKLERİN TARİFİ SORULUYOR"

İzmir Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Fatma Baysal sözlerini şöyle sürdürdü;

"Birçok yemeğin ve tatlının diyabetik hastaların yiyebileceği şekilde yapılabildiğini göstermek istedik. Tüm tarifleri baştan sonra değiştirdik. Tatlıların ve yemeklerin içinde ne şeker ne de beyaz un var. Hiçbir ürünü hazır almıyoruz. Tam buğday unu ve özel tatlandırıcılar kullanıyoruz. Yiyeceklerin tadı normalinden daha güzel oldu. Hastalarımız bizden tarif istiyor. Çok beğendiklerini ifade ediyorlar. Olumlu geri dönüşler bizi memnun ediyor" dedi.

İzmir Üniversitesi Hastanesi, Diyabetik Menülerde Ezber Bozuyor

İzmir Üniversitesi Hastanesi, Diyabetik Menülerde Ezber Bozuyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim