• BIST 9090.66
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

İzmir ile Yunanistan'ın Midilli adası seferleri başlıyor

İzmir ile Yunanistan'ın Midilli adası seferleri başlıyor
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu başkanı Ekrem Demirtaş, midilli arasına yolcu seferlerinin bu hafta başlayacağını duyurdu.

Yunanistan'ın Midilli Adası'nda düzenlenen "2.Midilli EXPO, Ege, Ticaret Kültür ve Turizm Fuarı" kapsamında iki ülke işadamlarının katılımıyla İş Forumu gerçekleştirildi. Foruma, fuara katılmak için Midilli'ye giden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yönetim Kurulu Üyesi Mert Pala, Meclis üyeleri ve İş Kadınları Konsey üyelerinden oluşan 21 kişilik heyet ile, Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka ve Edremit Ticaret Odası Başkanı İsmail Aynur katıldı. Gazeteci Stratis Palaskas'ın oturum başkanlığını yaptığı toplantıya, Midilli Belediye Başkanı Dimitris Vunatsos, Atina Meslek Odası Başkanı Yorgos Benetos, Midilli Milletvekili Pavlos Voyagis, Yunanistan Odalar Birliği Başkan Yardımcısı Papadopoulos Panagiotis, Midilli Ticaret Odası Başkanı Trasos Kalogridis, Volos Ticaret Odası Başkanı Aristotelis Bazdanis, Atina Küçük Sanayi Odası Başkanı Pavlos Ravanis, Midilli ve Köstence metropolitleri de katılarak konuşma yaptı. Konuşmaların ardından ikili görüşmeler gerçekleştirildi.
İzmir ile Midilli arasında yolcu gemisi seferlerinin bu hafta başlayacağını, İzmir ile Selanik konusunda da proje yürüttüklerini belirten Demirtaş, "Türk-Yunan Ekonomi Zirvelerinin ilkini 1998 yılında Midilli'de gerçekleştirdik. İlk zirvede de, Ege kıyı ve adalarının ulaşım sorununun çözülmesi gerektiğini konuştuk. Ama bugün halen başaramadık. Volos İzmir'in tam karşısında, Selanik İzmir'in kardeş şehri ama bir bağlantı yok. Metin Akdurak, Çeşme - Sakız arasına iki gemi koydu. Çok yakın zamanda da İzmir ve Midilli'yi birbirine bağlıyor. İki saat gibi kısa bir sürede İzmir'den Midilli'ye gidilebilecek. Dolayısıyla daha fazla Türk Midilli'ye gelecektirö dedi. Demirtaş, İzmir-Selanik ve İzmir-Volos seferleri konusunda da proje yürüttüklerini de ifade etti.

"KRUVAZİYER FUARLARINDA KUZEY EGE İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Kuzey Yunanistan'ın kruvaziyer turizminden fazla pay alamadığını belirten Demirtaş, "Kruvaziyer gemileri, Pire'den İstanbul ve İzmir'e gelerek İtalya'ya dönüyor. Oysa neden Midilli'ye uğramıyor. Biz tüm kruvaziyer fuarlarında, Kuzey Ege için çaba gösteriyoruz" dedi.

HEDEF 10 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2012 yılında 5 milyar dolar, 2013'te ise 5.5 milyar dolar seviyelerine kadar çıktığını belirten Demirtaş, "2014 yılının ilk dört ayında 2 milyar dolar civarında. Bizim hedefimiz 10 milyar dolar. Ve biz bu hedefi koyduğumuzda ticaretimiz 2 milyar dolar bile değildi. Kısa bir zamanda hedefimize ulaşacağımız kesin. İzmir ile başta inşaat malzemeleri, mobilya, tekstil, seramik, gıda, deri, ayakkabı, lojistik, taşımacılık, plastik ve daha birçok sektörde işbirliği yapabiliriz. Bizim her alanda işbirliği yapmaktan başka yolumuz yok" dedi.

"ARTIK İŞ YAPMA ZAMANI"

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın çok uzun yıllardır iki ülke ilişkilerini geliştirmek için çabaladığını ve bu çabaların sonucunda çok önemli gelişmeler sağlandığını söyleyen Midilli Milletvekili ve geçmiş dönem Midilli Valisi Pavlos Voyagis, "Artık bizim de bu çabalara karşılık vererek hayal kırıklığı yaratmamamız gerekiyor. Bu nedenle artık böyle forumlarda konuşmak yerine ticarete ve işbirliğine yönelik daha somut çalışmalar yapmamız şart. Bundan sonra iş görüşmelerine ağırlık verelim" diye konuştu.

VOLOS TİCARET ODASI EXPO İÇİN ÖZÜR DİLEDİ

Volos'ta yaşayan insanların büyük çoğunluğunun İzmir ve çevresinden geldiklerini söyleyen Volos Ticaret Odası Başkanı Bazdanis ise, "Dolayısıyla, İzmir ile Volos arasında yapılacak bir bağlantı büyük ilgi görecektir. İşbirliğimizi geliştirmek için çalışmalıyız. EXPO konusunda bunu sağlayamadık. Yunanistan'ın İzmir'i desteklememesi konusunda özür diliyorum" dedi. Demirtaş ise, EXPO için küsmediğini ancak kırıldığını belirterek, "Tüm bunlar geride kaldı. Artık önümüze bakmalıyız" diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim