• BIST 9530.47
  • Altın 2478.359
  • Dolar 32.444
  • Euro 34.8391
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 18 °C

İzmir Gazeteciler Cemiyeti 70 yaşında

İzmir Gazeteciler Cemiyeti 70 yaşında
İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin kuruluşunun 70'inci yılı düzenlenen törenle kutlandı.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin kuruluşunun 70'inci yılı düzenlenen törenle kutlandı.

Kültür Park Büyük Havuz'da düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina'nın yanı sıra cemiyet üyeleri, İzmir basınının ileri gelenleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Törende konuşan İzmir Gazeteciler Derneği Başkanı Misket Dikmen, cemiyetin basın için ne kadar önemli olduğunu ve var olması gerektiği yönünde açıklamalarda bulundu. Dikmen, "Bu 70 yıl aslında Türkiye'de gazetecilik için, giderek gelişen teknolojiyle tüm basın ve medya dünyası için, oluşturulan baskılardan bir ihtiyaçla aynı çatı altında örgütlenme amacıyla, bu sorunları gidermek için dayanışma içinde olmak amacıyla kurulmuş bir çatı 1946 yılında. Ankara, İstanbul ve İzmir cemiyetleri aynı yıl birer ikişer ay arayla kurulmuşlar. O günden bu güne baktığımız zamanda İzmir Gazeteciler Cemiyeti, gerçekten çok önemli bir yer tutmuş Türkiye'nin basın tarihinde, İzmir için öyle ama Türkiye içinde gerçekten de çok önemli isimler yetiştirmiş. O isimler tüm Türkiye'de basın dünyasını yönlendiren, yöneten kişiler haline gelmiş. İçinden siyasetçiler yetişmiş ve özellikle kentin ruhunda, kentin siluetinde İzmir Gazeteciler Cemiyeti simge kurumlardan biri haline gelmiş. Mücadelesini kurulduğu günden bu yana bitirmiyor, devam ettiriyor" diye konuştu.

"Halk gibi basında 15 Temmuz darbe girişimi karşısında yek beden oldu"

15 Temmuz'da yapılan darbe girişimi ile ilgilide konuşan Dikmen, "İçinde bulunduğumuz günlerde biz bütün söylemlerimizde, basın özgürlüğünün ifade özgürlüğünün, halkın gerçek haberi edinme hakkının, anayasal hakkının, kırmızıçizgimiz olduğunu söylemiştik. Bunu bugünde söylüyoruz. İçinde bulunduğumuz günlerde daha iki hafta bile olmadı ama bir darbe girişimi Türkiye'de demokrasiye bir darbe, bir çıkmaz ortam getirmek için yapılan girişim, Türk halkının gerçekten çok önemli bir sınavıydı. Demokrasi için Türk halkı tek beden oldu. Tek ses oldu. Ama Türk medyası da yek yürek oldu diyorum, yek beden oldu diyorum ben, çünkü Türk medyası da demokrasinin önemini hep birlikte, hiçbir fikir ayrılığı gözetmeden, sadece demokrasi sadece demokrasi diyerek dile getirdi. Bu Türkiye'de basın özgürlüğünün ne kadar önemli olduğunu çok önemli göstergesi" dedi.

"Gergin ortamlardan biran önce kurtulmak gerek"

İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin 70'inci yılını kutlamak için törene Katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin 70'inci yılını kutlarken şu açıklamalarda bulundu:

"Önce İzmir'i konuşmak gerekir gazetecilik yönünden, Kurtuluş Savaşı'nın ilk kurşununu atan gazeteci Hasan Tahsin'den, bugün Türkiye medyasında çok büyük ağırlığı olan İzmirli gazeteci hemşehrilerimiz ve gazetecilik görevini yapan, korkusuzca, cesurca, sadece ve sadece gazetecilik yapmak üzere çalışan arkadaşlarımızın, meslektaşlarınızın gazeteciler gününü kutluyorum. Cemiyetin 70. Yılını kutluyorum. Evet, zor bir süreçten geçiyoruz. Uzun süredir zor bir süreçten geçiyoruz. Bir bela atlattık, umuyorum bundan sonra herkesin, hepimizin, 78 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ve hemşehrililerimiz, vatandaşlarımızı bilgilendirmek, doğru haber vermek üzere çalışan gazete ve medya mensuplarının daha özgür bir ortamda görev yapmasını diliyorum. Umuyorum bu 70. Yıl bunu sağlar, Türkiye'nin bunu çok ihtiyacı var. Vatandaşlarımızın ihtiyacı var, bu gergin ortamdan bir an önce kurtulmamız gerekiyor.'

"İzmir Gazeteciler Cemiyeti hep dik duruşunu gösterdi"

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atilla Sertel, törende gazetecilere yaptığı açıklamada basının önemine değindi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin sürekli dik bir şekilde durduğunu aktaran Sertel, "70 yıllık süreç içerisinde inanın İzmir Gazeteciler Cemiyeti, bu noktada dik duruşunu hep göstermiştir. Bizden önce de, bizden sonra da gösterecektir buna inanıyorum. Bir kere Hasan Tahsin ruhu ile emperyalizme karşı, Mustafa Kemal Atatürk çizgisinde bir kurumdur. Bunu asla kimse bozamaz, bu böyle. İkincisi, basın ve ifade özgürlüğünden yana bir kurumdur. Üçüncüsü, üyelerine sahip çıkan ve üyeleri ile birliktelik sağlayıp, üyelerinin iyi gazeteciler olarak yetişmesine katkı koyan gazeteler kadar cemiyeti de vardır. Bugün İstanbul'da, Ankara'da çok sayıda gazeteci, İzmirli gazeteci en üst noktalardadır. Bu gurur vericidir, bu onur vericidir ve İzmir'in başarısıdır" dedi.

Sertel, "Öyle güzel bir Türkiye olsun ki 70 yıl sonra, öyle güzel bir medyamız basınımız olsun ki Türkiye'ye değil, Dünya'ya örnek olsun bunu diliyorum" diyerek basının ilerisi için daha özgür olması temennisinde bulundu.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti 70 yaşında

İzmir Gazeteciler Cemiyeti 70 yaşında

İzmir Gazeteciler Cemiyeti 70 yaşında

İzmir Gazeteciler Cemiyeti 70 yaşında

İzmir Gazeteciler Cemiyeti 70 yaşında

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim