• BIST 9693.46
  • Altın 2508.814
  • Dolar 32.583
  • Euro 34.7706
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

İzmir Büyükşehir Meclisinde “Mekruh İzmir” Tartışması

İzmir Büyükşehir Meclisinde “Mekruh İzmir” Tartışması
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Sözcüsü Azat Fazla, "İzmir mekruh bir kent haline dönüştürülmüştür" deyince ortalık karıştı.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Sözcüsü Azat Fazla, "İzmir mekruh bir kent haline dönüştürülmüştür" deyince ortalık karıştı. Başkan Kocaoğlu, mekruhun ikinci anlamının iğrenç ve tiksindirici olduğunu belirterek, "İzmir iğrenç ha, tiksindirici ha, sümüklü ha?" dedi. Fazla ise daha sonra mekruh değil metruk dediğini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan ayının 3. oturumu, "mekruh İzmir" tartışmasına sahne oldu. AK Parti Grup Sözcüsü Azat Fazla, İzmir Büyükşehir Belediyesi 2015 Faaliyet Raporu görüşülürken İzmir'in ötekileştirildiğini belirterek, "Söylediğiniz gibi İzmir yaşanır bir kent değil, ikiye bölünmüş, mekruh bir kent haline dönüştürülmüştür" dedi. Fazla, ESHOT 2015 Faaliyet Raporu görüşülürken tekrar söz alarak mekruh değil metruk dediğini kaydetti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Fazla'nın sözlerine sert tepki göstererek, "Mekruh; Türk Dil Kurumu'na göre İslam'da dini bakımdan yasaklanmadığı halde yapılmaması istenen durum. 2. anlamı iğrenç, tiksindirici. İzmir iğrenç ha, tiksindirici ha, sümüklü ha? Ne iğrençliğimiz, ne tiksindiriciliğimiz kaldı" diye konuştu.

"İZMİR YAŞANIR KENT DEĞİL, MEKRUH BİR KENT HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞTÜR"

Mecliste İzmir Büyükşehir Belediyesi Faaliyet Raporu görüşülürken söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Azat Fazla'nın önce İzmir'in ikiye bölünüp bazı kesimlerinin ötekileştirildiğini söylemesi de mecliste tartışmaya neden oldu. Fazla, "İzmir'de zaman zaman ayrıştırıcı dil kullandığınız, hizmetlerinizin de bunu kanıtladığı görülmektedir. Ayrıştırıcı cümlelerinizin olduğunu çok iyi biliyoruz. İzmir'i iki ana bölgeye ayırdığınız görülmekte. İzmir'in sahil kesimlerini 1. kent haline dönüştürürken Gümüşpala'yı 2. İzmir, Mevlana Mahallesini 2. İzmir, Buca Gediz Mahallesini 2. İzmir olarak gördüğünüzü biliyoruz. Siz İzmirlisiniz de biz başka yerli miyiz? Planlamalarınız yerinde değil. Söylediğiniz gibi İzmir yaşanır bir kent değil, ikiye bölünmüş, mekruh bir kent haline dönüştürülmüştür" diye konuştu. Fazla'nın sözleri, mecliste CHP'li üyelerin tepkilerine neden oldu.

ÖTEKİLEŞTİRME ELEŞTİRİSİNE SERT YANIT

Fazla'nın, İzmir'de ötekileştirmenin olduğu sözleri üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Bu öyle bir laf ki; her konuşmamın sonunda birlik ve beraberlikten, ülke huzurundan bahsediyorum çünkü ihtiyacımız var. Boşa konuşmuyorum. Ötekileştirmenin ne olduğunu sizden öğrendik. Memleket ne hale geldi, neler yaşanıyor, biz devletimizi milletimizi koruyacağız diye eleştiri yapmıyoruz. Bu ülkenin vatandaşıyız. Eleştiri hakkımı bile kullanmıyorum birlik beraberlik için. Siz kalkıyorsunuz vatandaşı ötekileştirdiğimizden bahsediyorsunuz. Çok yazık. Dağ köylerine yolları ötekileştiren belediye başkanı yaptı. Tarıma desteği ötekileştiren belediye başkanı verdi. Senede 1 milyon fidanı ötekileştiren belediye başkanı verdi, okul sütünü dar gelirli semtlere ötekileştiren belediye başkanı dağıttı. Kooperatiflere ötekileştiren belediye başkanı destek verdi. Bugün geri kalmış bölgelerdeki 125 bin tane çocuğumuza her sabah sütü ötekileştiren belediye başkanı dağıtıyor. Tarıma destek için 6 milyon küsur binlik iş makinelerini ziraat odalarına ötekileştiren belediye başkanı dağıttı. Böyle mi oluyor ötekileştirmek? Böyle oluyorsa ötekileştiriyorum. Ötekileştirme kelimesini kullanmayın bu mecliste ve kentte. Biz "İzmirli" derken sizi de bizi de kastediyoruz" dedi.

"İZMİR İĞRENÇ HA?"

Fazla'nın İzmir'in mekruh bir kente dönüştüğü yönündeki sözlerine de yanıt veren Kocaoğlu, "Mekruh; Türk Dil Kurumu'na göre İslam'da dini bakımdan yasaklanmadığı halde yapılmaması istenen durum. 2. anlamı iğrenç, tiksindirici. TDK sözlüğünde yazıyor. Bu İzmir'de yaşayıp çoluğunuzu çocuğunuzu büyütüp nafaka temin edip İzmir'den ne istiyorsunuz Allah rızası için söyleyin. İzmir iğrenç ha, tiksindirici ha, sümüklü ha?" diye tepki gösterdi. Kocaoğlu, Fazla'nın gülmesi üzerine "Ayıp ayıp gülme öyle. Konuşma, ben seni dinledim. Bana gecekondu edebiyatı yapma, senin emekçi edebiyatı yaptığın zamanları biliyorum. Oturduğun yerden ortamı germe. Ne iğrençliğimiz, ne tiksindiriciliğimiz kaldı. İnsan biraz başını öne eğer. İzmir bütün engellemelere rağmen yoluna devam edecektir" ifadelerini kullandı.

"GÖZTEPE STADI YAPILMAYACAK"

2015 yılını İzmir Büyükşehir Belediyesi için başarılı bir yıl olarak değerlendirmek gerektiğini ifade eden Kocaoğlu, kentsel dönüşüm konusunda yöneltilen eleştirilere yönelik olarak kentsel dönüşümün iki yasa ile yürütülmeye çalışıldığını ancak iki yasanın da örneğinin bulunmadığını söyledi. İzmir'de kentsel dönüşümün er ya da geç yolunu bulup yürüyeceğini kaydeden Kocaoğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan'ın yürüyen merdivenlerin çalışmadığını kastederek, "Yürüyen merdivenler yürüten merdiven oldu" sözlerine ise "Biz merdivende yürütüyoruz başka yerde yürütmüyoruz" diye cevap verdi. AK Parti grubundan gelen stat sorunu hakkındaki eleştirilere de yanıt veren Kocaoğlu, Alsancak ve Karşıyaka statları için Türkiye'nin en önemli gayrimenkullerini bir kalemde verdiğini ancak, Göztepe Stadı'nın çözülmeyecek sorunu olduğu için yapılmayacağını dile getirdi.

KOCAOĞLU-FAZLA TARTIŞMASI

Kocaoğlu'nun konuşması sırasında AK Parti Grup Sözcüsü Azat Fazla'dan tepki geldi. Kocaoğlu'na ihaleleri soran Fazla'ya Kocaoğlu, "Sen bir otur. Ayıp yaptığın. Seni fazla fazla dinledik. Bütün saçmalıklarını, hakaretlerini dinledik. Lütfen sus. Ortamı germe. Nerede saçmaladığını söyledikten sonra kabul edersen özür dileyeceğim" dedi. Kocaoğlu, deniz ulaşımının raylı sisteme entegre olması ve fuar alanındaki kavşak projesi hakkındaki eleştirilere karşılık şunları söyledi: "Ne söyleyeyim ben Allahınızı kitabınızı severseniz? 2010 yılında çevre yolu yapılırken yapılan fuarın oradaki kavşak Gaziemir kavşağına yakın diye izin verilmez, monoraya izin verilmez. Fuar açıldıktan 3 ay sonra izin verildi. Monoray yapmak, kavşak yapmak boyacı küpüne sokup çıkartmak mı? "Söyleyeyim de benden çıksın" deniyor. Çıkmasın. Seviye düşüyor. 2015 yılında fuar açıldıktan sonra izin verildiği tarihlerle belli mi? Niye böyle yapıyorsunuz ayıp değil mi? Ben alışkınım ama bu kente, kentliye yazık değil mi?"

"BÜTÇEDE SINIFTA KALMIŞ"

İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan ise belediyenin 2015 yılı faaliyetlerini eleştirdi. Doğan, sözlerine faaliyet raporu kitapçığında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da fotoğraflarının bulunması gerektiğini söyleyerek başladı. Konuşmasında, İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2013, 2014 ve 2015 yıllarındaki faaliyet harcamaları hakkında sayısal verileri aktaran Doğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 yılı bütçesinde giderinin 3 milyar 284 lira ve gelirinin 2 milyar 805 milyon olduğunu, 2015'te gelirlerin giderleri karşılama oranının yüzde 85'e indiğini, belediyenin bütçe anlamında sınıfta kaldığını savundu. Doğan, belediyenin beş ayrı birimlerindeki harcamanın 175 milyona ulaştığını ancak kentin kangren olan konularında çözümde bulunulmadığını dile getirdi. Tartışmaların gölgesinde görüşülen İzmir Büyükşehir Belediyesi 2015 Faaliyet Raporu, oy çokluğu ile kabul edildi.

"OTOBÜSLE ULAŞIMDA MEMNUNİYET SAĞLAYAMAZSINIZ"

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2015 Faaliyet Raporu'nun ardından ESHOT 2015 Faaliyet Raporu'nun görüşülmesine geçildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, belediyenin aktarmalı ulaşımdan vazgeçmesi gerektiğini belirtirken, belediye yetkililerinin bir kere toplu ulaşımı kullanmasını talep etti ve bilet parasını da kendisinin vereceğini söyledi. AK Parti grubunun eleştirilerinin ardından söz alan Başkan Kocaoğlu, şöyle konuştu: "Biz otobüsle ulaşım yapmakla övünmüyoruz. Otobüsle toplu ulaşımda memnuniyet sağlayamazsınız. Hedefimiz otobüsleri metro ve raylı sistem hatlarına dikey olarak besleme amacıyla kısa mesafede ring yaparak kullanmaktır. Dolmuşçu mantığı ile çalışmıyoruz. Halk otobüslerinin trafik terörünü bu kentte yaşamıyorsunuz. Halk otobüsü uygulamamız yok." Kocaoğlu, İzmir Metrosu yapımı konusunda da "İzmir Metrosu için "yapamayız deyin de Bakanlığa devredin, biz yapalım." Biz dönmeyiz yolumuzdan bizde öyle bir şey yok. Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın. Ulaştırma Bakanlığına bırakıp gitmeyiz. Söz verdiğimizi yaparız" diye konuştu.

ESHOT 2015 Faaliyet Raporu da oy çokluğu ile kabul edildi.

İzmir Büyükşehir Meclisinde “Mekruh İzmir” Tartışması

İzmir Büyükşehir Meclisinde “Mekruh İzmir” Tartışması

İzmir Büyükşehir Meclisinde “Mekruh İzmir” Tartışması

İzmir Büyükşehir Meclisinde “Mekruh İzmir” Tartışması

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim