• BIST 9537.09
  • Altın 2473.259
  • Dolar 32.4705
  • Euro 34.566
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na Yamanlar Resti

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na Yamanlar Resti
Karşıyaka Birliği Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Yıldırım, Yamanlar Dağı'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çöp tesisi kurmak istemesini...

Karşıyaka Birliği Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Yıldırım, Yamanlar Dağı'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çöp tesisi kurmak istemesini doğa katliamı olarak nitelendirerek, "Bilirkişi raporları ve iki üniversitenin verdiği rapor Yamanlar Dağı'nda çöp tesisi kurulmayacağını gösteriyor. Aziz Kocaoğlu niye inatlaşıp da çöp tesisi kurmaya çalışıyor" dedi.

İzmir'in çöplerinin toplandığı Harmandalı çöp depolama alanında, çöplerin kayması ve hayvanlarının telef olması ile çöp alanı tartışması yeniden başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yaptığı açıklama sonrasında ise gözler yeniden Yamanlar Dağı'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin planladığı çöp depolama alanına çevrildi. Kocaoğlu'nun "Karşıyaka, Menemen ve Çiğli'nin buluşma noktasında bir alanda bir yer bulduk. İlk olarak ben de meslek odaları ile birlikte gittiğimizde gördüm. Sonra çalışmalara başladık. Önce ön Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED için bütün kurumlardan müsaade aldık. Ön ÇED'ten sonra ihaleye çıkarak ÇED sürecini başlattık. Raporunun hazırlanması sürecini başlattık. Orada da mesafe kaydettik. Gerekli 15 kuruluşun 14 tanesinden olumlu görüş aldık. Sadece Orman Bölge Müdürlüğü'nün görüşü henüz oluşmadı" demesi üzerine Karşıyaka Birliği Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Yıldırım, Yamanlar Dağı'na yapılması planlanan çöp depolama alanına bir kez daha karşı çıktı.

"BİLİMSEL DOĞRULAR NE İSE ONU İSTİYORUZ"

"Daha önce bu çöp tesisinin yapılamayacağı konusunda artık biz hemfikir olmuştuk" diyen Karşıyaka Birliği Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Yıldırım, "İzmir 5. İdare Mahkemesi ön ÇED kurulunun aldığı raporu durdurmak için açtığımız davanın bilirkişi raporu lehimize sonuçlandı. 5 kişilik heyet oy birliği ile Yamanlar Dağı'nda çöp tesisi yapılmayacağını bilimsel verileriyle ortaya koydu. Zaten geçmişte Hacettepe Üniversitesi ve ODTÜ'nün burası ile ilgili hazırladığı bilimsel raporlar vardı. Her iki rapor da birleştiğinde somut bir şekilde çöp tesisi yapılmayacağı ortada; fakat dün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun basına verdiği demeçte, "Ben ne olursa olsun, oraya çöp tesisi yapacağım, ÇED kurulundan da rapor alacağım" söylemleri bizim bu konudaki umutlarımızı tekrar ateşlendirdi. Biz bu işi tamamlandı. Artık Yamanlar Dağı'na çöp tesisi kurulmayacak diye düşünürken; fakat Aziz Bey'in bu açıklamaları talihsiz oldu. Başımızdan aşağı kaynar su döküldü. Biz, Yamanlar Dağı'nın çöp tesisi yapılmayacağı konusunda sonuna kadar mücadelemizi vereceğiz. Bilimsel doğrular ne ise onu istiyoruz" dedi.

"NE YAPILMASI GEREKİYORSA BİZ YAPACAĞIZ"

Bölgedeki yaşam alanına vurgu yapan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Yamanlar Dağı'ndaki 647 hektarlık alan; 357 tane yılki atının ana vatanı, atların bütün gün koşturdukları yer, dağ tavşanlarının koşturduğu yer, 70-80 parsel özel mülkiyetin olduğu alan, İzmir'in üç kaynak suyundan bir olan Yamanlar suyunun kaynadığı alan, kuzey ormanlarının sınırı olduğu bir alan, Bostanlı Barajı'nın su havzası olan bir alan, planlanan üniversite kampüsünün hemen bitişiğindeki bir yer, Yamanlar köyünün mera alanı. Yani çok kıymetli özel bir yer orası; ama Başkan Kocaoğlu çöp tesisi yapacağım diye halkla inatlaşıyor. Aziz Bey diyor ki; "Ben buraya yapmayım, nereye yapayım?" Nereye yaparsan yap o benim işim değil. Türkiye'nin değişik meslek odaları var, onlar mutlaka İzmir ile alakalı size tavsiye edeceği yerler vardır. Ben bilmem, benim bildiğim tek şey, orası çöp tesisi yapıldığı zaman, İzmir'in hakim rüzgarlarının estiği bir alandır, bütün İzmir; kurum, is ve koku altında kalacaktır. Suyu zehirlenecektir, doğası yok olacaktır ve gelecekte onarılmaz hasarlar verecektir. Yamanlar Dağı olmamalı, olmaması için de halk olarak ne yapılması gerekiyorsa biz yapacağız" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim